Συνεχίζεται η πολιτική υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων

Συνεχίζεται η πολιτική υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη μείωση του ΑΕΠ κατά 25% στα χρόνια της κρίσης, τη δημιουργία μιας στρατιάς ανέργων και συγκεκριμένα 1 εκατομμυρίου πολιτών, την ολοένα και χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση συνεχίζει να γυρνάει την πλάτη της στις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, καταργεί διάταξη που προέβλεπε την εφάπαξ μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες (από το 29% στο 26%) και θεσπίζει νέα που ορίζει τη μείωση του συντελεστή από το 29% στο 25% αλλά… σε βάθος χρόνου.

Για το 2019 ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 28%. Πάντως, η κυβέρνηση «ξέχασε» να καταθέσει διάταξη την οποία περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός και προβλέπει τη σταδιακή μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη από το 15% στο 10% (μια μονάδα κάθε χρόνο). Η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη και σίγουρα τους υψηλότερους στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη που φθάνουν το 39,65% (συντελεστές κερδών και μερισμάτων), εξέλιξη που υπονομεύει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Από το 26% που ήταν το 2014 έφθασε το 29%, ενώ ο φόρος στα μερίσματα εκτινάχθηκε από το 10% στο 15%, διατηρώντας ταυτόχρονα την υψηλότερη προκαταβολή φόρου μαζί με την Ιταλία (στο 100% ανέρχεται για την Ελλάδα στο 90% για την Ιταλία).

Αντίθετα, στη Βουλγαρία ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις ανέρχεται στο 10% όπως επίσης και ο φόρος στα μερίσματα, ενώ στην Κύπρο ο συντελεστής ανέρχεται στο 12,5% και 0% για τους μη Κυπρίους μετόχους που διαμένουν στην Κύπρο. Το κόστος των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι πλέον τρομακτικό εάν συνυπολογισθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με μελέτη της Grant Thornton (8/2/2018), το 58% των κερδών της τελευταίας τριετίας έχει αναλωθεί σε φόρους, ενώ μελέτη της ΕΥ, που περιλαμβάνει εκτιμήσεις και προβλέψεις από 41 χώρες σε όλον τον κόσμο, δείχνει ότι πολλές χώρες εξακολουθούν να επιδιώκουν την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, διατηρώντας ή μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων.

Το άθροισμα των φόρων και των καθαρών κοινωνικών εισφορών ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στην Ελλάδα το 2017 ανήλθε σε 41,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την 8η θέση στη λίστα με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το μεγαλύτερο ποσοστό φόρων ως προς το ΑΕΠ τους. Σύμφωνα με την Eurostat, ο συνολικός δείκτης φόρου προς το ΑΕΠ ανήλθε σε 40,2% στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2017, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 2016 (39,9%). Στη Ζώνη του Ευρώ, τα φορολογικά έσοδα αντιπροσώπευαν το 41,4% του ΑΕΠ το 2017, ελαφρώς αυξημένα από 41,2% το 2016.

Το μεγαλύτερο ποσοστό φόρων και κοινωνικών εισφορών σε ποσοστό του ΑΕΠ το 2017 σημειώθηκε στη Γαλλία (48,4%), το Βέλγιο (47,3%) και τη Δανία (46,5%), ακολουθούμενες από τη Σουηδία (44,9%), τη Φινλανδία (43,4%), την Αυστρία και την Ιταλία (42,4%) και την Ελλάδα (41,8%). Στον αντίποδα, η Ιρλανδία (23,5%) και η Ρουμανία (25,8%), η Βουλγαρία (29,5%), η Λιθουανία (29,8%) και η Λετονία (31,4%) κατέγραψαν τις χαμηλότερες αναλογίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή