Folli Follie, από την ύβρι στη νέμεσι

Folli Follie, από την ύβρι στη νέμεσι

5' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ύβρις στην κοσμοθεωρία των αρχαίων Ελλήνων επέρχετο όταν κάποιος συμπεριφερόταν με βίαιο, αλαζονικό ή προσβλητικό τρόπο και επιχειρούσε να υπερβεί τη θνητή φύση του και να εξομοιωθεί με τους θεούς, προσβάλλοντάς τους και, κυρίως, εξοργίζοντάς τους. Η ύβρις βέβαια προκαλούσε τη νέμεση, δηλαδή την οργή και εκδίκηση των θεών. Η μνεία γίνεται διότι η ύβρις και η νέμεσις προσομοιάζουν σε όσα συμβαίνουν σήμερα στην οικογένεια Κουτσολιούτσου που, έχοντας φτάσει με κίβδηλα οικονομικά μεγέθη στον κολοφώνα της δόξας της, με ιδιωτικά αεροπλάνα, ελικόπτερα, θαλαμηγούς, πολυτελείς επαύλεις και αέναο φλερτ με τα φώτα της δημοσιότητας, αντιμετωπίζει τώρα όχι μόνον το φάσμα της πτώχευσης αλλά και τη Δικαιοσύνη.

Η Folli Follie βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην πτώχευση μετά τη δέσμευση των ακινήτων της από της Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Η δέσμευση αυτή τορπιλίζει ουσιαστικά την περίπτωση επίτευξης συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές της εταιρείας. Και αυτό, διότι οι ομολογιούχοι, με βάση τη συναίνεση και τη χρηματοδότηση των οποίων θα υποβαλλόταν προς επικύρωση το σχέδιο εξυγίανσης στο Μονομελές Πρωτοδικείο στις 22 Ιανουαρίου, με βάση το άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα, θα συναινούσαν με αντάλλαγμα την προσημείωση των ακινήτων υπέρ αυτών ως εξασφάλιση.

Στενεύουν τα περιθώρια

Το σοκ της δέσμευσης έχει προκαλέσει μούδιασμα σε όλους τους εμπλεκομένους και υπάρχει μόνον μία περίπτωση να αντιπαρέλθουν το εμπόδιο αυτό: εντός των ημερών επιδιώκεται να κατατεθεί προσφυγή άρσης της δέσμευσης στο Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Αλλά για να έχει πιθανότητες αυτή η αίτηση να γίνει δεκτή, πρέπει να κατατεθεί στο δικαστήριο προσχέδιο συμφωνίας εξυγίανσης, κάτι που πρέπει να ολοκληρωθεί εντός των αμέσως επόμενων ημερών, αφού η προθεσμία για την αίτηση άρσης είναι 20 ημέρες μετά τη δέσμευση. Υπάρχει πρόσφατο ανάλογο άρσης και είναι η περίπτωση της Jetoil. Οπότε υπάρχει ακόμα μία ελπίδα πως μπορεί να προχωρήσει το σχέδιο που θέλει τους ομολογιούχος να αναλαμβάνουν τον έλεγχο και τη χρηματοδότηση της εταιρείας, προκειμένου να περισώσουν ό,τι μπορούν. Διαφορετικά, η Folli Follie οδηγείται με μαθηματική βεβαιότητα στην πτώχευση και δυνάμει της δέσμευσης θα μείνουν απλήρωτοι οι πάντες, των εργαζομένων συμπεριλαμβανομένων.

Αντίστροφη μέτρηση

Σε κάθε περίπτωση, η αγωνία, ο θυμός και η αγανάκτηση πολλών εκ των άμεσα εμπλεκομένων, απέναντι στη διαχείριση του διευθύνοντος συμβούλου Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, κορυφώνονται. Η εταιρεία επί επτά μήνες παραπαίει και έχει φτάσει στη δωδεκάτη ώρα, με τα ταμεία της άδεια, με λειτουργία εμφανώς ζημιογόνο και με ανέλεγκτες οικονομικές καταστάσεις. Οι πιέσεις για απομάκρυνση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, που τον οδήγησαν στην υπογραφή της σχετικής δέσμευσης να αποχωρήσει έως τα τέλη του έτους, ήρθαν μάλλον αργά. Είναι όμως έργο της Νέμεσης, θα έλεγαν απερίφραστα ίσως οι αρχαίοι τραγωδοί.

Υποπτες συναλλαγές

Επιπλέον, υπάρχουν και κάποιες πιο ύποπτες συναλλαγές: στο τελικό πόρισμα της ΕΛΤΕ σημειώνεται πως υπάρχουν δάνεια της εταιρείας Folli Follie Group Sourcing Limited προς την εταιρεία Landocean Industrial Limited από τη χρήση 2016, συνολικού ποσού 122 εκατ. δολ., από τα οποία δεν προκύπτει το επιχειρηματικό σκεπτικό των συναλλαγών, ενώ χορηγήθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις και χωρίς επιτόκιο δανεισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και η ύπαρξη αυτή της εταιρείας αμφισβητείται, αν και κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται στην έκθεση της Alvarez & Marsal, σύμφωνα πάντοτε με την έρευνα της ΕΛΤΕ. Επίσης η ΕΛΤΕ, όπως και η Alvarez & Marsal, διαπίστωσε ότι η θυγατρική της Folli Follie στην Ασία εμφανίζεται να έχει πωλήσεις 995,1 εκατ. δολ. για τη χρήση 2017 και 862,5 εκατ. δολ. για τη χρήση του 2016 στην NG Boon Soon.

Ωστόσο, η ύπαρξή της αμφισβητείται, δεδομένου ότι σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΤΕ δεν εντοπίζονται η έδρα της, η δραστηριότητά της, οι αποθήκες κ.λπ. Επίσης, υπάρχει απαίτηση από την NG Boon Soon 710 εκατ. δολ., αλλά αμφισβητείται η δυνατότητα είσπραξής τους. Επιπλέον, η Folli Follie Group Sourcing Limited εμφανίζεται να έχει καταβάλει στον βασικό προμηθευτή της, την Thana Prasertsian, προκαταβολή ποσού 259,46 εκατ. δολ. το 2017 και άλλων 125,45 εκατ. δολ. το 2016.

Ομως η ύπαρξη της Thana Prasertsian επίσης αμφισβητείται, δεδομένου ότι δεν εντοπίζονται η έδρα της, η δραστηριότητά της, οι αποθήκες κ.λπ.

Οι πρώτες ενδείξεις και η αδράνεια των Αρχών

Οταν το 2012 η Folli Follie βαρυνόταν με δανεισμό της τάξης των 740 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις ύψους 990,7 εκατ., αναγκάστηκε να πουλήσει τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών (ΚΑΕ), προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Μάλιστα, ο αστικός μύθος θέλει τον τότε διοικητή και σήμερα επίτιμο πρόεδρο της Alpha Bank Ιωάννη Σ. Κωστόπουλο να εξηγεί με λόγια σταράτα, στο γραφείο του, στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο πως, αν δεν πωλούσε τα ΚΑΕ ή δεν έφερνε στην τράπεζα τα εκατοντάδες εκατομμύρια μετρητών που ισχυριζόταν πως διαθέτει στην Ασία, τότε θα του κατήγγειλε τα δάνεια. Ετσι λέγεται πως προχώρησε η πώληση των ΚΑΕ, με την οποία η Folli Follie απαλλάχθηκε από ένα πολύ μεγάλο μέρος του δανεισμού της. Και έτσι, επίσης λέγεται στην αγορά, προχώρησαν ευτυχώς οι ελληνικές τράπεζες σε μεγάλη μείωση της έκθεσής τους στην εταιρεία.

Οπως φαίνεται, όμως, οι βασικοί μέτοχοι της Folli Follie επιχείρησαν στον ισολογισμό του 2013 να «μαζέψουν» κάπως τις υπερβολές, προχωρώντας και σε διαγραφή αξίας αποθεμάτων ύψους 250 εκατ. ευρώ. Το ύψος της διαγραφής αυτής ήταν τέτοιο, που στο conference call με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2013, το οποίο έλαβε χώρα το 2014, οι ερωτήσεις ήταν ιδιαίτερα δύσκολες για τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, που εκπροσωπούσε τον όμιλο. Ισχυρίστηκε, λένε σήμερα αναλυτές που παρακολούθησαν εκείνο το call, πως πρόκειται για καταστροφή κοσμημάτων από χρυσό και ασήμι, καθώς η Folli άλλαξε την πρώτη ύλη της νέας σειράς κοσμημάτων σε ανοξείδωτο ατσάλι. Και όταν ρωτήθηκε τι εισέπραξε για την άξια του scrap από την καταστροφή του στοκ, εκείνος δεν «έπεισε». Κάτι που γράφτηκε εκείνη την περίοδο και σε εξειδικευμένη στήλη των Financial Times. Τότε οι περισσότεροι κατάλαβαν πως κάτι δεν πήγαινε καλά.

Μάλιστα, το ζήτημα, μαζί με άλλες λεπτομέρειες, φέρεται να καταγγέλθηκε ανωνύμως, το 2015 πλέον, στην ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία, αν και επέβαλε κυρώσεις, επικρίνεται πως δεν έκρουσε επαρκώς δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου. Η συνέχεια είναι λίγο – πολύ γνωστή, αλλά τα περιστατικά του 2012 και του 2013 όφειλαν να έχουν οδηγήσει σε ελέγχους που δεν έγιναν, λένε τώρα όλοι. Τους έκανε, βέβαια, ο Γκάμπριελ Γκριέγκο της QCM, που έφερε τον περασμένο Μάιο στο φως την υπόθεση.

Σήμερα πια, η Alvarez & Marsal και η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) έχουν διαπιστώσει πως το «μαγείρεμα» των ισολογισμών ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από το 2013, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Σύμφωνα με την επεξεργασία των οικονομικών καταστάσεων της FF Group Sourcing Limited (πρώην Folli Follie Hong Kong Limited), η οποία ενοποιεί το σύνολο των δραστηριοτήτων της Folli Follie στην Ασία, η εν λόγω οντότητα υπολογίζεται ότι ενέγραψε στις οικονομικές της καταστάσεις αθροιστικά από το 2009 έως και το 2017 ανύπαρκτα κέρδη ύψους 1,8 δισ. δολαρίων και ανύπαρκτες πωλήσεις της τάξης των 5,4 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή