Στην Ελλάκτωρ αντί 37,5 εκατ. το 6,5% της Αττικής Οδού

Στην Ελλάκτωρ αντί 37,5 εκατ. το 6,5% της Αττικής Οδού

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 577 εκατ. ευρώ αποτιμάται πλέον η αξία της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού, με βάση τη συμφωνία στην οποία προχώρησαν ο όμιλος Ελλάκτωρ με την Τράπεζα Πειραιώς για την πώληση του 6,5% των μετοχών της «Αττική Οδός Α.Ε.», δηλαδή της εταιρείας η οποία εκμεταλλεύεται τον άξονα. Η Ελλάκτωρ προχωράει στην απόκτηση του ποσοστού που της αναλογεί αντί ποσού 37,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα πλέον το ποσοστό της στην εταιρεία εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού να ανέρχεται πλέον σε 65,75%. Υπενθυμίζεται πως η Πειραιώς αναζητούσε ήδη από τον προηγούμενο Απρίλιο αγοραστή για το ποσοστό της τάξεως του 9,88% που διαθέτει.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, όμως, κατόρθωσε να προσελκύσει πρόταση από τον επενδυτικό όμιλο Davidson Kempner, με αποτέλεσμα να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία δικαιώματος πρώτης προαίρεσης για τους υφιστάμενους μετόχους, δηλαδή τον όμιλο Ελλάκτωρ και την J&P Αβαξ. Με βάση τη σχετική δυνατότητα, οι δύο τελευταίοι διατηρούσαν το δικαίωμα απόκτησης του ποσοστού, καταθέτοντας προσφορά ισόποσης αξίας. Σε ανάλογη κίνηση αναμένεται, εκτός απροόπτου, να προχωρήσει και η J&P Αβαξ, η οποία θα ελέγχει συνολικά το υπόλοιπο 34,25%. Η Πειραιώς απέκτησε το 2012 το ποσοστό της Αττικής Οδού, μέσω της Αγροτικής, η οποία με τη σειρά της το είχε αποκτήσει από την ΑΤΤΙΚΑΤ της οικογένειας Πανούση, έναντι χρεών.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Αττική Οδός Α.Ε., από τα 822,2 εκατ. ευρώ που επένδυσαν μέχρι σήμερα οι μέτοχοι της εταιρείας για την κατασκευή του άξονα (το συνολικό κόστος ανήλθε σε 1,3 δισ., με το 35% να προέρχεται από δημόσιους πόρους), έχουν αποσβεστεί με τη μορφή μερισμάτων τα 477 εκατ., καθώς αυτά ξεκίνησαν να διανέμονται μόλις το 2013.

Το 2018 δόθηκε μέρισμα 79,5 εκατ., έναντι 71,2 εκατ. το 2017. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται πως η απόδοση της σύμβασης της Αττ. Οδού δεν θα ξεπεράσει το 10% μέχρι την ολοκλήρωσή της, το 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή