Οι Γάλλοι κατακτούν την Ευρώπη

Οι Γάλλοι κατακτούν την Ευρώπη

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο τυχαίος δεν ήταν ο θρίαμβος της εθνικής Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του περασμένου καλοκαιριού, καθώς όπως υπολογίζει το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο CIES της Ελβετίας, οι Γάλλοι είναι με διαφορά το μεγαλύτερο εθνικό σύνολο ποδοσφαιριστών στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Η σπουδαία τεχνική κατάρτιση που αποκομίζουν από τις ποδοσφαιρικές ακαδημίες στη χώρα, σε συνδυασμό με τα φυσικά τους χαρακτηριστικά που συνδυάζουν τις ευρωπαϊκές και αφρικανικές αρετές, καθιστά τους Γάλλους ποδοσφαιριστές σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν προς τα άλλα μεγαλύτερα πρωταθλήματα και ραχοκοκαλιά για τα ρόστερ των εγχώριων συλλόγων σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι Ιταλοί στο Καμπιονάτο ή οι Ισπανοί στη Λα Λίγκα κ.λπ.

Οπως αποκαλύπτει η στατιστική έρευνα του Παρατηρητηρίου, με βάση τα λεπτά συμμετοχής στα πέντε μεγαλύτερα πρωταθλήματα (Αγγλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Γαλλίας) από το καλοκαίρι έως και τις 20 Νοεμβρίου, οι Γάλλοι κάλυψαν το 19,7% του χρόνου στους αγώνες, με τους Ισπανούς δεύτερους (15,2%), τους Γερμανούς τρίτους (9,8%), τους Ιταλούς τέταρτους (8,5%) και τελευταίους τους Αγγλους (7,5%).

Είναι, άλλωστε, γεγονός ότι η Πρέμιερ Λιγκ είναι το πλέον πολυεθνικό πρωτάθλημα (με 54 εθνικότητες παρούσες) αλλά και ως το πιο ακριβοπληρωμένο διατηρεί τους Αγγλους στη χώρα τους, αφού σπάνια βλέπει κανείς Αγγλο παίκτη σε ξένο πρωτάθλημα.

Συνεπώς, οι Αγγλοι έχουν μόνο το 35,3% του χρόνου στην Πρέμιερ Λιγκ, έναντι 39% των Ιταλών στο Καμπιονάτο, 48,5% των Γερμανών στην Μπουντεσλίγκα, 61% των Ισπανών στη Λα Λίγκα και 62,7% των Γάλλων στη Λιγκ 1.

Η καταχώριση των παικτών γίνεται στη βάση της χώρας στην οποία μεγάλωσε κάθε ποδοσφαιριστής, ακόμη και αν κάποιος γεννήθηκε αλλού ή παίζει σε άλλη εθνική ομάδα. Ετσι π.χ. ένας Τούρκος διεθνής που μεγάλωσε στη Γερμανία υπολογίζεται στη συγκεκριμένη έρευνα ως Γερμανός.

Κι αν είναι πολύ σημαντικό ότι οι Γάλλοι παίκτες αποκομίζουν το 62,7% των λεπτών αγώνων στο γαλλικό πρωτάθλημα, είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι σε μια χώρα με άλλη γλώσσα και κουλτούρα, όπως είναι η Αγγλία, ο ένας στους εννιά παίκτες ανά πάσα αγωνιστική στιγμή στο αγγλικό χορτάρι είναι Γάλλος (10,9%). Στην ανθρωπογεωγραφία των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων της ηπείρου, την κορυφή μεταξύ των άλλων εθνών διατηρεί η Βραζιλία, με ποσοστό λεπτών συμμετοχής 5,3%. Ακολουθούν η Αργεντινή με 3,8%, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία με 2,3%, το κορυφαίο στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA, Βέλγιο με 2,1% και η Ολλανδία με 2%. Εως 1% των λεπτών συμμετοχής στις πέντε μεγάλες λίγκες έχουν οι παίκτες από την Ελβετία (1,8%), τη Σερβία (1,5%), την Πολωνία (1,2%), τη Σουηδία, τη Δανία και την Κροατία (από 1,1% η καθεμιά) και τις Ουρουγουάη, Αυστρία και Σενεγάλη (από 1%). Η Σενεγάλη είναι η κορυφαία χώρα εκτός Ευρώπης και Αμερικής σε εκπροσώπηση στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα.

Ολες οι άλλες 66 εθνικότητες, περιλαμβανομένης και της ελληνικής, καλύπτουν το υπόλοιπο 13% των συμμετοχών. Συνολικά 85 εθνικότητες εκπροσωπούνται στα πρωταθλήματα αυτά. Των 54 εθνικοτήτων στην Πρέμιερ Λιγκ έπονται σε ποικιλία οι 50 στο ιταλικό πρωτάθλημα, οι 46 στο γαλλικό, οι 45 στο γερμανικό και οι 40 στο ισπανικό.

Οι Γάλλοι αποτελούν τη δημοφιλέστερη επιλογή ξένων παικτών τόσο την Αγγλία (10,9%) όσο και στη Γερμανία (8%), ενώ οι Βραζιλιάνοι προηγούνται στην κατηγορία αυτή σε Γαλλία (6,8%) και Ιταλία (7%).

Η κοινή γλώσσα προφανώς και αποτελεί βασικό παράγοντα απόκτησης αλλοδαπών ποδοσφαιριστών από συγκεκριμένες χώρες. Ετσι στο ισπανικό πρωτάθλημα κυριότερη χώρα προέλευσης αλλοδαπών είναι η Αργεντινή με 6,8% των λεπτών συμμετοχής, ενώ η Ουρουγουάη αποκομίζει 3,2% και το Μεξικό 1%.

Ομοίως στη Γερμανία οι Αυστριακοί καταλαμβάνουν το 5,7% του χρόνου συμμετοχής και οι Ελβετοί το 4,8%, χωρίς να παραβλέπουμε και τα ποσοστά 2,2% των Σκωτσέζων και 1,5% των Ιρλανδών στην Πρέμιερ Λιγκ.

Μεταξύ των εκπλήξεων που σημειώνει κανείς στα στατιστικά είναι η παρουσία των ποδοσφαιριστών από τις ΗΠΑ στη 15η θέση των αλλοδαπών στη Γαλλία με 0,7% και των Ισλανδών στην ίδια θέση στην Αγγλία με 0,9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή