Εκτόξευση τζίρου και σημαντικά κέρδη στο Χ.Α.

Εκτόξευση τζίρου και σημαντικά κέρδη στο Χ.Α.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η αγορά ξεκίνησε σε αρνητικό έδαφος και με έντονη νευρικότητα και συνέχισε με… μάχες αγοραστών – πωλητών, οι τελικές δημοπρασίες οδήγησαν τελικά σε άλμα κοντά στο 2% τον Γενικό Δείκτη, με νέα ανοδική εκτόνωση των τραπεζικών μετοχών έως και 5% και με την πλειονότητα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κλείνει με σημαντικά κέρδη, πλην των Coca-Cola, Aegean και Τέρνα Ενεργειακή, που έκλεισαν με απώλειες. Η αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI, η οποία τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα, οδήγησε στην αναμενόμενη εκτίναξη του τζίρου πάνω από τα 250 εκατ. ευρώ, με την κινητοποίηση των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών αρχών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, να δίνει τελικά καύσιμα στους αγοραστές βοηθώντας τον τραπεζικό δείκτη να ξεφύγει από τα ιστορικά χαμηλά που είχε αγγίξει πρόσφατα, έστω και αν οι αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες γύρω από τα σχέδια αυτά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,95% στις 630,23 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,46%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +1,96%, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 3,48% στις 468,44 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 255,4 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στο +3,43%, η Eurobank στο +1,62%, η Πειραιώς στο +0,57% και η Alpha Bank στο +5,04%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,59%, η υψηλή κεφαλαιοποίηση ενισχύθηκε κατά 5,13%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 8,68%.

Κινητήριος δύναμη της μερικής αλλαγής του σκηνικού είναι η κινητικότητα που παρατηρείται στον τραπεζικό κλάδο και τα σχέδια επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities.

Εφόσον υπάρξει συμμετοχή σε πλάνα υλοποίησης μειώσεων και από τις τέσσερις τράπεζες, δεν αποκλείεται η αγορά να κινηθεί πιο θετικά προεξοφλώντας την «κανονικοποίηση» του τραπεζικού συστήματος, το οποίο φαίνεται να εξέρχεται πλέον από την έκθεση του ELA, τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και την υψηλή θέση των NPEs.

Είναι μια ικανή και αναγκαία συνθήκη όχι μόνο για το Χ.Α. αλλά για το σύνολο της οικονομίας, η οποία σημειώνει φέτος για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια ουσιώδεις θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης χωρίς να υπάρχει η συνδρομή από την πιστωτική επέκταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή