Brexit: «Αβεβαιότητα και διχασμός»

Brexit: «Αβεβαιότητα και διχασμός»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη πλην της επικύρωσης της συμφωνίας για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων θα οδηγούσε σε χάος, αβεβαιότητα και διχασμό. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της Τερέζα Μέι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση επιτροπής του Κοινοβουλίου σχετικά με τη συμφωνία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.

Απορρίπτοντας προτάσεις για αναστολή του Brexit, που έχει οριστεί για τις 29 Μαρτίου του 2019, ώστε να δοθεί η δυνατότητα δεύτερου δημοψηφίσματος, η πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., ενδεχόμενο που οι Βρυξέλλες έχουν απορρίψει. Επιπλέον, προειδοποίησε ότι τέτοια εξέλιξη θα καταστρέψει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον πολιτικό κόσμο και θα επιφέρει «μεγαλύτερη αβεβαιότητα και διχασμό». Εξάλλου, η Τερέζα Μέι αποδέχθηκε πρόταση του BBC για ντιμπέιτ με τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν στις 9 Δεκεμβρίου, δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία της Βουλής των Κοινοτήτων για τη συμφωνία. Ωστόσο, ο ηγέτης των Εργατικών αντιπροτείνει να διεξαχθεί το ντιμπέιτ στο δίκτυο ITV.

Η συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για την έγκριση της συμφωνίας Βρετανίας – Ε.Ε. θα ξεκινήσει στις 4 Δεκεμβρίου, ενώ η βρετανική κυβέρνηση ήρε τις αντιρρήσεις της, επιτρέποντας την κατάθεση τροπολογιών. Αναλυτές θεωρούν ότι, με την αναμενόμενη καταψήφιση των τροπολογιών, η πρωθυπουργός Μέι επιδιώκει να δείξει ότι δεν υφίσταται πλειοψηφία για κάποιο εναλλακτικό σενάριο, πείθοντας τους διστακτικούς να υποστηρίξουν τη συμφωνία.

Στο μεταξύ, η αβεβαιότητα για το καθεστώς των Ευρωπαίων στη Βρετανία μετά την έξοδο έχει οδηγήσει σε σημαντική πτώση του αριθμού Ευρωπαίων μεταναστών. Σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2017 – Ιουνίου 2018 η καθαρή μετανάστευση από την Ε.Ε. στη Βρετανία έπεσε στα 74.000 άτομα, μειωμένη κατά 28% σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο.

«Τα στοιχεία δείχνουν συνεχιζόμενη πτωτική τάση της μετανάστευσης από χώρες της Ε.Ε., την ώρα που στη Βρετανία υπάρχουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε όλες τις κατηγορίες προσόντων», είπε ο υπεύθυνος πολιτικής του Συνδέσμου Βρετανικής Βιομηχανίας Μάθιου Φελ. Την ίδια στιγμή, η μετανάστευση πολιτών από χώρες εκτός Ε.Ε. ανέβηκε σε ύψη-ρεκόρ, κυρίως λόγω εγγραφών εξωκοινοτικών φοιτητών στα βρετανικά πανεπιστήμια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή