Ανδρίτσαινα | Hλεία: Ήρεμη δύναμη

Ανδρίτσαινα | Hλεία: Ήρεμη δύναμη

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν κάποιος με ρωτούσε σε ποιο είδος ταξιδιώτη ταιριάζει η Ανδρίτσαινα, θα έλεγα στον ήρεμο, στον φιλομαθή και στον λάτρη του ρετρό. Η Ανδρίτσαινα μοιάζει περισσότερο με παλιά φωτογραφία παρά με αληθινό, σύγχρονο, τουριστικό χωριό του 2018. Είναι κατά βάση φτιαγμένη από πέτρα –τα αρχοντικά, τα στενά, τα σκαλιά είναι όλα πέτρινα– και διατηρεί το λιτό ύφος που είχαν τα παλιά ορεινά κεφαλοχώρια, χωρίς να έχει παραμορφωθεί από τεράστιες πινακίδες που διαφημίζουν κοψίδια πάνω στις προσόψεις των κτιρίων ούτε κράχτες σε κάθε γωνιά που προσπαθούν να ψαρέψουν τουρίστες.

Χτισμένη στα δυτικά του Λυκαίου όρους, στα σύνορα της Ηλείας με τη Μεσσηνία και την Αρκαδία, εμφανίζεται ιστορικά γύρω στο 900 μ.Χ. Την περίοδο της Ενετοκρατίας άρχισε να μεγαλώνει και τον 19ο αιώνα ήταν ένας σημαντικός εμπορικός οικισμός.

Στις αρχές του 20ού αιώνα έσφυζε από ζωή, στα καλντερίμια της συνωστίζονταν φουστανελοφόροι με μούσια δίπλα σε υποζύγια, όπως φαίνεται στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του μεγάλου Ελβετού φωτογράφου Φρεντ Mπουασονά (αξίζει να ψάξετε στο Google αυτές τις εικόνες, καθώς αποτυπώνουν με ακρίβεια την ατμόσφαιρα των ελληνικών χωριών προτού η Ελλάδα μπει ουσιαστικά στον κόσμο της Δύσης).

Ανδρίτσαινα | Hλεία: Ήρεμη δύναμη-1

Ένα χωριό από πέτρα, κατάλληλο για όσους αποζητούν ηρεμία στις διακοπές τους. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

Το πλέον ενδιαφέρον αξιοθέατο της Ανδρίτσαινας είναι το Λαογραφικό Μουσείο (andritsainamuseum.gr), που στεγάζεται σε κτίσμα του 1847 και φιλοξενεί μια πρωτότυπη συλλογή περίπου 4.000 εκθεμάτων: μια παγωτομηχανή, μια προβατοψαλίδα, παντόφλες κεντημένες στο χέρι που έπαιρναν για προίκα οι γυναίκες, μια μαύρη κάπα από κατσικίσιο μαλλί υφασμένη στον αργαλειό.

Πολύ αξιόλογη είναι και η Νικολοπούλειος Βιβλιοθήκη (τηλ. 26260-22242), με εκδόσεις των Ελλήνων κλασικών και αντίτυπα της πρώιμης εποχής της τυπογραφίας.

Ανδρίτσαινα | Hλεία: Ήρεμη δύναμη-2

Κειμήλια από τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

Για ντόπια προϊόντα (παστό χοιρινό, λουκάνικο Ανδρίτσαινας, μυζήθρα, μεγαδένδρι, δηλαδή καπνιστό τυρί) θα πάτε στο παντοπωλείο του Βασίλη Θεοδωρόπουλου.

Τέλος, σε απόσταση μόλις 14 χλμ. βρίσκεται ο εκπληκτικός –παρότι παραμελημένος– ναός του Επικούριου Απόλλωνα, που χτίστηκε από τον Ικτίνο το 420-400 π.Χ., γνωστός ως ο «Παρθενώνας της Πελοποννήσου». 

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή