Τζορτζ Μπους 1924 – 2018: Το «read my lips» και άλλες 11 διάσημες φράσεις του

Τζορτζ Μπους 1924 – 2018: Το «read my lips» και άλλες 11 διάσημες φράσεις του

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θεωρήθηκε ποτέ ιδιαίτερα χαρισματικός ως προς τις αιχμηρές του ατάκες, συγκρινόμενος ιδίως με τον χειμαρρώδη Ρόναλντ Ρήγκαν. Ωστόσο, μία από τις φράσεις του Τζορτζ Μπους επρόκειτο να σημαδέψει την προεδρία του ειπώθηκε πρεκλογικά. Ηταν το «Διαβάστε τα χείλη μου» και αναφερόταν στην άρνησή του αυξήσει την φορολογία.

Οι πλέον γνωστές φράσεις του εκλιπόντος Προέδρου των ΗΠΑ, όπως τις συνόψισε το το Associated Press, είναι οι εξής:

«Κατόπιν σκέψεως, η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να παραιτηθείτε. Όντας σε μία μοναχική θέση και κάτω από συνεχή «πυρά», φαντάζομαι ότι θα βλέπετε την πράξη αυτή ως προδοσία από έναν άνθρωπο, που έχετε στηρίξει και βοηθήσει σε πολλά επίπεδα. Η δική μου άποψη είναι ότι δεν θα μπορούσα να υπηρετώ έναν πρόεδρο, του οποίου τα τεράστια κατορθώματα θα σέβομαι για πάντα και την οικογένεια του θα αγαπώ, αν δεν έλεγα την άποψη μου». Αυτά είχε δηλώσει ο Τζόρτζ Μπους, μιλώντας στον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, σαν πρόεδρος της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων, λίγο πριν ο Νίξον παραιτηθεί.

Τζορτζ Μπους 1924 – 2018: Το «read my lips» και άλλες 11 διάσημες φράσεις του-1

«Ο αντίπαλος μου δεν αποκλείει μία αύξηση της φορολογίας. Εγώ όμως την αποκλείω. Το Κογκρέσο θα με πιέσει να αυξήσω την φορολογία και εγώ θα αρνηθώ και θα με πιέσουν ξανά και εγώ θα αρνηθώ και πάλι. Και θα τους πω: διαβάστε τα χείλη μου. Δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι», είχε δηλώσει στις 18 Αυγούστου του 1988, στην ομιλία του για την αποδοχή του χρίσματος για τη διεκδίκηση της προεδρίας στο κεντρικό συνέδριο του Ρεπουμπλικάνου Κόμματος.

«Ξέρουμε τι λειτουγεί: Η ελευθερία λειτουργεί. Ξέρουμε τι είναι το σωστό: Η ελευθερία είναι το σωστό. Ξέρουμε πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε μία πιο δίκαιη και ευημερούσα ζωή για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη: μέσω της ελεύθερης αγοράς, της ελευθερίας του λόγου, των ελεύθερων εκλογών και την εξάσκηση της ελεύθερης βούλησης χωρίς κρατικά εμπόδια.

«Αν ρίξετε μία ματιά στην καρδιά της Ευρώπης, το Βερολίνο, θα αντικρύσετε μία μεγάλη αλήθεια, η οποία λάμπει περισσότερο μέρα με τη μέρα:  Η μάχη για την ελευθερία είναι πιο δυνατή από το ατσάλι, πιο στιβαρή από το τσιμέντο», είχε δηλώσει το Νοέμβριο του 1989 για την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Τζορτζ Μπους 1924 – 2018: Το «read my lips» και άλλες 11 διάσημες φράσεις του-2

«Δεν μου αρέσει το μπρόκολο και δεν μου άρεσε από παιδί, όταν η μητέρα μου με ανάγκαζε να το φάω. Τώρα είμαι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν πρόκειται να φάω μπρόκολο ποτέ ξανά», σε δήλωση του στις 22 Μαρτίου του 1990.

«Πριν πέντε μήνες, ο Σαντάμ Χουσεϊν ξεκίνησε έναν σκληρό πόλεμο ενάντια στο Κουβέιτ. Από απόψε, συμμετέχουμε και εμείς στη μάχη… Ο στόχος μας δεν είναι κατάκτηση του Ιράκ, αλλά η απελευθέρωση του Κουβέιτ». Αυτά είχε δηλώσει στις 17 Ιανουαρίου του 1991, πριν ξεκινήσει ο πρώτος πόλεμος του Κόλπου.

«Το γεγονός ότι είναι μαύρος, μέλος μία μειονότητας, δεν έχει τίποτα να κάνει με την επιλογή μου. Είναι ο πιο ικανός άνθρωπος για τη θέση», είχε πει για την επιλογή του Κλάρενς Τόμας για το Ανώτατο Δικαστήριο.

Τζορτζ Μπους 1924 – 2018: Το «read my lips» και άλλες 11 διάσημες φράσεις του-3

«Σχεδιάζω να αφήσω κάτι πίσω στην κοινωνία, μακριά από τα φώτα δημοσιότητας», είχε πει σε δηλώσεις του, τον Ιανουάριο του 1993, λίγο πριν αποχωρήσει από την προεδρία. 

«Σε όσους λένε ότι πλέον δεν χρειαζόμαστε την CIA, εγώ λέω ότι είστε τρελοί. Όσοι επιζητούν μία διάσπαση της υπηρεσίας ή την προσάρτηση της σε κάποιο άλλο τμήμα είναι επίσης τρελοί. Σε όσους νιώθουν την ανάγκη να γνωρίζουν τις πληροφορίες των μυστικών εγγράφων ή πιστεύουν ότι υπερπροστατεύουμε τις πιο πολύτιμες πληροφορίες μας, λέω ακριβώς το ίδιο. Είστε τρελοί», είχε δηλώσει στις 17 Σεπτεμβρίου του 1997, στην πεντηκοστή επέτειο της CIA.

«Έχω σκεφτεί να μιλήσω με ενθαρρυντικά λόγια για τον γιό μου, αλλά παραθέτοντας τα λόγια της Ντάνα Κάρβει, κωμικού του «Saturday Night Live: «Δεν θα το κάνω. Δεν θα ήταν σοφό», είχε δηλώσει σε εκδήλωση που είχε παρευρεθεί στις αρχές του 2000, όταν ο γιός του βρισκόταν στη μάχη για να αναλάβει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Τζορτζ Μπους 1924 – 2018: Το «read my lips» και άλλες 11 διάσημες φράσεις του-4

«Από τον Ρόναλντ Ρήγκαν έμαθα περισσότερα από οποιοδήποτε άλλον γνώρισα στην πολιτική μου καριέρα», είχε πει στην κηδεία του Ρήγκαν.

«Ποιος θα το περίμενε ότι θα συνεργαζόμουν με τον Μπίλ Κλίντον… Ήταν μία αποκαλυπτική και διασκεδαστική εμπειρία για μένα, η δουλειά μας μακριά από την πολιτική», είχε δηλώσει στις 25 Οκτωβρίου του 2005, αναφερόμενος στην κοινή του δουλειά μαζί με τον πρώην αντίπαλο του για τον καταστροφικό τσουνάμι στην Ινδονησία.

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή