Προτεραιότητα οι προϊστάμενοι

Προτεραιότητα οι προϊστάμενοι

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Παιδείας τοποθετεί στελέχη σε επιτελικές θέσεις, οι οποίες δεν υφίστανται νομικά. Αποτελεί ακόμη μία σαθρή πρακτική, που υπαγορεύεται από τις ριζωμένες επί δεκαετίες πρακτικές του πελατειακού κράτος, και κυρίως ενόψει των εθνικών εκλογών, με τη σημερινή κυβέρνηση να δίνει απτά δείγματα γραφής των επιδιώξεών της όσον αφορά την επόμενη μέρα στη διοίκηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο 4547/2018, προβλέπεται η σύσταση Κέντρων Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) τα οποία δημιουργούνται από τη συγχώνευση των Διαγνωστικών Κέντρων Ειδικής Αγωγής (ΚΕΔΔΥ), των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων (ΣΣΝ) και των Κέντρων και Γραφείων Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ – ΓΡΑΣΕΠ).

Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, απαιτείται διαπιστωτική πράξη από τον υπουργό Παιδείας, η οποία θα βεβαιώνει την ενοποίηση των υπηρεσιών και την έναρξη λειτουργίας της νέας υπηρεσίας των ΚΕΣΥ. Ωστόσο, η διαπιστωτική πράξη του υπουργού έως τώρα δεν έχει εκδοθεί, παρ’ όλα αυτά έχουν επιλεγεί οι προϊστάμενοι των ΚΕΣΥ. Πώς; Οι αποχωρούντες σημερινοί 13 περιφερειακοί διευθυντές (η πλειονότητά τους, επιλογή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) προκήρυξαν και επέλεξαν τις θέσεις των προϊσταμένων ΚΕΣΥ και τους τοποθέτησαν σε ανύπαρκτη υπηρεσία, αφού δεν υπάρχει η διαπιστωτική πράξη του υπουργού. Ωστόσο, το οξύμωρο είναι ότι οι προϊστάμενοι των ΚΕΣΥ δεν μπορούν να υπογράψουν καμία πράξη και η κατεύθυνση που έδωσαν οι περιφερειακοί διευθυντές είναι να μην υπογράφουν αυτοί τα έγγραφα π.χ. πιστοποιήσεων της ειδικής αγωγής, αλλά να τα υπογράφουν οι αρχαιότεροι στην υπηρεσία. Στα δε νέα ΚΕΣΥ που δημιουργήθηκαν, η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική, αφού δεν υπάρχουν γραφεία, εκπαιδευτικοί, διοικητικό προσωπικό, υποδομές.

Εμπειρα συνδικαλιστικά στελέχη ανέφεραν στην «Κ» ότι ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να έχει φίλα προσκείμενα στελέχη σε θέσεις-κλειδιά, ώστε σε περίπτωση νίκης της Ν.Δ. στις επόμενες εθνικές εκλογές να ελέγχουν τον πολυδαίδαλο αλλά και μεγάλο μηχανισμό του υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, για προεκλογικούς, ψηφοθηρικούς λόγους έχουν προχωρήσει σε ακόμη δύο ρυθμίσεις. Η πρώτη αφορά την «καθαίρεση» των σχολικών συμβούλων, του μόνου αξιολογημένου σώματος εκπαιδευτικών στελεχών, και τη –μερική ως προς τα καθήκοντα– αντικατάστασή τους από τους συντονιστές εκπαιδευτικού έργου.

Η δεύτερη αφορά την κατάργηση της αξιολόγησης για όλους τους εκπαιδευτικούς. Με τον τρόπο αυτόν ο ΣΥΡΙΖΑ «γράφει» ένα φιλολαϊκό, προεκλογικό αφήγημα υπέρ των εκπαιδευτικών…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή