Παγκόσμια Τάξη 2.0

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βλάβη στο αεροσκάφος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας τη Γερμανίας, με το οποίο η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ταξίδευε για το Μπουένος Αϊρες, με δεδομένο ότι έληξε αισίως, μπορεί να αποτελέσει μια γενικότερη μεταφορά για την τύχη της διάσκεψης του G-20. Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης Κασόγκι. Ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν με αφορμή τα περιστατικά στην Αζοφική Θάλασσα. Επιπλέον, παρά την προσπάθεια που γίνεται, είναι απολύτως σαφές ότι οι σχέσεις της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου παραμένουν προβληματικές. Ενας «εμπορικός πόλεμος» στο βόρειο ημισφαίριο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να ενταθεί. Μπροστά σε όλα αυτά, το Brexit μοιάζει μάλλον περιορισμένης παγκόσμιας σημασίας, παρότι για την ασθμαίνουσα Ε.Ε. αποτελεί σίγουρα ακόμα ένα σοβαρό πρόβλημα. Ανάλογα, ο Τραμπ ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένδειξη της πολύ κακής φάσης την οποία διανύουν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Το Κογκρέσο συνδέει άμεσα τη συμμετοχή των Τούρκων στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τύπου F-35 με την προμήθεια ρωσικών πυραύλων S-400. Παράλληλα, παρότι η Ουάσιγκτον έχει επικηρύξει τρία στελέχη του ΡΚΚ, προωθεί την ίδια στιγμή ζώνη επιτήρησης στη βόρεια Συρία, τη φύλαξη της οποίας θα αναλάβουν οι κουρδικές πολιτοφυλακές του YPG.

Η υποχώρηση σε «εθνικές» γραμμές είναι ευρύτερη. Μια γρήγορη ματιά στην τύχη του Συμφώνου του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, που αρνούνται να επικυρώσουν οι ΗΠΑ αλλά και ευρωπαϊκές χώρες, είναι άλλη μία ένδειξη ότι τα εργαλεία διαφύλαξης της διεθνούς τάξης που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα 70 έως 100 χρόνια αμφισβητούνται πλέον ευρέως. Σε περιφερειακό επίπεδο, κράτη της Μέσης Ανατολής είναι μάλλον πολύ διαφορετικά από εκείνα που είχαν σχεδιαστεί προ 100 ετών. Παράλληλα, χώρες όπως η Τουρκία αμφισβητούν το status quo που τους αποδόθηκε από το 1923 και έπειτα και αναζητούν ευκαιρίες ανατροπής βασικών συνισταμένων του διεθνούς δικαίου. Τα συμπτώματα είναι πολλά και απλώνονται στον πλανήτη. Πώς θα διαμορφωθεί ο κόσμος του 21ου αιώνα; Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Ωστόσο, τα σημάδια είναι ορατά για αρκετά χρόνια και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε. Περιλαμβανομένης, βεβαίως, και της Ελλάδας, που βρίσκεται σε μια περιοχή όπου οι αλλαγές έχουν ήδη ξεκινήσει να συμβαίνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή