Politico: Oι Δημοκρατικοί υποστήριξαν την Πελόζι για τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Politico: Oι Δημοκρατικοί υποστήριξαν την Πελόζι για τη Βουλή των Αντιπροσώπων

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισαν δίνοντας στη Νάνσι Πελόζι την επίσημη υποψηφιότητα του κόμματος στην εσωκομματική κεκλεισμένων των θυρών ψηφοφορία που έγινε χθες, σύμφωνα με το Politico.

H θετική αυτή εξέλιξη, φέρνει την Πελόζι ένα βήμα πιο κοντά για την εκπλήρωση του στόχου της εκλογής της στην προεδρία του σώματος, κατά την επόμενη κοινοβουλευτική σύνθεση του Κογκρέσου.

«Δεν θα μπορούσαν να με τιμήσουν περισσότερο. Αυτό είναι ένα σχήμα λόγου, αλλά είναι το πιο αληθινό που θα μπορούσε να πει κάποιος σε μία δήλωσή του. Με τιμά η ανάδειξη του ονόματός μου, αλλά και η υποστήριξη που έχω από τους συναδέλφους μου στην κοινοβουλευτική ομάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Πελόζι που εκλέγεται στην Καλιφόρνια, μετά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας. «Όπως έχω δηλώσει η ποικιλομορφία μας αποτελεί την δύναμη μας. Η ενότητά μας, είναι η δύναμη μας. Θα χρησιμοποιήσουμε και πάλι αυτή την δύναμη» τόνισε η ίδια.

Από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών, 32 μέλη ψήφισαν κατά της προεδρικής υποψηφιότητάς της, ενώ 203 μέλη ψήφισαν υπέρ. Μεταξύ αυτών και τέσσερις αντιπρόσωποι που δεν θα ψηφίσουν στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 3 Ιανουαρίου.

Ο βουλευτής Σον Πάτρικ Μαλόνι, που είναι υποστηρικτής της Πελόζι δεν έλαβε μέρος στην χθεσινή ψηφοφορία, αλλά αναμένεται ότι θα την υποστηρίξει για την εκλογή της στην ολομέλεια.

Το γεγονός αυτό, σημαίνει ότι η Πελόζι θα πρέπει να αντιστρέψει την άποψη τουλάχιστον 18 Δημοκρατικών μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, ώστε να εξασφαλίσει την εκλογή της από την ολομέλεια του σώματος.

«Επιτρέψτε μου να σας πω κάτι. Μιλάω για ένα πλήθος μελών του Κογκρέσου που μόλις με ψήφισαν και μου έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης. Σε αυτό ακριβώς, βρίσκεται το επίκεντρο της προσπάθειάς μας», απάντησε η Πελόζι σε ερώτηση των δημοσιογράφων για την δυναμική των αντιπάλων της, αμέσως μετά την πραγματοποίηση της ψηφοφορίας.

«Υπάρχουν διαφωνούντες; Ναι, αλλά περιμένω να έχω μία δυνατή εκλογή, καθώς προχωράμε» είπε η ίδια. Υπάρχουν άλλες ερωτήσεις;” Συνέχισε.

Παρά το γεγονός ότι η Πελόζι δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με μία άλλη εσωκομματική υποψηφιότητα, μία ομάδα τουλάχιστον 16 επικριτών της, τονίζουν την ανάγκη για την αλλαγή προσώπων στον ηγετικό πυρήνα του κόμματος, καλώντας την ίδια να παραιτηθεί από την διεκδίκηση της προεδρίας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι διαφωνούντες υποστηρίζουν ότι δεν θα ψηφίσουν την υποψηφιότητά της στην ψηφοφορία της ολομέλειας, ώστε να μην συγκεντρώσει τις 218 θετικές ψήφους που απαιτούνται για την εκλογή της. Έτσι, η στάση τους δυσκολεύει την επίτευξη της προεδρικής εκλογής της Πελόζι, η οποία θεωρείται μία βετεράνος κοινοβουλευτικός στο Κογκρέσο.

«Νομίζω ότι πηγαίνουμε καλά» δήλωσε η Πελόζι στο ABC News όταν ρωτήθηκε για τις κινήσεις της, ώστε να εξασφαλίσει τις 218 θετικές ψήφους. «Σας ξαναλέω ότι δεν θέλω να μιλήσω. Δεν θέλω να κάνω ανακοινώσεις για λογαριασμό άλλων ανθρώπων, αλλά συνεχίζουμε με εμπιστοσύνη και σεμνότητα», συμπλήρωσε η ίδια.

Η Πελόζι έγινε η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων το 2017, ενώ εάν εκλεγεί θα είναι η πρώτη πρόεδρος που εκανεκλέγεται στην προεδρία του σώματος, από το 1955, οπότε είχε επανεκλεγεί ο Σαμ Ρέιμπερν από το Τέξας.

Η ίδια δήλωσε ότι αναμένει από τον πρόεδρο Τραμπ να της δείξει τον ίδιο σεβασμό ως προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως έπραξε ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους Τζούνιορ.

«Νομίζω ότι πρέπει να το πω αυτό: Όταν ήμουν πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο πρόεδρος Μπους ασκούσε την προεδρία των ΗΠΑ, συμπεριφέρθηκε σε εμένα και στο γραφείο μου με μεγάλο σεβασμό, με αποκαλούσε με χαρά ως ‘το νούμερο 3’» είπε χαρακτηριστικά η Πελόζι. «Συνεργαστήκαμε μαζί σε πολλά θέματα και δεν θα περιμένω κάτι λιγότερο, από τον σημερινό πρόεδρο», συμπλήρωσε η ίδια.

Νωρίτερα χθες, οι Δημοκρατικοί εξέλεξαν τον Χακίμ Τζέφρις που εκλέγεται στη Νέα Υόρκη, για την προεδρία της επόμενης κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, ενώ υποψηφιότητα είχε δηλώσει και η Μπάρμπαρα Λι από την Καλιφόρνια. Η εκλογή αυτή έγινε με ψήφους 123-113.

Ο 48χρονος Τζέφρις βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για την διαδοχή της 78χρονης Πελόζι, αλλά και των στενών συνεργατών της, του 79χρονου Στένι Χόγερ που εκλέγεται στο Μέριλαντ και του 78χρονου Τζιμ Κλάιμπερν που εκλέγεται στην Νότια Ντακότα . Οι δύο τους έχουν εκλεγεί σε ηγετικές θέσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας, για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο που αρχίζει από τον Ιανουάριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή