Για προσλήψεις ιερέων στην Εκκλησία Κρήτης δεσμεύθηκε ο Γαβρόγλου

Για προσλήψεις ιερέων στην Εκκλησία Κρήτης δεσμεύθηκε ο Γαβρόγλου

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση από τις 10.000 απολύσεις ιερέων περνά πλέον στις… προσλήψεις ιερέων. Σε μία τέτοια προοπτική αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου μετά τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τους αρχιερείς για τη δέσμη προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προωθούμενης συνταγματικής αναθεώρησης αλλά και του διαλόγου που ξεκίνησε πρόσφατα για τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας στην Ελλάδα. Οι Ιεράρχες ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με τις προτεινόμενες αλλαγές στη μισθοδοσία των κληρικών και στο εργασιακό τους καθεστώς. Επίσης, έθεσαν ερωτήματα για την πρόταση για αλλαγή στο άρθρο 3 του Συντάγματος και για καθιέρωση ουδετερόθρησκου κράτους.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι για τη διασφάλιση των ιερέων υπάρχει σχέδιο που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες και με την Εκκλησία της Ελλάδος και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και με την Εκκλησία της Κρήτης. Μάλιστα, για την Εκκλησία της Κρήτης, που υπάγεται πνευματικά και διοικητικά στο Πατριαρχείο, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι στην Κρήτη υπάρχουν 906 οργανικές θέσεις, πολλές εκ των οποίων είναι κενές, και δεσμεύθηκε να καλυφθούν όλες. Ουσιαστικά δηλαδή, δεσμεύθηκε για προσλήψεις, τη στιγμή που η κυβέρνηση ανέφερε ότι με τη συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας, που παρουσίασαν στις αρχές Νοεμβρίου ο κ. Αλέξης Τσίπρας και ο κ. Ιερώνυμος θα απελευθερωθούν 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων. «Με τον Οικουμενικό Θρόνο έχουμε προβλήματα με τους ιερείς και την εξασφάλιση και τη διασφάλιση των ιερέων που κάθε χρόνο υπηρετούν στις μητροπόλεις σε όλον τον κόσμο. Ολα αυτά θα κανονικοποιηθούν», πρόσθεσε ο κ. Γαβρόγλου.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων για το θέμα, χθες, ο κ. Ιερώνυμος ενημέρωσε για τις θέσεις της Εκκλησίας την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ κ. Φώφη Γεννηματά.

Τέλος, παράταση πήρε η παραμονή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου στον θρόνο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος φέρεται να άλλαξε γνώμη και να μη βάζει τελικά την υπόθεση αποπομπής του Δημητρίου Αμερικής σε ψηφοφορία στην Ιερά Σύνοδο. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση έπαιξε η παρέμβαση στελεχών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ομογενειακών κύκλων οι οποίοι πιέζουν ώστε ο αντικαταστάτης του Δημητρίου να προέρχεται από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή