«Ολύμπια», η μεγάλη επιστροφή

«Ολύμπια», η μεγάλη επιστροφή

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπήρχε αίσθηση γιορτής, χθες το μεσημέρι, στο φουαγιέ του θεάτρου «Ολύμπια», στην ιστορική άλλοτε έδρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στην οδό Ακαδημίας. Η επιστροφή των «Ολυμπίων» στη ζωή της πρωτεύουσας αναμένεται από τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου και η προσδοκία αυτή δικαιολογούσε την ικανοποίηση όσων εργάστηκαν σκληρά για να συντελεστεί αυτή η τόσο θετική εξέλιξη. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μίλησε όχι μόνο ενώπιον των δημοσιογράφων αλλά και στελεχών του δήμου όπως και ανθρώπων του λυρικού θεάτρου, που συγκινημένοι βίωναν τα λαμπρά φώτα και πάλι στα «Ολύμπια». Η αναβάπτιση φέρει πλέον την ονομασία «Ολύμπια – Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας» με διαχειριστικό φορέα τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου (ΟΠΑΝΔΑ) σε συνεργασία με την Τεχνόπολη, ετήσιο προϋπολογισμό περί τις 700.000 ευρώ και δεκαετές συμβόλαιο με την ιδιοκτήτρια Τράπεζα της Ελλάδος.

«Ολύμπια», η μεγάλη επιστροφή-1

Τα ιστορικά «Ολύμπια» στην οδό Ακαδημίας θα λειτουργούν ως Δημοτικό Μουσικό Θέατρο.

Ο Κωστής Μπιτζάνης ως πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ μίλησε για μια «νέα εποχή» που δίνει πλέον στέγη σε όλα τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων. Είναι ασφαλώς διττή η εξέλιξη, όπως τόνισε και ο δήμαρχος Αθηναίων. Από τη μια, οι άξιοι μουσικοί του δήμου συναντούν την κοινωνία μέσα από μία θεσμοθετημένη διαδικασία και συγκροτημένο πρόγραμμα συναυλιών και από την άλλη ενεργοποιείται προς όφελος της πόλης ένα ιστορικό θέατρο. «Είναι συμβολή στην ανθεκτικότητα, στην κοινωνική συνοχή, στην επισκεψιμότητα της πόλης, στην τόνωση της απασχόλησης, εντέλει και στην οικονομία», τόνισε ο κ. Γ. Καμίνης.

Τα «Ολύμπια» έχουν βασική αποστολή την προβολή της συμφωνικής μουσικής αλλά και του λυρικού θεάτρου, όπως τόνισε χθες ο μαέστρος Λουκάς Καρυτινός, που ανήκει στην επιτροπή που «τρέχει» το νέο θέατρο. Ωστόσο, ο προσανατολισμός θα είναι ανοικτός. Μαζί με τον Λουκά Καρυτινό, στην επιτροπή βρίσκουμε τον νομικό (με ιδιαίτερη μουσική παιδεία) Νάσο Τσιούρα, τον Ντένη Ζαχαρόπουλο, υπεύθυνο των εικαστικών του δήμου, τον Γιώργο Βλαστό (διευθυντή Μουσικών Συνόλων) και την Αννα Γάγγα (διεύθυνση εκδηλώσεων Τεχνόπολης). Η ομάδα αυτή κρίνεται επαρκής από πλευράς εμπειρίας και παιδείας να δώσει πνοή στο θέατρο που έχει ήδη έτοιμο και τυπωμένο πρόγραμμα ώς τον Μάιο 2019.

«Ολύμπια», η μεγάλη επιστροφή-2

Η σκηνή του «Ολύμπια» στο τελικό στάδιο προετοιμασίας για την επαναλειτουργία του θεάτρου.

Η έναρξη θα γίνει στις 3 Δεκεμβρίου (με δελτία προτεραιότητας, καθώς η εναρκτήρια συναυλία θα είναι δωρεάν) με το «Ονειρο θερινής νυκτός» του Μέντελσον ως «θεατροποιημένη συναυλία» σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη και μουσική διεύθυνση Μιχάλη Οικονόμου. Από τις 15 Δεκεμβρίου αρχίζει ο κύκλος παραστάσεων της κωμικής όπερας του Οφενμπαχ «Ο Ορφέας στον Αδη» σε σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη. «Θα υπάρχουν παραγωγές σε πολλές παραστάσεις απλωμένες στη σεζόν», διευκρίνισε ο Λουκάς Καρυτινός, που μίλησε για διακριτές ενότητες μέσα στο ετήσιο πρόγραμμα. Η λειτουργία των «Ολυμπίων» ως στέγη των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων γεννά παραλλήλως την ευκαιρία για εξορθολογισμό της τιμολογιακής πολιτικής. Το χαμηλό εισιτήριο (δέκα ευρώ στην πλατεία και κάτω από δέκα ευρώ για ειδικές ομάδες) διασφαλίζει ώς ένα σημείο τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος και θέτει σωστές βάσεις για την καλλιέργεια του κοινού απέναντι στην καλλιτεχνική πράξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή