Μετ’ εμποδίων η θωράκιση της Ευρωζώνης

Μετ’ εμποδίων η θωράκιση της Ευρωζώνης

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις που σκοπό έχουν να θωρακίσουν την Ευρωζώνη σε επόμενη κρίση. Αυτές θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών αύριο προετοιμάζοντας το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, στην οποία αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από τους ηγέτες της Ευρωζώνης.

Ομως ο συμβιβασμός που θα κληθούν να κάνουν, αναμένεται να μειώσει σε βάθος και σημασία τις μεταρρυθμίσεις που θα προστάτευαν την ευρωπαϊκή οικονομία. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Ευρωζώνη απειλείται με πιθανή κρίση σε μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες της, την Ιταλία.

Οι τρεις βασικές μεταρρυθμίσεις που θα συζητηθούν είναι οι εξής:

Ο μελλοντικός ρόλος του ESM. Τα κράτη-μέλη έχουν συμφωνήσει ότι ο ρόλος του θα αυξηθεί σε επόμενη κρίση επιφορτιζόμενος πλέον με τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση –σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή– των επόμενων προγραμμάτων διάσωσης, έτσι ώστε το ΔΝΤ να μη χρειαστεί να συμβάλει ξανά. Το βασικό πρόβλημα στη μεταρρύθμιση αυτή συνίσταται στο κατά πόσο πρέπει ένα κράτος-μέλος πριν μπει σε πρόγραμμα να έχει καταστήσει το χρέος του βιώσιμο. Η πρόταση να γίνουν πιο εύκολες, ακόμα και αυτόματες, οι ελαφρύνσεις του χρέους κρατών-μελών που θα χρειάζονται προγράμματα διάσωσης στο μέλλον υποστηρίζεται από πολλές χώρες-μέλη του Βορρά. Αυτό όμως είναι απαγορευτικό για εκείνες του Νότου όπως Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα, καθώς υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους δεν πρέπει να είναι αυτόματη και να αποφασίζεται ξεχωριστά σε κάθε περίπτωση.

Τραπεζική Ενωση. Τα κράτη-μέλη έχουν ατύπως συμφωνήσει ότι το δίχτυ ασφαλείας του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών θα χρηματοδοτηθεί από τον ESM. Αυτή ίσως η συμφωνία να είναι και η σημαντικότερη στο πακέτο μέτρων που θα συζητήσουν αύριο οι υπουργοί Οικονομικών. Παρόλο που οι λεπτομέρειες ακόμα δεν έχουν αποφασιστεί π.χ. πόσο γρήγορα θα παίρνονται οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, το βασικό πλαίσιο είναι έτοιμο. Το πρόβλημα ακόμα παραμένει στο σύστημα εγγύησης των καταθέσεων, το οποίο, παρά τη στήριξη πολλών κρατών-μελών αλλά και της ΕΚΤ, προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στη Γερμανία μεταξύ άλλων χωρών-μελών που δεν θέλουν να μοιραστούν το ρίσκο και να βρεθούν να πληρώνουν τα χρέη των ιταλικών ή άλλων τραπεζών σε περίπτωση κρίσης.

Προϋπολογισμός της Ευρωζώνης. Παρόλο που η πρόταση για τη δημιουργία ενός τέτοιου προϋπολογισμό ήταν από τις σημαντικότερες του Γάλλου προέδρου Ε. Μακρόν, υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση ανάμεσα στα κράτη-μέλη για τον σκοπό που θα εξυπηρετήσει. Η πρόταση πήρε νέα ζωή μετά την κοινή γαλλογερμανική θέση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα για έναν προϋπολογισμό που θα έχει σκοπό να ενισχύσει επενδύσεις, και θα προωθήσει τη «σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα» στην Ευρωζώνη. Το μέγεθος του προϋπολογισμού όμως δεν αναφέρεται, ενώ η πρόταση αποκλίνει σημαντικά από την αρχική γαλλική, που ήθελε τον προϋπολογισμό αυτό να βοηθάει οικονομίες της Ευρωζώνης που είναι σε ύφεση. Το βασικό πρόβλημα, όμως, παραμένει ότι το σχέδιο δεν έχει την υποστήριξη των «σκληρών» της Ευρωζώνης, εκτός από τη Γερμανία, που υποστηρίζουν ότι το πιο σημαντικό είναι τα κράτη- μέλη να έχουν «υγιή οικονομικά» και να μη βασίζονται σε προϋπολογισμούς που θα τους βοηθούν σε μέρες κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή