Μήνυμα της Ευρωβουλής προς ΠΓΔΜ για τις Πρέσπες

Μήνυμα της Ευρωβουλής προς ΠΓΔΜ για τις Πρέσπες

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών θα ανοίξει τον δρόμο για ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε. Αυτό επισημαίνει το ψήφισμα της Ευρωβουλής στο οποίο αποτιμάται η πρόοδος των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων που είναι υποψήφιες για ένταξη στη διάρκεια του 2018. Στο πλαίσιο της ίδιας διαδικασίας, η Ευρωβουλή διαπιστώνει προβλήματα διαφθοράς, αλλά και ανεπάρκειες στη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Αλβανία. Ειδικότερα, σε σχέση με την ΠΓΔΜ, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την προσήλωση που δείχνει η χώρα στις επείγουσες μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες. Ωστόσο, ζητούν να αυξηθούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, να προστατεύσουν καλύτερα οι Αρχές της χώρας τη δικαστική εξουσία από πολιτικές παρεμβάσεις και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που σχετίζονται με το κράτους δικαίου.

Παρόλο που το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου για την αλλαγή του ονόματος δεν είχε την αναμενόμενη συμμετοχή, οι ευρωβουλευτές επικροτούν την απόφαση του Κοινοβουλίου των Σκοπίων να συνεχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. «Η συμφωνία αυτή στέλνει ένα πολύ αναγκαίο, θετικό μήνυμα για σταθερότητα και συμφιλίωση στην περιοχή των Δυτ. Βαλκανίων», αναφέρει το ψήφισμα.

Στο ίδιο ψήφισμα, η Ευρωβουλή καλεί τις Αρχές της Ουγγαρίας να εκδώσουν στην ΠΓΔΜ τον τέως πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

Εν τω μεταξύ, πολίτης της ΠΓΔΜ ομολόγησε ότι είναι ο δράστης της καταστροφής των πυραμίδων οριογραμμής στα σύνορα με την Ελλάδα, όπως μετέδωσε χθες το υπ. Εσωτερικών της γείτονος. Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΣ της ΠΓΔΜ τονίζεται ότι ο δράστης είναι ένας 36χρονος από χωριό στην περιοχή του Μοναστηρίου. Εναντίον του θα ασκηθεί ποινική δίωξη για φθορά ξένης περιουσίας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μοναστηρίου. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα οι Αρχές Ελλάδας και ΠΓΔΜ είχαν ανακοινώσει ότι 105 πυραμίδες οριογραμμής, που εκτείνονταν σε μήκος 12 χλμ. στον νομό Φλώρινας, υπέστησαν φθορές ή μετακινήθηκαν.

Σχετικά με την Αλβανία, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου από τη μια καλωσορίζει τη σταθερή πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την Ε.Ε., καθώς και τα βήματα που έχουν γίνει για τη στήριξη της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αλλά από την άλλη εκφράζει τον προβληματισμό της για το ακόμα πολύ υψηλό επίπεδο διαφθοράς. Συγχρόνως, στο κεφάλαιο για την Αλβανία προστέθηκε, με πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Ομάδας και τις υπογραφές των Ν. Ανδρουλάκη και Knut Fleckenstein, τροπολογία που αναφέρεται στον θάνατο Κατσίφα, ζητώντας «αυτοσυγκράτηση», ενώ «αναμένεται από τις αλβανικές αρχές να διερευνήσουν και να διευκρινίσουν τις συνθήκες που οδήγησαν στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή