Σε προεκλογικό φόντο η ομιλία Τσίπρα

Σε προεκλογικό φόντο η ομιλία Τσίπρα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την σημερινή ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Το κλείσιμο της τοποθέτησής του, όπου και κάλεσε τα στελέχη να δώσουν τον αγώνα για μία «νέα ανατροπή» μαρτυρά ακριβώς αυτή την «έναρξη».

Με ποιους όρους θα γίνουν όμως αυτές οι εκλογές;

Η φράση περί «ταξικής πολιτικής» κυριάρχησε στην ομιλία του πρωθυπουργού και εκδήλωσε τις προθέσεις του πρωθυπουργού για την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά την κριτική που συχνά πυκνά δέχεται ο κ. Τσίπρας για «διχαστική» πολιτική και διαχωρισμό των Ελλήνων, φαίνεται πως αυτή η τακτική δεν θα αλλάξει, αλλά θα αντίθετα θα ενταθεί ενόψει της συνέχειας.

Στρατηγικά ο κ. Τσίπρας μέσω αυτής της πόλωσης θέλει να αυξήσει την χαμηλή συσπείρωση του κόμματος του και να συνδεθεί εκ νέου με εκλογικά κοινά που τον έφεραν στην εξουσία, κάτι που είναι μονόδρομος για το κλείσιμο της «ψαλίδας».

Εξου και ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στις «ελίτ» και επανέλαβε πως στόχος εν όψει «του εκλογικού έτους» που έρχεται είναι  «ο κόσμος της εργασίας και οι άνεργοι», ενώ πρόεταξε και την «αναδιανομή του πλούτου», φράση που παραπέμπει ιστορικά στον Ανδρέα Παπανδρέου. «Έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε σε τομές υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Να κάνουμε πράξη την πολιτική αναδιανομής και ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ στην εξίσωση μπήκε και το «καθεστώς σήψης, της διαφθοράς και της διαπλοκής στη χώρα».

Χαμηλοί τόνοι με μαθητές

Ο κ. Τσίπρας την ίδια ώρα – και έχει ενδιαφέρον αυτό – πήρε αποστάσεις από τον συλλήβδην χαρακτηρισμό των μαθητών ως «ακροδεξιοί». Καταγγέλλοντας σαφώς τις κινητοποιήσεις ως «υποκινούμενες από την ακροδεξιά» κράτησε πιο χαμηλούς τόνους όσον αφορά τους μαθητές λέγοντας πως δεν τους χαρίζουμε  τους 16χρονους στην άκρα δεξιά, καλώντας τους μαζί με τους καθηγητές να διαβάσουν ιστορία.

Προφανώς και οι καταλήψεις στα σχολεία έχουν προκαλέσει προβληματισμό στο Μαξίμου, καθώς τα μικρότερα ηλικιακά κοινά αποτέλεσαν στις προηγούμενες εκλογές «προνομιακή» κοινωνική ομάδα για τον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση δεν θέλουν να δουν την συμφωνία των Πρεσπών να ανατρέπει άρδην αυτό το σκηνικό. Ακόμα και αν στις επόμενες εκλογές οι σημερινοί μαθητές δεν θα ψηφίσουν στις μεθεπόμενες θα έχουν ενταχθεί στο εκλογικό σώμα. Συνεπώς οι χαμηλοί τόνοι Τσίπρα αποτυπώνουν την πρόθεση να μην κοπεί ο ομφάλιος λώρος με την νέα «φουρνιά» ψηφοφόρων.

Κράτος -Εκκλησία

Διαχωριστικές γραμμές έβαλε ο κ.Τσίπρας και στο θέμα της Εκκλησίας. Επαναλαμβάνοντας την βούληση να λυθεί το θέμα των σχέσεων του κράτους με την Εκκκησια –  ενδεικτικό και αυτό της εύθραυστης ισορροπίας που καλείται να κρατήσει – επιτέθηκε χωρίς να τον κατονομάσει, στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο. Και αυτό μαρτυρά την πρόθεση της κυβέρνησης για μία «λελογισμένη σύγκρουση», όπως την περιγράφουν κυβερνητικές πηγές,  με το πιο συντηρητικό κομμάτι της ιεραρχίας, κάτι που εικάζεται πως θα δώσει στον κ.Τσίπρα και το απαραίτητο άλλοθι ισορροπιών απέναντι σε ένα πιο ριζοσπαστικό και αριστερό εσωκομματικό του ακροατήριο.

Εν κατακλείδι είναι προφανές πως ο πρωθυπουργός πάει σε εκλογές κοιτώντας ένα συγκρεκριμένο κοινό και όχι «το όλον», με βασικό στόχο την συγκράτηση των δυνάμεων του κόμματος του που θα τον αναδείξουν ως το έναν από τους δύο πόλους του πολιτικού συστήματος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή