Το ΚΙΝΑΛ ενάντια σε δεξιούς – αριστερούς «πολιτικούς ψάλτες»

Το ΚΙΝΑΛ ενάντια σε δεξιούς – αριστερούς «πολιτικούς ψάλτες»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί επισταμένως να περάσει στην παρούσα φάση σε δεύτερη μοίρα, επανέφερε χθες το Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ). Συγκεκριμένα, έπειτα από αίτημα της κ. Γεννηματά πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, κατά την οποία η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέπτυξε τις «διακριτές», όπως λένε αρμόδιες πηγές, θέσεις του κόμματός της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Γεννηματά εξέφρασε στον κ. Ιερώνυμο τη διαφωνία της για τους χειρισμούς ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη είναι παγιωμένη η άποψη πως τα δύο μεγάλα κόμματα κινούνται αποκλειστικά με βάση το «μικροκομματικό» συμφέρον τους, θέτοντας τελικά σε κίνδυνο τη συνοχή της Ιεραρχίας. Η παραπάνω άποψη αποτυπώθηκε με το πέρας της συνάντησης στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, όπου γίνεται λόγος για «αριστερούς και δεξιούς πολιτικούς ψάλτες που εμπλέκουν την Εκκλησία στα παιχνίδια τους».

Κατά τα λοιπά, στο ΚΙΝΑΛ δίνουν μεγάλη σημασία στο τι μέλλει γενέσθαι με τη μισθοδοσία των κληρικών. Δηλώνουν, δε, «δικαιωμένοι» από την εξέλιξη των πραγμάτων και της αντίδρασης, όπως αποτυπώθηκε στην συνεδρίαση της ΔΙΣ, καθώς «το ΚΙΝΑΛ ήταν το πρώτο κόμμα που έθεσε δημοσίως το θέμα της διασφάλισης των απλών ιερέων». Ως επιστέγασμα των παραπάνω και της προσπάθειας να τεθεί το θέμα σε άλλη βάση, η κ. Γεννηματά κατέθεσε πρόταση για τη σύσταση «Ειδικής Επιτροπής της Βουλής», που θα συζητήσει με όλους τους ενδιαφερόμενους, με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων. Η βούληση για αμοιβαία αποδεκτές λύσεις αποτυπώνεται και από το προγραμματισμένο για το ερχόμενο Σάββατο ταξίδι της κ. Γεννηματά στην Κωνσταντινούπολη, όπου αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Την ίδια ώρα, το ΚΙΝΑΛ εξακολουθεί να αναζητεί υποψήφιο στη «μετά Μπουτάρη» εποχή για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές με την κ. Καϊλή συνεχίζονται. Κομματικές πηγές αναφέρουν πως μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο πρέπει να έχει αποσαφηνιστεί τι πρόκειται να γίνει. Τέλος, μία συνάντηση που έγινε πριν από λίγες ημερες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, αποτυπώνει τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού σε τοπικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, συναντήθηκαν ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης με στελέχη του ΚΙΝΑΛ, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Μαγκριώτης, με θέμα συζήτησης μία «κοινή» υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρά το γεγονός πως επισήμως το ΚΙΝΑΛ έχει δώσει τη στήριξη του στον Χρήστο Παπαστεργίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή