Νέα στοιχεία για το ντόπινγκ στη Ρωσία

Νέα στοιχεία για το ντόπινγκ στη Ρωσία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες διαρροές της αποκαλυπτικής ιστοσελίδας Football Leaks δείχνουν ότι η FIFΑ απέφυγε σκοπίμως τη διεξαγωγή έρευνας για το ντόπινγκ στο ρωσικό ποδόσφαιρο από την επιτροπή Μακλάρεν ενόψει Μουντιάλ στη Ρωσία, σε μια υπόθεση όπου φέρεται να εμπλέκονται τόσο ο άρτι επανακάμψας στην προεδρία της ρωσικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Βιτάλι Μούτκο όσο και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της διεθνούς ομοσπονδίας.

Η επιτροπή Μακλάρεν, που διόρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) για να ερευνήσει τις καταγγελίες περί συστηματικής χορήγησης απαγορευμένων ουσιών από το ρωσικό κράτος και απόκρυψής τους, εντόπισε κρούσματα και στο ρωσικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο, το γεγονός της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον Ιούνιο – Ιούλιο στη Ρωσία φέρεται να έπεισε τη FIFΑ να αποφύγει τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας, σύμφωνα με την ίδια την επιτροπή.

Οπως αποκαλύπτει η αλληλογραφία μεταξύ του Καναδού δικηγόρου Ρίτσαρντ Μακλάρεν και της επικεφαλής της ομάδας έρευνας της Επιτροπής Δεοντολογίας της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Μαρία Κλάουδια Ρόχας, η Κολομβιανή αξιωματούχος της FIFΑ συμφώνησε να συνεργαστεί με τον Μακλάρεν τον Δεκέμβριο του 2017 για τη διερεύνηση καταγγελιών περί εκτεταμένου ντόπινγκ στο ρωσικό ποδόσφαιρο, αλλά μετά «εξαφανίστηκε».

Οι επιστολές που έφερε στο φως η ιστοσελίδα και δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, δείχνουν ότι μετά την αρχική συμφωνία η Ρόχας απέφυγε κάθε επαφή με τον Καναδό δικηγόρο, με υπαλλήλους της να του διαμηνύουν ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν είναι αρμόδια.

«Κάτι συνέβαινε στα παρασκήνια, το οποίο εγώ δεν γνώριζα», δήλωσε ο κ. Μακλάρεν στο γερμανικό περιοδικό, προσθέτοντας ότι «εκείνη μοιάζει να έχει επιλεκτική μνήμη. Εν τέλει, νομίζω ότι αυτοί (στη FIFA) δεν ήθελαν ποτέ να διεξαγάγουν έρευνα, και δεν το έκαναν».

Ο Μακλάρεν λέει ότι έχει στα χέρια του έγγραφα που εμπλέκουν τον Μούτκο στην υπόθεση συγκάλυψης υποθέσεων ντόπινγκ στο ρωσικό ποδόσφαιρο, αλλά η FIFA ανακοίνωσε στις 22 Μαΐου –τρεις εβδομάδες πριν αρχίσει το Μουντιάλ– ότι κατόπιν έρευνας «δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία» για ντοπάρισμα Ρώσων διεθνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή