Kρίσιμη η έκθεση των δανειστών τον Φεβρουάριο

Kρίσιμη η έκθεση των δανειστών τον Φεβρουάριο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση για την Ελλάδα θα εξελιχθεί το Eurogroup της Δευτέρας. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που ενημέρωσε χθες τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ούτε ο ελληνικός προϋπολογισμός αλλά ούτε και η πρώτη έκθεση για την ενισχυμένη εποπτεία δεν αναμένεται να προκαλέσουν έντονη συζήτηση ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Δεν αναμένουμε συζήτηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό, αλλά ούτε και έντονη συζήτηση για την πρώτη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας», ανέφερε ο ίδιος, ενώ σε ερώτηση για το κατά πόσον το Εurogroup θα ασχοληθεί με τις όποιες καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, η απάντηση ήταν αρνητική.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε ότι η επόμενη έκθεση η οποία θα ξεκινήσει από τις αρχές του έτους θα είναι η πλέον σημαντική, καθώς τότε θα πρέπει να αποφασιστεί η εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα SNPs και ΑNFAs. «Εκεί θα δούμε κατά πόσον η μεταρρυθμιστική διάθεση συνεχίζει στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό θα αξιολογηθεί τον Φεβρουάριο», σημείωσε.

Η επόμενη έκθεση αναμένεται να κρίνει το κατά πόσον η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να κάνει έτσι ώστε να εκταμιευθούν τα SNPs και ANFAs. Μια τέτοια εκταμίευση γίνεται μόνο ύστερα από έγκριση από τα συγκεκριμένα Κοινοβούλια της Ευρωζώνης τα οποία καλούνται κάθε φορά να την ψηφίζουν – ανάμεσά τους και το γερμανικό.

Μέχρι τότε, σκοπός είναι να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα με την Ελλάδα και η επόμενη έκθεση να πάρει το πράσινο φως. Το γεγονός ότι καμία από τις 16 μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση έως το τέλος του έτους δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής προκαλεί κάποιο προβληματισμό σε συγκεκριμένες πρωτεύουσες, αλλά όχι αρκετό για να γίνει θέμα προς συζήτηση τη Δευτέρα, που η βασική συζήτηση θα γίνει γύρω από την Ιταλία και τον προϋπολογισμό της ο οποίος δεν συνάδει με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η προσοχή των θεσμών αναμένεται να στραφεί ξανά προς την Ελλάδα τον Φεβρουάριο, όταν θα πρέπει να εγκριθεί η παραπάνω εκταμίευση που υπολογίζεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως δεν αναμένεται συζήτηση, καθώς η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες των οποίων τα προσχέδια έχουν κριθεί από την Επιτροπή «συμβατά» με τους κανόνες της Ευρωζώνης.

Ο κατώτατος μισθός

Από εδώ και εμπρός, πέρα από τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ελέγξουν κατά πόσον έχουν ολοκληρωθεί, Eυρωπαίοι αξιωματούχοι θα δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στο πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού. Αν είναι μεγαλύτερη από αυτή που επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες και επηρεάσει τον ρυθμό ανάπτυξης, τότε θα θεωρηθεί πολύ σημαντική εξέλιξη πισωγυρίσματος ενώ σημαντική εκτιμάται και η πορεία ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού.

Το Εurogroup θα ενημερωθεί επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ για τα συμπεράσματα της πέμπτης αποστολής επιτήρησης στην Κύπρο. «Δεν αναμένουμε τίποτα το εξαιρετικό, καθώς η αποστολή πήγε εξαιρετικά καλά», τόνισε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή