«Χρυσό» δίκτυο λαθρεμπόρων

«Χρυσό» δίκτυο λαθρεμπόρων

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χρυσάφι που κατέληγε καθημερινά σε εκατοντάδες ενεχυροδανειστήρια της Αττικής συγκέντρωναν και εξήγαν στην Τουρκία τα μέλη των δύο κυκλωμάτων λαθρεμπορίας που εξάρθρωσε το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου με τη συνδρομή και άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. Ο ημερήσιος τζίρος των δύο εγκληματικών ομάδων υπολογίζεται στις 400.000 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής Γιώργος Κανέλλος. Επειτα από έξι μήνες ερευνών, αστυνομικοί προχώρησαν την Τρίτη στη σύλληψη 63 μελών των δύο κυκλωμάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται άλλα 22 άτομα. Ως επικεφαλής του ενός κυκλώματος περιγράφεται από την ΕΛ.ΑΣ. 65χρονος Ελληνας έμπορος χρυσού με το προσωνύμιο «βλάχος». Φέρεται να είχε υπό τον έλεγχό του 130 ενεχυροδανειστήρια καθώς και ένα χυτήριο, όπου γινόταν η τήξη των κοσμημάτων και των υπόλοιπων χρυσών αντικειμένων (π.χ. λίρες) και η μετατροπή τους σε ράβδους χρυσού.

Η αξία του χρυσού που η πρώτη ομάδα εξήγαγε στην Τουρκία το τελευταίο εξάμηνο εκτιμάται στα 5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, ως «εγκέφαλοι» του δεύτερου κυκλώματος φέρονται ένας αλλοδαπός υπήκοος Συρίας και ένας γνωστός Ελληνας ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίων, με έντονη διαφημιστική παρουσία στα ΜΜΕ. Οι συνεργοί τον αποκαλούσαν «χοντρό» και το 2014 είχε κατηγορηθεί για υπεξαίρεση. Εξασφάλιζε νομιμοφάνεια στη δράση του κυκλώματος μέσω των περίπου 90 καταστημάτων που είχε υπό τον έλεγχό του. Στα γραφεία του στην οδό Πατησίων, αστυνομικοί βρήκαν 13 κιλά χρυσού, ενώ η αξία του χρυσού που στη διάρκεια της έρευνας εξήγαγε στη γειτονική χώρα ανέρχεται στα 2,4 εκατ. ευρώ. Τον Αύγουστο, μεσούσης της έρευνας, οι «εγκέφαλοι» των δύο κυκλωμάτων συμφώνησαν να προσφέρουν για την αγορά του χρυσού έως και 1.000 ευρώ ανά κιλό λιγότερα από την ημερήσια χρηματιστηριακή τιμή του. Εξαφάνιζαν έτσι τον μεταξύ τους ανταγωνισμό και δημιουργούσαν ένα ιδιότυπο λαθρεμπορικό καρτέλ. Οι κατηγορούμενοι εξήγαν τις ράβδους χρυσού μέσω τουριστικών λεωφορείων που εκτελούσαν καθημερινά δρομολόγια από την Αθήνα στην Κωνσταντινούπολη. Κατηγορούμενος, μάλιστα, για την υπόθεση είναι ο σερβιτόρος ενός λεωφορείου, ο οποίος συνελήφθη την Τρίτη στο τελωνείο Κήπων Εβρου να μεταφέρει κρυμμένες στα ρούχα του 17 ράβδους χρυσού βάρους 24,6 κιλών, αξίας 600.000 ευρώ.

Προ ημερών το ένα από τα μέλη του δικτύου στην Τουρκία ταξίδεψε στη χώρα και συνελήφθη στο πλαίσιο της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης της Τρίτης. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε άρση απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων και κατέγραψαν τις μεταξύ τους συνομιλίες. Διεπίστωσαν ότι χρησιμοποιούσαν κωδικές λέξεις και φράσεις: αποκαλούσαν, ενδεικτικά, τον χρυσό «ζάχαρη», τις χρυσές λίρες Αγγλίας «κορίτσια», τα πακέτα με τον χρυσό και τα χρήματα «ταξιδιώτες» κ.ά. Στη διάρκεια των ερευνών κατασχέθηκαν πλάκες χρυσού 30 κιλών αξίας 545.000 ευρώ, καθαρός χρυσός βάρους 6,2 κιλών αξίας 235.600 ευρώ, 513 κιλά ασήμι αξίας 220.590 ευρώ, 1.121 χρυσές λίρες αξίας 330.000 ευρώ και 850.000 ευρώ σε μετρητά. Το «παρών» σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής έδωσε ο προϊστάμενος του Τ.Α. Αμαρουσίου και επικεφαλής της έρευνας Φώτης Τζελέπης. Περιφερειακός ρόλος αποδίδεται σε αστυφύλακα της Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή