Το εμπόριο εκπολιτίζει

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Μάλιστα! Τώρα καταλάβαμε γιατί η Ελενα Κουντουρά έκανε τη δική της kolοtoumba στο Μακεδονικό. Είχε να προσφέρει έργο, το οποίο η ίδια, με την έμφυτη σεμνότητα που την οδήγησε και στην πολιτική, χαρακτηρίζει «εμβληματικό» και «ορόσημο». Πρόκειται για το νομοσχέδιο για τον θεματικό τουρισμό, που συζητείται στη Βουλή.

Δεδομένου ότι με το νομοσχέδιο καθιερώνεται ειδικό σήμα λειτουργίας «αθλητικής ψυχαγωγίας-περιπέτειας», δημιουργείται, επιτέλους, το θεσμικό πλαίσιο για την πραγματοποίηση της ιδέας την οποία ανέπτυξα για πρώτη φορά σε αυτήν τη στήλη το 2010, επί κυβερνήσεως ΓΑΠ, όταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη (τέως Δημοσίας Τάξεως) ήταν ο Χρ. Παπουτσής. Θα μου επιτρέψετε να την επαναφέρω, διότι χάρη στο νέο θεσμικό πλαίσιο είναι πλέον πραγματοποιήσιμη.

Τουρ στα κατεχόμενα των Εξαρχείων, για τους λάτρεις των extreme sports. Αυτή είναι η γενική ιδέα και οι δυνατότητες ανάπτυξής της είναι πολύ μεγάλες, όπως είναι και η ποικιλία των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρονται στο πλαίσιο του θεματικού τουρισμού στα Εξάρχεια. Από το πολύ απλό, λ.χ., ποιος θα διασχίσει την πλατεία Εξαρχείων φορώντας ένα μπλουζάκι με τη μούρη του Τραμπ ή με ένα ρατσιστικό σύμβολο, μέχρι το πιο σύνθετο, όπως η συμμετοχή των τουριστών σε επιθέσεις κατά αστυνομικών τμημάτων ή στις μεγαλύτερες, τις επετειακές συγκρούσεις (Πολυτεχνεία, Γρηγορόπουλοι κ.λπ.).

Σε κάθε περίπτωση, η συνεργασία των τουριστικών επιχειρήσεων με τους αναρχικούς των κατεχομένων είναι απαραίτητη. Ομως, αυτό μπορεί να έχει και θετικές συνέπειες, οι οποίες μπορεί να υπερισχύσουν μακροπρόθεσμα. Τι θα γίνουν, σκεφθείτε, όλα αυτά τα «παιδιά» όταν θα μεγαλώσουν, ληστές σούπερ μάρκετ και τραπεζών; Ας γίνουν επαγγελματίες του θεματικού τουρισμού των Εξαρχείων. Αν η ιδέα δουλέψει, φαντασθείτε μόνο τι λαμπρές δυνατότητες ανοίγει για τη βιοτεχνία των σουβενίρ. Επιπροσθέτως, προσφέρει και ένα πολιτικό πλεονέκτημα στην κυβέρνηση, διότι δίνει νόημα στη συνεργασία της Αριστεράς με τη λαϊκίστικη Δεξιά των ΑΝΕΛ. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει την ανομία με το δικό του νομικό πλαίσιο (π.χ., το διαβόητο άσυλο), οι δε ΑΝΕΛ έρχονται να παράσχουν το νομοθετικό πλαίσιο για την εμπορική εκμετάλλευση του φαινομένου. Τι πιο ωραίο, αρμονικό και αναπτυξιακό;

Αξίζει να προσέξουμε πώς οι Ιταλοί προσπαθούν να προστατεύσουν μακροπρόθεσμα το τουριστικό προϊόν (ως πλουτοπαραγωγική πηγή, εν τέλει) που λέγεται Ρώμη. Παίρνουν μέτρα* για να περιορίσουν τον εκχυδαϊσμό που φέρνει η αναπόφευκτη μαζικότητα της τουριστικής βιομηχανίας στην εποχή μας, ιδίως σε διάσημους και ιστορικούς προορισμούς. Δεν μπορούμε, φυσικά, να τους αντιγράψουμε εμείς στην Αθήνα – κάθε πόλη είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Εμείς δεν μπορούμε να αναστρέψουμε την παρακμή· μπορούμε θαυμάσια, όμως, να την εκμεταλλευτούμε εμπορικά. Μη σας τρομάζει ο όρος «εμπορική εκμετάλλευση». Είναι πολύ πιθανό, σε αυτή την εμπορική εκμετάλλευση να βρίσκεται μακροπρόθεσμα η λύση για την επανένωση των κατεχομένων των Εξαρχείων με την Αθήνα. Το εμπόριο, αυτό μας διδάσκει η Ιστορία, εκπολιτίζει.

*: Εχει γούστο, παρεμπιπτόντως, ότι απαγορεύουν στους μασκαρεμένους εκατόνταρχους να αμείβονται για να φωτογραφηθούν με τουρίστες, αλλά δεν απαγορεύουν στον οποιονδήποτε ιδιόρρυθμο να ντυθεί εκατόνταρχος και να κυκλοφορεί έτσι στη Ρώμη. Αυτό είναι ο αληθινός σεβασμός στα ατομικά δικαιώματα!

Ζήτημα παρθενίας

Η ευκολία με την οποία υποκύπτουμε στα δημοσιογραφικά στερεότυπα! Τα έσπασαν, λ.χ., ο Φ. Κρανιδιώτης (της Νέας Δεξιάς) με τον Κ. Βελόπουλο (της Ελληνικής Λύσης), προτού καν σχηματισθεί η εκλογική συμμαχία των πέραν της Δεξιάς κομματιδίων και η είδηση μεταδόθηκε ως «ηχηρό διαζύγιο». Μα από πού κι ώς πού «διαζύγιο»; Αυτοί δεν πρόλαβαν καν να ολοκληρώσουν τον γάμο, πώς μπορούμε να μιλούμε για διαζύγιο; Αν, τέλος πάντων, θέλουμε οπωσδήποτε να μείνουμε στη μεταφορά του γάμου, θα ήταν ακριβέστερο να λέγαμε ότι ο γάμος αυτός δεν ολοκληρώθηκε επειδή η νύφη δεν ήταν παρθένα. Θα τους ταίριαζε, γιατί αμφότεροι οι πολιτικοί αρχηγοί είναι παλαιών αρχών και σίγουρα δεν θα εγκρίνουν τις προγαμιαίες ερωτικές σχέσεις…

Βρείτε τη διαφορά

Στην πυρόπληκτη γυναίκα από το Μάτι (η οποία εκτός από περιουσία μπορεί να έχει χάσει και συγγενείς) ο Τσίπρας δεν δίνει επίδομα, γιατί και να της δώσει 2.000 ευρώ εκείνη «θα τα σπατάλαγε», όπως είπε. Αντιθέτως, μοιράζει το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα σε 1,4 εκατομμύριο νοικοκυριά, τα οποία φυσικά μόλις το λάβουν θα το σπαταλήσουν. Γιατί αυτή η διάκριση εκ μέρους του πρωθυπουργού; Πολύ απλό, διότι οι πυρόπληκτοι δεν υπάρχει καμία περίπτωση στον κόσμο να ψηφίσουν ή να ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ό,τι και αν τους δώσει ο πρωθυπουργός, ό,τι και αν κάνει, ενώ οι άλλοι μπορεί να το σκεφτούν. Είναι, δηλαδή, άλλη μία έκφραση του απίθανου κυνισμού του Τσίπρα. Ενας κυνισμός του οποίου οι ρίζες βρίσκονται στην παιδεία που έλαβε: την παιδεία του μπολσεβίκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή