FT: Εκλογολογία και Ιταλία κρατούν εκτός αγορών την Ελλάδα

FT: Εκλογολογία και Ιταλία κρατούν εκτός αγορών την Ελλάδα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ελλάδα έχει σιωπηρά αναβάλει την έκδοση του ενός 10ετούς ομολόγου εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης στην αγορά ομολόγων της Ιταλίας, σχολιάζουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

H αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήλπιζε να εκδώσει ένα δεκαετές ομόλογο λίγες εβδομάδες μετά την έξοδο της χώρας από το δανειακό πρόγραμμα, ως σινιάλο στους επενδυτές ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα

Όμως η άνοδος του ιταλικού κόστους δανεισμού εκτίναξε τις αποδόσεις του ελληνικού ομολόγου αρκετά πάνω από το 4%, και σε επίπεδα διπλάσια της Πορτογαλίας.

Τραπεζίτες και αναλυτές λένε τώρα ότι η Ελλάδα πιθανόν να παραμείνει εκτός διεθνών κεφαλαιαγορών τους επόμενους μήνες.

Ένας τραπεζίτης λέει σημειώνει ότι η αργοπορία αυτή μπορεί να αποβεί προβληματική.

«Η Ελλάδα είναι εκτός αγορών  για σχεδόν ένα χρόνο και χρειάζεται επειγόντως να αποκαταστήσει μια παρουσία στους επόμενους μήνες».

Δεύτερος τραπεζίτης ωστόσο δηλώνει αρκετά χαλαρός για την απόφαση της Ελλάδας ενώ αξιωματούχοι του υπουργείου δηλώνουν ότι η χώρα δεν έχει επείγουσα ανάγκη για κεφάλαια την διετία 2019 – 2020 χάρη στο ταμειακό απόθεμα που έχει συγκεντρώσει.

Εάν η ένταση μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών χαλαρώσει, και τα spreads της ευρωζώνης πέσουν, η Αθήνα σχεδιάζει να αντλήσει 7 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο μέσω δύο ή και τριών ομολογιακών εκδόσεων.

«Ωστόσο αν τα ιταλικά spreads παραμείνουν υψηλά, η Ελλάδα θα καταφύγει σε μικρότερο χρονικά δανεισμό, λένε οι αναλυτές.

Οι FT φιλοξενούν δηλώσεις του Nicholas Wall, portfolio manager στην Merian Global Investors που διακρατεί ελληνικό χρέος,  σημειώνει ότι ένα νέο ομόλογο θα μπορούσε να είναι η κίνηση που θα πείσει τις αγορές ότι η Ελλάδα επανέκτησε την εμπιστοσύνη τους, αλλά η αναβολή του σχεδίου για την επόμενη χρονιά ήταν μια λογική κίνηση.

Οι FT αναφέρονται στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου τον περασμένο Φεβρουάριο η οποία πέτυχε πενιχρές αποδόσεις στην δευτερογενή αγορά,  αφήνοντας με απώλειες τους αγοραστές του.

Οι αναλυτές αποκάλεσαν απογοητευτικά τα αποτελέσματα σημειώνει η ανάλυση των FT που φιλοξενούν και εκτίμηση τραπεζίτη σύμφωνα εμ την οποία: «Τα πρόσφατα roadshows δεν έχουν δείξει να υπάρχει ενθουσιασμός ανάμεσα στους επενδυτές. Ανησυχούν ότι η πολιτική σταθερότητα μπορεί να επιδεινωθεί με την προοπτική πρόωρης προσφυγής στις κάλπες την άνοιξη».

«Νομίζω ότι θα είναι δύσκολο πριν από τις εκλογές να επιτευχθούν καλύτερες τιμές σε οτιδήποτε εκτός από εκδόσεις τριετών ομολόγων», λέει έτερος αναλυτής. Η κυβέρνηση θα κοιτάει να μαζεύει ψήφους και όχι να ασκήσει πολιτικές που θα εντυπωσιάσουν τις αγορές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή