Βασίλης Βαρβαρέσος: από τον Λευκό Οίκο μέχρι τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Βασίλης Βαρβαρέσος: από τον Λευκό Οίκο μέχρι τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κοινό της κλασικής μουσικής στην Ελλάδα αποτελείται από λίγους αλλά αφοσιωμένους βαθείς γνώστες που ξέρουν να εκτιμούν τις καλές ερμηνείες. Ουδόλως τυχαίο, λοιπόν, πως στις 19 Νοεμβρίου γέμισε ασφυκτικά το Cotsen Hall της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στη συναυλία μουσικής δωματίου με έργα Σούμαν, Σοπέν και Μέντελσον. Σολίστ ήταν ο Γιώργος Δεμερτζής στο βιολί, ο Βασίλης Βαρβαρέσος στο πιάνο και ο Αγγελος Λιακάκης στο βιολοντσέλο. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν θερμότατη, η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της βραδιάς είχε κάτι συγκινητικό και στο τέλος όλοι ξέσπασαν σε ένα μεγάλο χειροκρότημα.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος των «Φίλων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης» πρέσβης ε.τ. Τάσος Κριεκούκης, στα σύντομα εισαγωγικά λόγια του, η ιδέα της συναυλίας ξεκίνησε στο Παρίσι, από μια ομάδα Γάλλων θαυμαστών του Βασίλη Βαρβαρέσου. Ο Ελληνας πιανίστας είναι εγκατεστημένος στην Πόλη του Φωτός. Οι θαυμαστές αυτοί, ήταν οι βασικοί χορηγοί της συναυλίας που προσφέρθηκε δωρεάν στο κοινό. Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Παρισιού, τον θεσμό που επιτελεί έργο στη Γαλλία προβάλλοντας τον ελληνικό πολιτισμό. Στο Cotsen Hall έδωσαν το «παρών» η πρόεδρος του Κέντρου, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη-Gourdain και η αντιπρόεδρος Κατερίνα Ξυλά-Loth. Ηταν περήφανες για τους εξαιρετικούς Ελληνες σολίστες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 30 Γάλλοι θαυμαστές του Βασίλη Βαρβαρέσου πήραν το αεροπλάνο με «αρχηγό» τους τον Φιλίπ Ντε Μαλέρμπ για να παρακολουθήσουν τη συναυλία. «Είναι οι ίδιοι φανατικοί οπαδοί, που διοργανώνουν πολλές συναυλίες ανά τον κόσμο, όχι μόνο για τον Βαρβαρέσο, αλλά και για άλλους μουσικούς που αγαπούν και θαυμάζουν», είπε στη στήλη ο Τάσος Κριεκούκης.

Ο Βαρβαρέσος ξεκίνησε την καριέρα του στην Αμερική, αφού απέσπασε στα 14 του χρόνια, το πρώτο βραβείο του International Young Concert Artists στη Νέα Υόρκη. Από τότε έχει τύχει θερμής υποδοχής στο Carnegie Hall, στο Kennedy Center της Ουάσιγκτον, στο Musikverein της Βιέννης, στη Salle Gaveau στο Παρίσι. Εφθασε μέχρι τον Λευκό Οίκο όπου τον προσκάλεσε να παίξει ο πρόεδρος Ομπάμα. Δεν είναι μόνο σολίστ, αλλά συνθέτης και συγγραφέας μελέτης για τον Ντεμπισί. Παρά τη διεθνή καριέρα του, διατηρεί ακέραια την ελληνικότητά του. Ετσι, ακολούθησε τη δική μας Κρατική Ορχήστρα στο Πεκίνο στις συναυλίες που έδωσε εκεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Εξαιρετική και η παρουσία του Γιώργου Δεμερτζή. Από τους σημαντικότερους μουσικούς της γενιάς του, ιδρυτής του εδώ και κοντά τριάντα χρόνια «Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου». Μέλος του σχήματος αυτού και ο εξαιρετικός βιολοντσελίστας της βραδιάς Αγγελος Λιακάκης, καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή