Νίκος Ταχιάος στην «Κ»: Η πόλη μου δεν είναι μια μίζερη φραπεδούπολη

Νίκος Ταχιάος στην «Κ»: Η πόλη μου δεν είναι μια μίζερη φραπεδούπολη

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καθαριότητα και την ευταξία της πόλης, αλλά και τη μεγάλη εικόνα μιας Θεσσαλονίκης με κοσμοπολιτισμό και εξωστρέφεια, που δεν θα ζει «με την κατάρα του δεύτερου», θέτει ως άμεσες προτεραιότητές του ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Νίκος Ταχιάος. Μιλώντας στην «Κ», ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ολοι μαζί για μια πόλη για όλους», που παρουσιάστηκε χθες και υποστηρίζεται από τη Ν.Δ., λέει ότι το στοίχημά του είναι μια θέση της Θεσσαλονίκης στον παγκόσμιο χάρτη, ενώ σημειώνει ότι η αποχώρηση του Γιάννη Μπουτάρη σηματοδοτεί τη δυνατότητα να κριθούν όλοι με βάση το πρόγραμμά τους και όχι με «lifestyle προϊόντα». Παραδέχεται ότι η απλή αναλογική είναι πρόβλημα και απευθύνει προσκλητήριο σε όλους όσοι πιστεύουν «στην Ενωμένη Ευρώπη, την ανοιχτή κοινωνία, την ελεύθερη οικονομία», λέγοντας «όχι» στα άκρα και στον λαϊκισμό.

– Το Μακεδονικό φαίνεται να ροκάνισε τη δημοτικότητα του προκατόχου σας Γιάννη Μπουτάρη. Εσείς τι λέτε; Αυτό έφταιξε; Ή μήπως η καθημερινότητα και ιδιαίτερα η καθαριότητα και η «κατάρα» των σκουπιδιών;

– Νομίζω όλα μαζί. Ως «στιγμιαίο» αδίκημα του χρεώθηκε η οξεία αντίθεσή του με όσους ήθελαν να εκφράσουν δυναμικά την αντίθεσή τους στη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά ως «διαρκές», και μάλλον ασυγχώρητο, η ανεπαρκής ενασχόλησή του με την καθημερινότητα της πόλης.

Αλλά τελικά αυτό που έχει σημασία είναι πως ο Γιάννης Μπουτάρης δεν βρίσκεται πλέον στο κέντρο του παιχνιδιού. Και το γεγονός αυτό δίνει επιτέλους τη δυνατότητα ν’ ασχοληθούν οι υποψήφιοι με τα πραγματικά προβλήματα της πόλης και να κριθούν με βάση το πρόγραμμά τους και όχι ως «τηλεοπτικοί αστέρες» ή lifestyle προϊόντα. Ακόμα και χωρίς την παρουσία ενός σταρ δημάρχου, ο πήχυς είναι τοποθετημένος ψηλά. Θα φροντίσω να τον περάσω.

– Ποια θα θέτατε ως κορυφαία προτεραιότητά σας ως δημάρχου; Εσείς πώς οραματίζεστε τη Θεσσαλονίκη; Εξωστρεφή και κοσμοπολίτισσα, πρωτεύουσα των Βαλκανίων;

– Χωρίς δισταγμό, σας λέω ότι ως πρώτη προτεραιότητα θέτω τα βασικά, την καθαριότητα και την ευταξία της πόλης. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι θα θέσω σε δεύτερη μοίρα τη μεγάλη εικόνα της πόλης. Κι επίσης, ως βέρος Θεσσαλονικιός έχω μεγαλώσει πιστεύοντας ότι στην πόλη αξίζει ένας αέρας κοσμοπολιτισμού και εξωστρέφειας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή θα είναι και η δική μου συμβολή. Εκείνο που θέλω να αλλάξω είναι ο κώδικας επικοινωνίας του δημάρχου και των πολιτών. Χρειάζεται διάλογος για να επανέλθουν το μέτρο και η ευθύνη. Ετσι θα χτίσουμε όλοι μαζί μια πόλη για όλους. Η Θεσσαλονίκη πρέπει και θα πάει μπροστά.

– Δεν είναι ρίσκο να θέτει κανείς υποψηφιότητα σε έναν «δύσκολο» δήμο και μάλιστα σε συνθήκες απλής αναλογικής; Γιατί το τολμάτε;

– Δεν φοβάμαι το ρίσκο, αν και δεν βλέπω γιατί ο Δήμος Θεσσαλονίκης θεωρείται δύσκολος. Η απλή αναλογική αποτελεί πράγματι ένα πρόβλημα για τη λειτουργία του δήμου. Είναι τραγικό λάθος και προφανώς συνειδητή επιλογή, να εξαρτάται η ζωή μιας πόλης από ένα διαρκές αλισβερίσι μεταξύ των δημοτικών συμβούλων.

– Σας τρομάζουν οι «αντάρτικες» υποψηφιότητες (όπως Ορφανού και Ζέρβα) ή θεωρείτε ότι αποτελούν πεδίο για κοινούς σχεδιασμούς; Πώς θα τις αντιμετωπίζατε την επόμενη μέρα;

– Οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι να εξουδετερώσουν στην πράξη αυτήν την κάκιστη μεθόδευση της κυβέρνησης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εκλογή δημάρχων που θα στηρίζονται σε στιβαρές πλειοψηφίες με συνοχή. Για τον λόγο αυτό, έχω ξεκαθαρίσει πως στο ψηφοδέλτιό μου χωρούν όλοι όσοι πιστεύουν στην Ενωμένη Ευρώπη, στην ανοιχτή κοινωνία, στην ελεύθερη οικονομία, όχι όμως τα άκρα, ούτε ο λαϊκισμός.

Οι όροι «τρομάζουν» και «αντάρτικες» είναι ίσως υπερβολικοί. Δεν μπορώ όμως να τις αγνοήσω και σίγουρα με απασχολούν. Περιμένω με ενδιαφέρον να ακούσω, πέραν των προσωπικών φιλοδοξιών, ποιο είναι το πολιτικό περιεχόμενό τους. Ούτε οι καλές προθέσεις αρκούν ούτε η λάμψη των υποψηφίων. Οσο δεν υπάρχει στίγμα, ο ίδιος δεν μπορώ να επιχειρώ μια συζήτηση βασισμένη σε εικασίες. Μπορώ να μιλήσω μόνο για το δικό μου σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη, ως ένας άνθρωπος που ξέρει την πόλη, που επί χρόνια έχει σχεδιάσει και δουλέψει γι’ αυτήν και που είναι έτοιμος να προσπαθήσει σκληρά ώστε η Θεσσαλονίκη ν’ αποκτήσει τη θέση που της αξίζει.

– Εντέλει, η Θεσσαλονίκη πιστεύει ακόμα στον μύθο του «αθηνοκεντρικού» κράτους; Ή το πιστεύει η Αθήνα; (Αν ισχύει το πρώτο, πώς σκοπεύετε να το «σπάσετε»;)

– Στη χώρα μας υπάρχει μια τεράστια ανισορροπία στην κατανομή του πληθυσμού. Σχεδόν το ήμισύ του είναι συγκεντρωμένο στο λεκανοπέδιο, οπότε αυτή η αντίληψη των πραγμάτων δεν στερείται μιας κάποιας βάσης. Το πραγματικό πρόβλημα είναι πως η Θεσσαλονίκη ζει με την κατάρα του δεύτερου.

Ο ανταγωνισμός της όμως δεν βρίσκεται μέσα στον ελλαδικό χώρο, αλλά στον ζωτικό χώρο της βαλκανικής γειτονιάς της και στο ψηφιακό οικοσύστημα. Επιτέλους, πρέπει ν’ αρθούν οι παρεξηγήσεις μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Η πόλη μου δεν είναι μια μίζερη φραπεδούπολη, ούτε η Αθήνα αντίπαλός της. Πρέπει να πεισθούν οι συμπολίτες μου πως το σημαντικότερο είναι η θέση που μπορεί να πάρει η πόλη στον παγκόσμιο χάρτη. Αυτό είναι και το προσωπικό στοίχημά μου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή