Ο κ. Γαβρόγλου, οι διορισμοί και η Ν.Δ.

Ο κ. Γαβρόγλου, οι διορισμοί και η Ν.Δ.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πρόσφατη κουβέντα μας απόφοιτος Φιλολογίας διαπίστωνε πως θα κέρδιζε πολύ περισσότερα χρήματα εάν γινόταν καθηγητής αντί του σημερινού επαγγέλματός του. «Πιθανότατα θα διοριζόμουν στο Δημόσιο με βάση την επετηρίδα και ταυτόχρονα θα είχα και ιδιαίτερα μαθήματα», έλεγε.

Το υπουργείο Παιδείας βασίζει το νέο σύστημα διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών που προωθεί σε τρεις άξονες: στην προϋπηρεσία-επετηρίδα, στα επιστημονικά-ακαδημαϊκά κριτήρια και στα κοινωνικά κριτήρια. Δηλαδή, χωρίς διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Με τον τρόπο αυτό περίπου 100.000 απόφοιτοι παιδαγωγικών τμημάτων και καθηγητικών σχολών κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης ρίχνονται σε εργασιακό Καιάδα, καθώς αυτοί δεν μπορούσαν να αποκτήσουν προϋπηρεσία. Ωστόσο, η απόφαση του υπουργείου έχει διάφορες πτυχές. Ενδεικτικά, οι δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που κάνουν σαφή αναφορά για γραπτό διαγωνισμό δεν θα ληφθούν υπόψη από το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο θα φθάσει το θέμα; Τα ακαδημαϊκά προσόντα περιλαμβάνουν και τους μεταπτυχιακούς τίτλους που παρείχαν μαζικά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο; Ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου σε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του στις 22/3/2017 είχε αναφέρει ότι θα υπάρξει ρύθμιση για τα εξ αποστάσεως πτυχία και τις μεταπτυχιακές σπουδές, τονίζοντας ότι «είναι εξαιρετικά σύνθετο θέμα και θέλει μεγάλη προσοχή για να μην υποβαθμιστεί η παρεχόμενη εκπαίδευση». «Εξ αποστάσεως εκπαίδευση με ένα απλό… skype και με πρακτική άσκηση στα χαρτιά, δεν γίνεται», είχε αναφέρει (19/3/2017) στην «Κ» ο αείμνηστος γ.γ. του υπ. Παιδείας Ιωάννης Παντής, ενώ το υπουργείο έκανε λόγο για 5.300 «ύποπτα» πτυχία.

Δεν είναι πως μεταξύ όσων έχουν υπηρετήσει επί χρόνια σε θέσεις αναπληρωτών δεν υπάρχουν άξιοι εκπαιδευτικοί. Ούτε πως όλοι οι τίτλοι από ξένα ΑΕΙ είναι «ύποπτοι». Ομως το σύνηθες είναι η διεκδίκηση μιας θέσης στο Δημόσιο για διά βίου εξασφάλιση, έχοντας παράλληλα και τα ιδιαίτερα μαθήματα αφού ουδείς ελέγχεται.

Με το νέο σύστημα διορισμών η πολιτική στόχευση του υπ. Παιδείας ενόψει εθνικών εκλογών είναι σαφής. Διορισμοί τώρα για ψηφοθηρικούς λόγους, ενώ τυχόν προσφυγές και άλλα προβλήματα θα τα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση, μάλλον της Ν.Δ. Ετσι βέβαια, η υποβάθμιση της εκπαίδευσης συνεχίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή