«Oχι» Παυλόπουλου στην αναθεώρηση του άρθρου 3

«Oχι» Παυλόπουλου στην αναθεώρηση του άρθρου 3

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίθετος με την αναθεώρηση του άρθρου 3 για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας και εμμέσως πλην σαφώς με τα περί θρησκευτικής ουδετερότητας εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη χθεσινή του παρέμβαση, στο περιθώριο του γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος.

Με φόντο τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι δεν νοείται αναθεώρηση των συνταγματικών διατάξεων που αποτυπώνουν ιστορικές αλήθειες (και δεν είναι κανονιστικές), όπως η επισήμανση στο Σύνταγμα ότι η Ορθόδοξη θρησκεία είναι η επικρατούσα στην Ελλάδα.

Αυτονόητες αλήθειες

«Να επισημάνω ορισμένες αυτονόητες ιστορικές αλήθειες, ως προς την ανεκτίμητη προσφορά της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης και της Εκκλησίας μας στην πορεία του λαού μας και του έθνους μας, και όχι μόνον. Προσφορά, η οποία αναγνωρίζεται γενικώς από κάθε καλόπιστο, ανεξάρτητα από το αν και κατά πόσο θρησκεύεται. Διότι την ως άνω προσφορά τεκμηριώνουν αμαχήτως τα ίδια τα γεγονότα, ακόμη και στις μέρες μας. Ολη αυτή η πραγματικότητα αποτυπώνεται με ενάργεια σε όλα τα Συντάγματά μας, αυτονοήτως δε και στο ισχύον Σύνταγμα. Και οι σχετικές διατάξεις των Συνταγμάτων μας, άρα και του ισχύοντος, δεν έχουν αμιγώς κανονιστικό περιεχόμενο, δεν θεσπίζουν δηλαδή ένα “δέον” αλλά αποτυπώνουν σε συνταγματικό επίπεδο μια ιστορική αλήθεια. Και κατά τούτο –και ακριβώς επειδή αυτή η αλήθεια ισχύει και σήμερα– δεν δικαιολογείται η αναθεώρησή τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγές της Προεδρίας έλεγαν ότι στην τοποθέτησή του ο κ. Παυλόπουλος απλώς θύμισε μια ιστορική πραγματικότητα που ισχύει από συστάσεως του ελληνικού κράτους και δη τις διατάξεις που αποτυπώνουν την ιστορική πραγματικότητα ότι η επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η χριστιανική ορθόδοξη (σ.σ. γι’ αυτό και η επισήμανση ότι δεν θεσπίζουν το «δέον», αλλά την πραγματικότητα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή