Δρακόντεια μέτρα στο Μπουένος Άιρες

Δρακόντεια μέτρα στο Μπουένος Άιρες

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Μπουένος Άιρες σήμερα για να διαδηλώσουν κατά των οικονομικών πολιτικών της G20, η ετήσια Σύνοδος της οποίας ξεκινά σήμερα στην πρωτεύουσα της Αργεντινής.

Όμως, οι διαδηλωτές είναι απίθανο να καταφέρουν να φθάσουν κοντά στους ηγέτες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων παγκόσμιων δυνάμεων που θα συνέλθουν για να συζητήσουν κυρίως το θέμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.

Δρακόντεια μέτρα στο Μπουένος Άιρες-1

Αστυνομικοί, λιμενικοί και συνοριοφύλακες έχουν αποκλείσει μια περιοχή 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων περιμετρικά του παραποτάμιου συνεδριακού κέντρου Costa Salguero, όπου διεξάγεται η Σύνοδος. Η κυκλοφορία των φορτηγών πλοίων στον ποταμό Λα Πλάτα απαγορεύτηκε για όσο διαρκέσει η Σύνοδος.

Η πορεία, που οργανώθηκε από έναν συνασπισμό εργατικών ενώσεων και οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πραγματοποιείται σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από τη Σύνοδο και αναμένεται να ξεκινήσει στις 20.00 ώρα Ελλάδας.

Το Μπουένος Άιρες έχει αποκλειστεί. Τα δρομολόγια των δημόσιων μέσων μεταφοράς ανεστάλησαν και εκατοντάδες διασταυρώσεις έχουν κλείσει με την αστυνομία να πραγματοποιεί ελέγχους σε οχήματα και πεζούς. Η σημερινή ημέρα κηρύχθηκε εθνική αργία για τις τράπεζες, την ώρα που η κυβέρνηση της χώρας πρότεινε στους πολίτες να φύγουν από την πόλη για τη Σύνοδο.

Δρακόντεια μέτρα στο Μπουένος Άιρες-2

«Η κυβέρνηση επέβαλε απαγορευτικούς όρους», δήλωσε η Μπέβερλι Κιν, συντονίστρια της πορείας και επικεφαλής του Jubileo Sur-Dialogo 2000, μιας οργάνωσης υπέρ μιας μεταρρύθμισης για το χρέος της Λατινικής Αμερικής.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Ασφαλείας περιόρισε την απόσταση που επιτρέπεται να διανύσει η πορεία κατά της G20 στα 2,5 χιλιόμετρα από την κεντρική λεωφόρο της πόλης, τη λεωφόρο Avenida 9 de Julio, έως το κτίριο του Καπιτωλίου.

Στην περσινή Σύνοδο της G20 που είχε διοργανώσει η Γερμανία στο Αμβούργο, ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών που πυρπόλησαν οχήματα και πέταξαν βόμβες μολότοφ, ενώ χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν ειρηνικά.

«Παραγκωνίστηκε» στην επίσημη «οικογενειακή φωτογραφία» της G20 o Σαλμάν

Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν παραγκωνίστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της επίσημης «οικογενειακής φωτογραφίας» των ηγετών της διεθνούς κοινότητας και άλλων αξιωματούχων της Συνόδου της G20 στο Μπουένος Άιρες και στάθηκε στην άκρη της ομάδας που πόζαρε, ενώ τον αγνοούσαν οι άλλοι συμμετέχοντες της Συνόδου.

Η παρουσία του πρίγκιπα Σαλμάν στη διεθνή Σύνοδο ήταν αμφιλεγόμενη μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο.

Δρακόντεια μέτρα στο Μπουένος Άιρες-3

Ο πρίγκιπας διάδοχος σύντομα αποχώρησε από τη σκηνή χωρίς να ανταλλάξει χειραψία με κανέναν ή να συνομιλήσει με άλλους ηγέτες.

Στο κέντρο της φωτογραφίας βρισκόταν ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, ο οικοδεσπότης της φετινής Συνόδου. Ο Μάκρι ανέφερε ότι οι κατηγορίες ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ εμπλέκεται στον θάνατο του Κασόγκι ενδέχεται να συζητηθούν από τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου. Η Σαουδική Αραβία απαντάει ότι ο πρίγκιπας δεν είχε γνώση της δολοφονίας.

Αργότερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρίγκιπας Σαλμάν αντήλλαξαν θερμή χειραψία, ενώ γελούσαν δυνατά την ώρα που κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλο στην κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων.

Λίγο πριν την έναρξη των διεργασιών ο Ρώσος πρόεδρος κατήγγειλε τη «μοχθηρή πρακτική» των «μονομερών κυρώσεων» και του εμπορικού προστατευτισμού, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να βλέπουμε τον ανέντιμο ανταγωνισμό να αντικαθιστά όλο και συχνότερα τον τίμιο διάλογο που βασίζεται στην αρχή της ισότητας μεταξύ των κρατών». 


Διαβάστε ακόμη:

Προβληματίζει τους ηγέτες της G20 η παρουσία του Σαουδάραβα πρίγκιπα στη Σύνοδο

Πούτιν: «Μοχθηρή η πρακτική» των «μονομερών κυρώσεων» και του εμπορικού προστατευτισμού

Μακρόν σε Σαλμάν: Θα επιμείνουμε για τη συμμετοχή διεθνών ειδικών στις έρευνες για τη δολοφονία Κασόγκι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή