Καλύτερη η ψηφοθηρία από τις επενδύσεις

Καλύτερη η ψηφοθηρία από τις επενδύσεις

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Α​​​​ν θες να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μια μέρα, δώσ’ του ένα ψάρι. Αν θες να τον χορτάσεις για μια ζωή, μάθε του ψάρεμα», λέει μια κινεζική παροιμία.

Το κοινωνικό μέρισμα που θα μοιράσει φέτος ο κ. Τσίπρας –προεκλογικός και χριστουγεννιάτικος μποναμάς– φτάνει τα 710 εκατομμύρια ευρώ. Και θα δοθεί, όπως ανέφερε πανηγυρικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Βουλή, σε 1,4 εκατομμύριο μη προνομιούχα νοικοκυριά, καθένα από τα οποία θα εισπράξει περίπου 500 ευρώ – μια συμβολική κίνηση για να θυμηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές που έρχονται κάποια στιγμή μέσα στο 2019.

Εναλλακτικά ο κ. Τσίπρας, αν δεν είχε κορυφαία προτεραιότητα τα «ψηφαλάκια» αλλά την ανάπτυξη της χώρας, η οποία δεν έχει καμιά σχέση με το συμπιεσμένο ελατήριο που υποσχόταν και παραμένει αναιμική –και τα επόμενα χρόνια–, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτά τα 710 εκατομμύρια ευρώ με τελείως διαφορετικό τρόπο.

Ετσι ώστε να μην ικανοποιήσουν κάποιες ανάγκες άπαξ, αλλά να δώσουν μια ώθηση να γυρίσει πιο γρήγορα ο παραγωγικός τροχός της χώρας.

Το πιο απλό. Να μοιράσει αυτά τα 710 εκατομμύρια ευρώ σε άνεργους νέους (που έχουν μηδενικό εισόδημα) και ζουν από τη σύνταξη του παππού ή τις όποιες οικονομίες έχουν μείνει στην οικογένεια. Να επιχορηγήσει δηλαδή με 1.000 ευρώ τον μήνα (μέρος των ασφαλιστικών εισφορών και μέρος του μισθού τους) περίπου 60.000 ανέργους ώστε να δουλέψουν για ένα έτος σε επιχείρηση της αρεσκείας τους, μειώνοντας έτσι την ανεργία και αυξάνοντας την πιθανότητα ένα μέρος από αυτούς να μπορέσουν να κρατήσουν τη δουλειά τους και πέραν του ενός έτους.

Πιο εστιασμένα, θα μπορούσε να δαπανήσει αυτά τα χρήματα σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας της χώρας. Να τους δώσει κίνητρο να προσλάβουν 25.000 μηχανικούς για ένα έτος ώστε να αναπτύξουν στο διάστημα αυτό χιλιάδες νέα προϊόντα τεχνολογικής αιχμής, που θα μπορούσαν να μπουν στην παραγωγή, να κατακτήσουν διεθνείς αγορές και να φέρουν σε βάθος χρόνου σημαντικά έσοδα για τις εταιρείες τους και για την Ελλάδα.

Σε μια χώρα μάλιστα που ο τραπεζικός δανεισμός είναι ανύπαρκτος λόγω του βάρους των κόκκινων δανείων, αυτά τα 710 εκατομμύρια θα μπορούσαν να αποτελέσουν την πρώτη μαγιά για 20.000 νεοφυείς επιχειρήσεις με χρηματοδότηση περίπου 35.000 ευρώ στην κάθε μία. Μόνο έτσι μπορεί να γίνουν κάποιες καλές ιδέες πραγματικότητα και να υπάρξουν τα πρώτα δύσκολα βήματα στην αγορά – πόσα νομίζετε πως πήρε στην αρχή ο κ. Δανδράκης της Taxibeat για να βάλει μπρος την εφαρμογή του που χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες ταξί σε όλο τον κόσμο;

Αν όλα αυτά ακούγονται πολύ προχωρημένα για τους ανθρώπους που μας κυβερνούν, ένας πιο εφικτός στόχος θα ήταν να χρηματοδοτήσουν με αυτά τα 710 εκατομμύρια τον πρωτογενή τομέα, π.χ. εκατό μονάδες εκτροφής ζώων σε ορεινές περιοχές της χώρας για να παραχθεί ελληνικό μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας. Οχι μόνο θα δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας σε υποβαθμισμένες περιοχές, αλλά θα αποτελούσαν μια ισχυρή βάση για να εξαλειφθούν σε βάθος χρόνου οι εισαγωγές κρέατος, που προσεγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο.

Οπως μάλιστα μου έλεγε γνωστός βιοτεχνολόγος που ασχολείται όλη του τη ζωή με την ελληνική αγροτική παραγωγή, «με πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ, μπορείς να φτιάξεις μια σημαντική μονάδα πάχυνσης ζώων, ένα πρώτης τάξεως θερμοκήπιο, μια αξιόλογη παραγωγική επένδυση στον πρωτογενή τομέα». Δηλαδή με 710 εκατομμύρια ευρώ η κυβέρνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει 1.400 τέτοιες επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα σε όλη τη χώρα, 28 νέες επενδύσεις σε κάθε έναν από τους 51 νομούς της Ελλάδας. Από μόνο του αυτό θα αναζωογονήσει όλη την εγχώρια παραγωγή ενώ θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, όχι μόνο στις μονάδες που θα δημιουργηθούν αλλά και σε παράλληλες δραστηριότητες που θα προκύψουν από τη λειτουργία αυτών των μονάδων.

Τα παραδείγματα για δημιουργία παραγωγικών επενδύσεων με τα 710 εκατομμύρια ευρώ που θα μοιράσει για ψηφοθηρικούς σκοπούς ο κ. Τσίπρας είναι ατελείωτα. Ωστόσο ψήφους θέλουν οι άνθρωποι όχι δουλειές κι ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή