Οι μνήμες στα χυτήρια

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αποκαλύψεις για τη δράση δύο κυκλωμάτων λαθρεμπορίας χρυσού που δρούσαν στην Ελλάδα ρίχνουν φως σε μία κρυμμένη πτυχή της ανθρώπινης τραγωδίας των τελευταίων χρόνων. Πέρα από την υπονόμευση του σήμερα και του μέλλοντος, με την απότομη πτώση των εισοδημάτων, με την ανεργία, με τη φυγή νέων και το δημογραφικό πρόβλημα, η κρίση μάς στερεί και από το παρελθόν. Οι καταθέσεις πάνε στην πληρωμή χρεών και φόρων, οι εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία εξανεμίζονται σε σημερινές ανάγκες, ενώ πολλοί αναγκάζονται να ανταλλάξουν προσωπικούς και οικογενειακούς θησαυρούς με λίγο χρήμα για να τα βγάλουν πέρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δύο σπείρες διακινούσαν σε ημερήσια βάση χρηματικά ποσά που ξεπερνούσαν τις 400.000 ευρώ. Ο χρυσός προερχόταν «από την τήξη άγνωστης προέλευσης κοσμημάτων και άλλων τιμαλφών, που είχαν περιέλθει στην κατοχή τους μέσω αγορών και ενεχυριάσεων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μέρος αυτών ήταν προϊόντα εγκλήματος», είπε ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Γεώργιος Κανέλλος. Ο χρυσός ήταν από προίκες και κληρονομιές, από δαχτυλίδια και βραχιόλια έμφορτα υποσχέσεων αγάπης και πίστης, από δώρα σε γεννήσεις και βαφτίσεις, χρυσές λίρες που αποτελούσαν τις οικονομίες μιας ζωής ή έργα τέχνης άγνωστων μαστόρων, φορεμένα σε στιγμές έρωτα και πένθους. Ρολόγια, σταυρουδάκια και βέρες, μονάδες μέτρησης ζωής και χρόνου, όλα χαμένα – χυμένα σε ράβδους που πήραν τον δρόμο για την Τουρκία.

Αιώνιο σύμβολο πόθου και πλούτου, καταφύγιο σε δύσκολους καιρούς, ο χρυσός παρουσιάζει πάντα τη δική του εκδοχή της Ιστορίας. Ετσι και στα χρόνια της κρίσης. Πριν από τις τελευταίες αποκαλύψεις, γνωρίζαμε τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας. Το 2010, η ΤτΕ αγόρασε 195.383 χρυσά νομίσματα και πούλησε 194.475. Οσο προχωρούσε η κρίση, οι άνθρωποι είχαν λιγότερα χρήματα για να αγοράσουν χρυσό και αναγκάζονταν να πουλήσουν, έως ότου πέρυσι η ΤτΕ αγόρασε 44.563 χρυσά νομίσματα και πούλησε 22.822. (Μόνη εξαίρεση της τάσης αυτής ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2011, περίοδος έντονων οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, όταν η ΤτΕ αγόρασε 28.430 νομίσματα και πούλησε 68.405.)

Το 2009 οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα ανέρχονταν στα 237,8 δισ. ευρώ, ενώ τον περασμένο μήνα ήταν 131,8 δισ., το ιδιωτικό χρέος σε τράπεζες, εφορία και Ταμεία ξεπερνάει τα 200 δισ. ευρώ, το δημόσιο χρέος αντιστοιχεί στο 180% του ΑΕΠ, η ανάπτυξη αργή και αδύναμη. Η Ελλάδα αιμορραγεί. Χάνει χρήμα, αναμνήσεις και ελπίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή