Το Κονκλάβιο (30/11/18)

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν δίκαιο…

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αν μη τι άλλο, κρατάει τον λόγο του. Τουλάχιστον, απέναντι σε όσους εκτιμά. Και φαίνεται ότι εκτίμησε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Απρίλιο και το γεύμα προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, εκτός από στενούς συνεργάτες, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόσο πολύ, που δεν το πίστευε και ζήτησε να του υπογράψουν το μενού για να θυμάται αυτή τη σπάνια στιγμή «ενότητας». Το δεύτερο που είχε πει τότε ο Γιούνκερ, αλλά ουδέποτε διέρρευσε, ήταν ότι θα προσκαλέσει τον Προκόπη Παυλόπουλο στις Βρυξέλλες για να συμβολίσει αυτή την ενότητα. Ηταν δίκαιο και θα γίνει πράξη, καθώς είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι οι ημερομηνίες βρέθηκαν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί επισήμως τις Βρυξέλλες στις 15 Δεκεμβρίου, όπου θα γίνει δεκτός μετά τιμών στο Μπερλεμόντ, το στρατηγείο του Γιούνκερ.

Εχει την πρωτιά

Θυμίζω ότι υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο στην Επιτροπή Γιούνκερ, αλλά όχι με Ελληνα αρχηγό κράτους. Εκτός από τις κυβερνήσεις που είθισται να καλούνται στο Μπερλεμόντ λίγο πριν από την ανάληψη κάποιας ευρωπαϊκής προεδρίας, ο Γιούνκερ έχει καλέσει μέχρι σήμερα τους προέδρους της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, τους βασιλείς της Ισπανίας και φυσικά τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο Παυλόπουλος θα έχει την πρωτιά ως Ελληνας (ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε προσκληθεί στο Στρασβούργο κατά την πρώτη του θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας). Περιμένω να δω τι σόι πρωτόκολλο θα εφαρμόσουν στο Μπερλεμόντ για την περίσταση, αν και έχω τη βεβαιότητα ότι θα συνδράμει τα μέγιστα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ανθρώπινες στιγμές Ι

Και οι πολιτικοί είναι άνθρωποι (άλλοι κανονικοί και άλλοι λιγότερο). Και ως τέτοιοι, λαχταρούν να ξεκλέψουν μερικές στιγμές χαλάρωσης. Το αναφέρω επειδή το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγαρο Μουσικής (βραβεία ΕΒΕΑ) ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ψιθυρίζουν ο ένας στο αυτί του άλλου κάτι που έμοιαζε να είναι αρκετά προσωπικό. Εψαξα κι έμαθα ότι ο Κυριάκος ρώτησε τον Σταύρο αν θα πάει στα Χανιά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. «Δυστυχώς όχι», απάντησε με απογοήτευση ο επικεφαλής του Ποταμιού, για να συμφωνήσει ο Μητσοτάκης ότι «έχεις δίκιο, αυτή είναι η καλύτερη περίοδος». Πάντως, στην ψιλή κουβέντα μπήκε και ο Στέργιος Πιτσιόρλας, για να συμφωνήσουν και οι τρεις ότι μία φορά τον μήνα χρειάζεται ένα Σαββατοκύριακο εκτός των τειχών για να καθαρίζει το μυαλό.

Ανθρώπινες στιγμές ΙΙ

Μένω στο Μέγαρο Μουσικής, όπου μεταξύ των επισήμων βρισκόταν και ο Χρήστος Σπίρτζης. Δεν ξέρω πόσο άσχημα πέρασε. Αλλά αυτόπτης μάρτυράς μου διαπίστωσε ότι ο υπουργός Μεταφορών κόντεψε να πέσει από την καρέκλα του, όταν ο παρουσιαστής δίνοντας τον λόγο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να βραβεύσει μια φοιτήτρια, θύμισε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. το 2014 βρισκόταν και πάλι εκεί, προκειμένου να βραβεύσει την Taxi Beat… Πάντως, μου λένε ότι ήταν ιδιαίτερα φιλικός με τον Μητσοτάκη, παρότι δεν νομίζω ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. το πίστεψε κιόλας. Σημειώνω ότι για κάποιον περίεργο ρόλο, που μόνο οι συμπαντικές δυνάμεις γνωρίζουν, ο Σπίρτζης στεκόταν δίπλα στον Κυριάκο και προ ημερών στον Γοργοπόταμο στους εορτασμούς μνήμης του ιστορικού γεγονότος. Εκεί ήταν ακόμη πιο φιλικός.

Αλχημιστές

Μια ωραία ατμόσφαιρα στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπου η συζήτηση έλαβε ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Ας πούμε, ο Μάκης Βορίδης –με αφορμή το άρθρο 3 του Συντάγματος– κατηγόρησε την Αριστερά ότι δεν θέλει οι Eλληνες να έχουν καμία ταυτότητα, προκαλώντας την αντίδραση του Γιώργου Κατρούγκαλου και της Εύης Χριστοφιλοπούλου που είπε τα γνωστά περί «ακροδεξιάς». «Είστε κακομαθημένοι», αντέτεινε ο Κώστας Τασούλας αναφερόμενος στην Αριστερά: «Δεν αντέχετε να διεκπεραιώσετε επιχειρήματα, πετάτε τη ρετσινιά της Ακροδεξιάς και νομίζετε ότι η Μεταπολίτευση σας ανήκει». Η ατμόσφαιρα ελάφρυνε με την επισήμανση του προεδρεύοντος Δ. Παρασκευόπουλου που είχε ξεχάσει να βάλει χρονόμετρο και είπε στον Τασούλα κάτι του τύπου «ξεκινάτε από το μηδέν». Μα πιο πολύ με την απάντηση: «Θα νιώσω σαν τον Τσίπρα που εκτός από λαϊκιστής είναι και αλχημιστής, επειδή έχει κατακτήσει τον χρόνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή