Τέσσερις σταθμοί στη ζωή του Τζορτζ Μπους προτού γίνει πρόεδρος

Τέσσερις σταθμοί στη ζωή του Τζορτζ Μπους προτού γίνει πρόεδρος

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους και πατέρας του επίσης πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Παρασκευής σε ηλικία 94 ετών, σχεδόν 8 μήνες μετά τον θάνατο  της συζύγου του, Μπάρμπαρα τον περασμένο Απρίλιο.

Ένας γάμος που κράτησε μια ζωή

Τέσσερις σταθμοί στη ζωή του Τζορτζ Μπους προτού γίνει πρόεδρος-1

Οι δυο τους γνωρίστηκαν σε έναν σχολικό χορό το 1941, όταν εκείνος ήταν 17 ετών και εκείνη 16. Ήταν έρωτας κεραυνοβόλος και παντρεύτηκαν 3 χρόνια αργότερα. Η Μπάρμπαρα ήταν 19 ετών και ο Τζορτζ ήταν πιλότος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Παρά την ταραχώδη ζωή τους, το ζευγάρι έμεινε μαζί μέχρι το τέλος.

 «Λέω στα εγγόνια μου ότι παντρεύτηκα το πρώτο αγόρι που φίλησα και εκείνα αηδιάζουν» συνήθιζε να λέει γελώντας η Μπάρμπαρα Μπους. 

Ο θάνατος της 3χρονης Ρόμπιν Μπους

Τέσσερις σταθμοί στη ζωή του Τζορτζ Μπους προτού γίνει πρόεδρος-2

 

Το 13 το ζευγάρι έζησε μία τραγική απώλεια. Η κόρη τους Ρόμπιν – ένα όμορφο, ξανθό κοριτσάκι – πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία μόλις τριών ετών.

Η Μπάρμπαρα για 8 μήνες δεν έφυγε λεπτό από το πλευρό του παιδιού όμως ο ίδιος ο Τζορτζ Μπους είχε παραδεχτεί ότι – ως πατέρας – «δεν είχε τα κότσια  να την φροντίσει».

Το ζευγάρι είχε ήδη ένα αγόρι 7 ετών και στη συνέχεια απέκτησε άλλα 3 παιδιά.

Το ατύχημα με το αεροπλάνο στον πόλεμο και η αγάπη του για τις ελεύθερες πτώσεις

Τέσσερις σταθμοί στη ζωή του Τζορτζ Μπους προτού γίνει πρόεδρος-3

Ο Τζορτζ Μπους – αν και είχε γίνει δεκτός στο πανεπιστήμιο του Γέιλ – στρατεύθηκε λίγο μετά το Περλ Χάρμπορ και έγινε στα 18 του ο νεώτερος αεροπόρος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε καταρρίφθηκε το 1944 από τους Γιαπωνέζους πάνω από τον Ειρηνικό. Ο ίδιος βγήκε ζωντανός από τα συντρίμμια αλλά δεν σταμάτησε να αγαπά τους αιθέρες.

Λάτρευε την ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο – μάλιστα είχε κάνει 4 φορές ελεύθερη πτώση – στα 75α γενέθλιά του, όταν έκλεισε τα 80, στα 85 και τελευταία φορά στα 90α του γενέθλια του. Τότε είχε πει: «Είναι μια υπέροχη ημέρα στο Μέιν, αρκετά καλή για άλμα με αλεξίπτωτο».

Η πανίσχυρη αδελφότητα των Skull and Bones

Τέσσερις σταθμοί στη ζωή του Τζορτζ Μπους προτού γίνει πρόεδρος-4

Ως φοιτητής, ο Τζορτζ Μπους ήταν μέλος των "Skull and Bones", μιας μυστικής αδελφότητας – κοινωνίας στο Γέιλ. Μάλιστα, αρκετά από τα μέλη της οικογένειάς του ήταν επίσης "Bonesmen", συμπεριλαμβανομένων του πατέρα του, του αδελφού του, των θείων  και του ξαδέλφου του ενώ αργότερα και ο γιος του George W. Bush  έγινε μέρος της ομάδας – και στην συνέχεια πρόεδρος των ΗΠΑ.

Όπως γράφουν οι New York Times, τα μέλη της αδελφότητας τον βοήθησαν να πάρει την πρώτη του δουλειά στη βιομηχανία πετρελαίου, άλλοι προσέφεραν οικονομική υποστήριξη για τις προεκλογικές τους εκστρατείες και ορισμένοι υπηρετούσαν κάτω από αυτόν ως σύμβουλοι, ομιλητές, πρεσβευτές και μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Ωστόσο, οι φήμες για τα τελετουργικά της αδελφότητας και την θέση του Τζορτζ Μπους σε αυτή καθώς και οι θεωρίες για την επιρροή της στην αμερικανική κυβέρνηση, συχνά έφερναν σε δύσκολη θέση την οικογένεια Μπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή