Δικαστήριο απάλλαξε οριστικά τον «υπερασπιστή της Σρεμπρένιτσα» από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου

Δικαστήριο απάλλαξε οριστικά τον «υπερασπιστή της Σρεμπρένιτσα» από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφετείο του δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου της Βοσνίας απάλλαξε σήμερα τον πρώην διοικητή των Μουσουλμάνων της Βοσνίας Νάσερ Όριτς από κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη δολοφονία τριών Σέρβων αιχμαλώτων πολέμου μέσα και γύρω από τη Σρεμπρένιτσα στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1993-95).

Ο Όριτς, που θεωρείται ήρωας από τους Μουσουλμάνους της Βοσνίας, ηγήθηκε της άμυνας της Σρεμπρένιτσα, μιας πολιορκημένης πόλης η οποία έπεσε τελικά στα χέρια των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας το 1995, οι οποίοι σκότωσαν στη συνέχεια περισσότερους από 8.000 Μουσουλμάνους άνδρες και αγόρια στη χειρότερη ωμότητα που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον Ιούνιο δικαστήριο ακύρωσε προηγούμενη απόφασή του, με την οποία απάλλασσε τον Όριτς και τον συμπολεμιστή του Σαμπαχουντίν Μούχιτς από τις κατηγορίες, και διέταξε τη διεξαγωγή νέας δίκης έπειτα από αίτημα των εισαγγελέων που διαπίστωσαν παραβιάσεις των ποινικών διαδικασιών.

Το εφετείο εντόπισε ανακολουθίες στις δηλώσεις ενός σημαντικού προστατευόμενου μάρτυρα και «δεν μπόρεσε να τις βρει αξιόπιστες και να στοιχειοθετήσει πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας την ευθύνη» των Όριτς και Μούχιτς για τα εγκλήματα που φέρονται να διέπραξαν, δήλωσε ο δικαστής Τίχομιρ Λούκες.

Η ετυμηγορία είναι οριστική και δεν μπορεί να εφεσιβληθεί.

Ο Μπράνισλαβ Ντούκιτς, επικεφαλής μιας οργάνωσης Βοσνιοσέρβων αιχμαλώτων πολέμου, δήλωσε πως η απόφαση προκαλεί ντροπή. «Όλοι οι Σέρβοι θα πρέπει να αποχωρήσουν από το κρατικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης ως απάντηση», είπε.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) απάλλαξε τον Όριτς από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου εναντίον των Σέρβων το 2008, όμως συνελήφθη και πάλι τον Ιούνιο του 2015 στην Ελβετία με ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η Σερβία η οποία τον κατηγορούσε για τη δολοφονία τριών Βοσνιοσέρβων αιχμαλώτων πολέμου στις αρχές της σύγκρουσης.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου τα Ηνωμένα Έθνη είχαν κηρύξει τη Σρεμπρένιτσα «ασφαλή περιοχή» όμως ολλανδοί κυανόκρανοι απέτυχαν να αποτρέψουν την κατάληψή της από τις δυνάμεις των Βοσνιοσέρβων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή