Με το βλέμμα στις ευρωλίστες ο Αλ. Τσίπρας

Με το βλέμμα στις ευρωλίστες ο Αλ. Τσίπρας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ευνοϊκό, όπως θεωρούν στο Μαξίμου, momentum των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων, θα επιχειρήσει να αναδείξει το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας, αρχής γενομένης από σήμερα, όπου οι ευρωεκλογές θα είναι το κεντρικό θέμα στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του, αναμένεται να τονίσει για ακόμη μία φορά πως οι διεθνείς συνθήκες είναι τέτοιες που επιβάλλουν τη συμπόρευση σοσιαλδημοκρατίας, Αριστεράς και ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων για την αναχαίτιση φαινομένων που μπορούν να λειτουργήσουν διαλυτικά για τις κοινωνίες, όπως για παράδειγμα η άνοδος της Ακροδεξιάς. Προβάλλοντας δε όσα συμβαίνουν στη Γηραιά Ηπειρο, σε αντιδιαστολή με την Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επιτεθεί για ακόμα μία φορά στη Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας πως η στάση της είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με άλλων σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, τα οποία, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, «έχουν αντιληφθεί την ανάγκη συγκλίσεων».

Τα παραπάνω δεν έρχονται τυχαία σε αυτό το χρονικό σημείο. Την επόμενη εβδομάδα, με αφορμή το συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών στη Λισσαβώνα, όπου θα είναι ομιλήτρια η Φώφη Γεννηματά, αναμένεται να «αναζωπυρωθεί» η κόντρα των δύο κομμάτων με φόντο την εκπροσώπηση του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου επέλεξε να διαρρεύσει εντός της εβδομάδας, σε ένα φαινομενικά «νεκρό» χρονικό σημείο, την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Κουρουμπλή για την Ευρωβουλή, ενός πολιτικού που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Στην ίδια λογική έχουν πέσει στο τραπέζι τα ονόματα της νυν υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της Λούκας Κατσέλη. Υπάρχει ωστόσο ένας αστερίσκος ιδιαίτερα σημαντικός: και τα τρία προαναφερθέντα στελέχη αποτελούν εδώ και αρκετά χρόνια «κομμάτι» του ΣΥΡΙΖΑ και δεν σηματοδοτούν «νέο άνοιγμα».

Ως εκ τούτου η Ηρώδου Αττικού θα επιθυμούσε να δει στα ευρωψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπα που θα δώσουν το στίγμα ενός «δεύτερου κύματος» προσχωρήσεων από την ευρύτερη Κεντροαριστερά. Στο Μαξίμου εκτιμούν το έργο του Γιάννη Ραγκούση στο υπουργείο Εσωτερικών, αναφερόμενοι ειδικά στη «Διαύγεια», ενώ ο ίδιος έχει αναπτύξει σαφή ρητορική υπέρ των «προοδευτικών συγκλίσεων». Αυτή τη στιγμή ωστόσο δεν υπάρχει κάποια συζήτηση προς την κατεύθυνση συνεργασίας. Από την άλλη, στην εξίσωση θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και ο Χάρης Παμπούκης με τη Μαριλένα Κοππά, δύο στελέχη με «αντιδεξιό» πολιτικό πρόσημο, αμφότερα των οποίων ωστόσο συνομιλούν με τον τέως υπουργό Νίκο Κοτζιά.

Τέλος, στην Κεντρική Επιτροπή, πιθανότατα θα υπάρχει εισήγηση, από τον Πάνο Σκουρλέτη, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως η ανακοίνωση της υποψηφιότητας για την Αθήνα μπορεί να μετατεθεί για αργότερα. Φαβορί εξακολουθεί μέχρι αυτή την ώρα να παραμένει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νάσος Ηλιόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή