Από περιπλανώμενος, εκατομμυριούχος

Από περιπλανώμενος, εκατομμυριούχος

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φαινόμενο Ιλον Μασκ προκαλεί συζητήσεις και θόρυβο τόσο από την αρχική του εμφάνιση έως την κατάκτηση του Διαδικτύου, τα αυτοκίνητα, το όραμα του πλανήτη Αρη και άλλα πολλά. Από αυτή τη σκοπιά, η βιογραφία αυτού του παράξενου τύπου διαβάζεται και ως μυθιστόρημα και αυτό ακριβώς συμβαίνει με το «Elon Musk. H Tesla, η SpaceX και η αναζήτηση ενός φανταστικού μέλλοντος» του Ασλι Βανς που κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Η «Κ» προδημοσιεύει σήμερα ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα στο οποίο περιγράφεται πώς έβγαλε τα πρώτα του εκατομμύρια.

Από περιπλανώμενος, εκατομμυριούχος-1

Το εξώφυλλο της βιογραφίας του Ιλον Μασκ που κυκλοφορεί στη χώρα μας σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Προδημοσίευση

«Το διάστημα που εργάστηκε για λογαριασμό του επικεφαλής χάραξης στρατηγικής στην τράπεζα, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, είχε ζητηθεί από τον Μασκ να ρίξει μια ματιά στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας που αφορούσε τα χρέη χωρών του Τρίτου Κόσμου. Τα ποσά αυτά περιγράφονταν με τον καταθλιπτικό τίτλο «χρέη λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών», η δε Τράπεζα της Νέας Σκωτίας είχε δισεκατομμύρια σε αυτή την κατηγορία. Τα προηγούμενα χρόνια, χώρες σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική –και όχι μόνο– είχαν δηλώσει αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων, υποχρεώνοντας την τράπεζα να μειώσει την αποτίμηση της αξίας των χρεογράφων που κατείχε. Ο προϊστάμενός του ζήτησε από τον Μασκ να καταπιαστεί με αυτό το χαρτοφυλάκιο, αφενός για να αποκτήσει εμπειρία και αφετέρου για να επιχειρήσει να σταθμίσει πόσο πραγματικά άξιζε το χρέος.

Ενόσω ασχολούνταν με το πρότζεκτ αυτό, ο Μασκ έπεσε τυχαία πάνω σε κάτι που φάνταζε με προφανή επιχειρηματική ευκαιρία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επιχειρήσει να βοηθήσουν στην ελάφρυνση του χρέους κάποιων αναπτυσσόμενων χωρών μέσω των καλούμενων ομολόγων Μπρέιντι, στο πλαίσιο των οποίων η αμερικανική κυβέρνηση ουσιαστικά εγγυάτο το χρέος χωρών όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή. Ο Μασκ διέκρινε έναν κερδοσκοπικό μηχανισμό. (…) Προσπάθησε να παραμείνει χαλαρός και ψύχραιμος ενώ τηλεφωνούσε στην Goldman Sachs, έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες αυτής της αγοράς, προκειμένου να κάνει μερικές διερευνητικές ερωτήσεις πάνω σε αυτό που είχε παρατηρήσει. Θέλησε να μάθει το ποσοστό του χρέους της Βραζιλίας που θα ήταν διαθέσιμο στην τιμή των είκοσι πέντε σεντς. «Ο τύπος απάντησε ρωτώντας: “Πόσο θέλεις;” κι εγώ του πέταξα ένα εξωφρενικό νούμερο, κάπου δέκα δισεκατομμύρια δολάρια», είπε ο Μασκ. Μόλις ο χρηματιστής επιβεβαίωσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό, ο Μασκ έκλεισε το τηλέφωνο. «Σκεφτόμουν πως πρέπει να ήταν τρελοί για δέσιμο, αφού μπορούσες να διπλασιάσεις τα χρήματά σου. Για το χρέος εγγυόταν ο Θείος Σαμ. Δεν υπήρχε κάτι άλλο να σκεφθείς». (…)

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Μασκ σκέφθηκε να ξεκινήσει μια διαδικτυακή τράπεζα και συζήτησε ανοιχτά το ενδεχόμενο αυτό στο διάστημα της μαθητείας του στην Pinnacle Research το 1995. Το σχέδιο που τελικά κατέστρωσε ο Μασκ ήταν κάτι περισσότερο από μεγαλεπήβολο. Ηθελε να δημιουργήσει έναν διαδικτυακό θεσμό παροχής ολοκληρωμένων οικονομικών υπηρεσιών: μια εταιρεία η οποία θα μπορούσε να τηρεί λογαριασμούς ταμιευτηρίου και όψεως, καθώς και να παρέχει χρηματιστηριακές και ασφαλιστικές υπηρεσίες.

Οπλισμένος με θάρρος, ο Μασκ έβαλε μπρος το νέο σχέδιο προτού καν ολοκληρωθεί η πώληση της Zip2. Τον Ιανουάριο του 1999, κι ενώ το διοικητικό συμβούλιο της Zip2 αναζητούσε αγοραστή, ο Μασκ άρχισε να μορφοποιεί το τραπεζικό του σχέδιο. Η συμφωνία με την Compaq ανακοινώθηκε τον επόμενο μήνα. Τον Μάρτιο ο Μασκ ίδρυσε την X.com, μια νέα χρηματοπιστωτική εταιρεία, με έναν τίτλο που ακουγόταν ελαφρώς πορνογραφικός.

Ο Μασκ είχε χρειαστεί λιγότερο από μία δεκαετία προκειμένου να εξελιχθεί από περιπλανώμενος Καναδός σε πολυεκατομμυριούχο, σε ηλικία είκοσι επτά ετών. Με τα 22 εκατομμύρια στην τσέπη έφυγε από το σπίτι που μοιραζόταν με τρεις συγκατοίκους και αγόρασε ένα διαμέρισμα 170 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο ανακαίνισε.

Επίσης, αγόρασε μια McLaren F1 αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων, καθώς και ένα μικρό ελικοφόρο αεροσκάφος, το οποίο μάλιστα έμαθε να πιλοτάρει. Ο Μασκ άρχισε να απολαμβάνει τη φήμη που είχε αποκτήσει, ως ένας εκ των εκατομμυριούχων του Διαδικτύου. Επέτρεψε στο CNN να έρθει στο διαμέρισμά του στις 7 π.μ. προκειμένου να καταγράψει την παράδοση του αυτοκινήτου. Μια μαύρη τριαξονική νταλίκα σταμάτησε μπροστά στο κτίριο όπου έμενε ο Μασκ και ξεφόρτωσε το σμιλευτό, ασημένιο όχημα στον δρόμο, ενώ ο Μασκ έστεκε με το στόμα ανοιχτό και τα μπράτσα σταυρωμένα. «Υπάρχουν εξήντα δύο τέτοιες McLaren σε ολόκληρο τον κόσμο, κι εγώ θα γίνω κάτοχος μιας από αυτές», είπε στο CNN. «Πω πω, δεν το πιστεύω πως είναι πράγματι εδώ. Απίθανο, δικέ μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή