Τραμπ: Δώρο ρετιρέ 50 εκατ. δολ. στον Πούτιν

Τραμπ: Δώρο ρετιρέ 50 εκατ. δολ. στον Πούτιν

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Νέα τροπή, ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον πρόεδρο Τραμπ και τους στενούς συγγενείς του, παίρνει η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, μετά τη συμφωνία που συνήψε την Πέμπτη ο πρώην δικηγόρος του προέδρου Τραμπ, Μάικλ Κοέν. Ο Κοέν ομολόγησε ότι ψευδόρκησε, όταν κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου ότι η συμφωνία μεταξύ της ξενοδοχειακής και κτηματομεσιτικής εταιρείας του Ντόναλντ Τραμπ είχε ακυρωθεί τον Ιανουάριο του 2016.

Στην πραγματικότητα, στελέχη της εταιρείας του Τραμπ –συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου γιου του, Ντόναλντ τζούνιορ– συνέχισαν τις επαφές με στόχο την κατασκευή «Πύργου Τραμπ» 100 ορόφων στο κέντρο της Μόσχας, μέχρι και τον Ιούνιο του 2016, τρεις εβδομάδες μετά την εξασφάλιση του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η συμφωνία μεταξύ Τραμπ και Ρωσίας για την κατασκευή του Πύργου συνδέει τον πρόεδρο και τα μέλη της οικογένειάς του με το Κρεμλίνο. Το διαδικτυακό περιοδικό BuzzFeed αναφέρει σε χθεσινό του δημοσίευμα ότι, σύμφωνα με τέσσερις ανεξάρτητες πηγές, η εταιρεία Τραμπ σχεδίαζε να προσφέρει ως δώρο στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το ρετιρέ του Πύργου Τραμπ στη Μόσχα, αξίας 50 εκατ. δολαρίων.

«Ο Μάικλ Κοέν, προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ την εποχή εκείνη, συζήτησε την κατασκευή Πύργου Τραμπ στη Μόσχα, με εκπρόσωπο του Ντμίτρι Πεσκόφ, που ήταν τότε υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Πούτιν», αναφέρει το δημοσίευμα του BuzzFeed. Μιλώντας στο περιοδικό, ο συνεργάτης της οικογένειας Τραμπ, Φέλιξ Ζάτερ, είπε ότι αυτός και ο Κοέν σκέφθηκαν να προσφέρουν το πιο πολυτελές διαμέρισμα του πύργου στον Πούτιν. «Οι Ρώσοι ολιγάρχες θα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο Πούτιν. Σκέφθηκα να χαρίσουμε το ρετιρέ στον Πούτιν και να αντλήσουμε 250 εκατ. δολάρια από τα υπόλοιπα διαμερίσματα», είπε ο Ζάτερ.

Σφίγγει ο κλοιός

Η άμεση εμπλοκή του προέδρου Τραμπ με την υπόθεση δεν έχει αποδειχθεί ακόμη, πέρα από την κατάθεση του Κοέν, αν και ο κλοιός της έρευνας του εισαγγελέα Μιούλερ μοιάζει να σφίγγει γύρω από τον Λευκό Οίκο. Η πλευρά Τραμπ κατηγορεί τον Μιούλερ για άσκηση πιέσεων στους μάρτυρες, αμφισβητώντας την ακρίβεια των ισχυρισμών του Κοέν, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης για ψευδορκία ενώπιον του Κογκρέσου.

Στο μεταξύ, «επική αντιπαράθεση» μεταξύ προέδρου Τραμπ και ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ προέβλεψε ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Ρότζερ Στόουν. «Ο ειδικός εισαγγελέας νιώθει πανικό. Υστερα από 30 εκατ. δαπάνες και δύο χρόνια έρευνας, δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο», είπε ο Στόουν μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Βοστώνης.

Η ομάδα του εισαγγελέα Μιούλερ ερευνά το ενδεχόμενο ο Στόουν να μεσολάβησε μεταξύ του Τραμπ και της «κολεκτίβας» WikiLeaks του Τζούλιαν Ασάνζ, η οποία δημοσιοποίησε μηνύματα email των Δημοκρατικών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. Τα μηνύματα αυτά ήταν προϊόν υποκλοπής.

«Κάποιοι προσπαθούν να με εμφανίσουν ως μεσάζοντα. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχε καμία επαφή με κανέναν και δεν συντόνισα το παραμικρό», είπε ο Στόουν, ο οποίος μοιάζει να έπεσε θύμα του πάθους του για δημοσιότητα, καθώς είχε δηλώσει δημόσια το 2016 ότι βρισκόταν πίσω από τη διαρροή των emails των Δημοκρατικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή