Σκηνές αντάρτικου πόλης στην καρδιά του Παρισιού – Δεκάδες τραυματίες, εκατοντάδες συλλήψεις

Σκηνές αντάρτικου πόλης στην καρδιά του Παρισιού – Δεκάδες τραυματίες, εκατοντάδες συλλήψεις

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες του Παρισιού έγιναν σήμερα το θέατρο σκηνών αντάρτικου πόλης στο περιθώριο της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων», που διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους διαβίωσης. 

Η διεύθυνση της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι έγιναν 265 συλλήψεις μετά τα βίαια επεισόδια στο Παρίσι. Μέχρι στιγμής, σήμερα έχουν τραυματιστεί σχεδόν 100 άτομα. Μεταξύ των τραυματιών είναι και 11 αστυνομικοί.

Σκηνές αντάρτικου πόλης στην καρδιά του Παρισιού – Δεκάδες τραυματίες, εκατοντάδες συλλήψεις-1

«Οι ταραχές και η βία που βλέπουμε σήμερα στο Παρίσι είναι απαράδεκτες και οι διαδηλωτές πρέπει να αντιταχθούν στις εξτρεμιστικές ομάδες που επωφελούνται από την κατάσταση υπονομεύοντας τις εύλογες καταγγελίες των "κίτρινων γιλέκων"», δήλωσε η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν,  δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί «ποτέ τη βία» που ξέσπασε στο Παρίσι  και τόνισε ότι το κύμα βίας και βανδαλισμού στο Παρίσι σήμερα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο και δεν έχει τίποτα να κάνει με μια ειρηνική έκφραση ενός νόμιμου θυμού.

Σκηνές αντάρτικου πόλης στην καρδιά του Παρισιού – Δεκάδες τραυματίες, εκατοντάδες συλλήψεις-2

«Πάντα θα δέχομαι διαμαρτυρίες, πάντα θα ακούω την αντιπολίτευση, αλλά ποτέ δεν θα δεχτώ τη βία. Καμιά αιτία δεν δικαιολογεί την επίθεση εναντίον των δυνάμεων της τάξης, το πλιάτσικο στα καταστήματα, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια να τυλίγονται στις φλόγες, περαστικοί και δημοσιογράφοι να απειλούνται, η Αψίδα του Θριάμβου να βεβηλώνεται», πρόσθεσε ο Μακρόν από το Μπουένος Άιρες, στο τέλος της συνόδου της G20.

Αρνήθηκε δε να δεχτεί ερωτήσεις, αλλά δήλωσε ότι εκείνοι που διέπραξαν βίαιες ενέργειες απλά επιζητούσαν να σπείρουν το χάος. Στο πλαίσιο αυτόμ, συγκάλεσε συνεδρίαση με τους κορυφαίους υπουργούς του μόλις επιστρέψει στο Παρίσι για να συζητήσουν πώς θα απαντήσουν σε αυτό.

Σκηνές αντάρτικου πόλης στην καρδιά του Παρισιού – Δεκάδες τραυματίες, εκατοντάδες συλλήψεις-3

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η τρίτη ημέρα εθνικής κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων» είχε 75.000 διαδηλωτές σήμερα στη Γαλλία στις 15.00 τοπική ώρα.

Η πρώτη ημέρα εθνικής δράσης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου είχε 282.000 διαδηλωτές και η δεύτερη 106.000, από τους οποίους οι 8.000 ήταν στο Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Σκηνές αντάρτικου πόλης στην καρδιά του Παρισιού – Δεκάδες τραυματίες, εκατοντάδες συλλήψεις-4

Κλείνουν 19 σταθμοί μετρό και δύο ιστορικά πολυκαταστήματα 

Τουλάχιστον 19 σταθμοί του μετρό και δύο ιστορικά πολυκαταστήματα στο κεντρικό Παρίσι, οι Γκαλερί Λαφαγιέτ και το Πρεντάν, έκλεισαν καθώς βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων της αστυνομίας εξαπλώνονται στη γαλλική πρωτεύουσα. 

Ανάμεσα στους σταθμούς που έκλεισαν είναι οι Σαρλ ντε Γκολ-Ετουάλ που βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Λεωφόρου Σανζ Ελιζέ, Οπερά και Βαστίλη.

Σκηνές αντάρτικου πόλης στην καρδιά του Παρισιού – Δεκάδες τραυματίες, εκατοντάδες συλλήψεις-5

Την ίδια ώρα, πυροσβέστες πραγματοποιούν επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς σε κτίριο κοντά στα Ηλύσια Πεδία, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. 

Σκηνές αντάρτικου πόλης στην καρδιά του Παρισιού – Δεκάδες τραυματίες, εκατοντάδες συλλήψεις-6

Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, dιαδηλωτές έκλεψαν αυτόματο τουφέκι από όχημα της αστυνομίας στο κέντρο του Παρισιού.

Σκηνές αντάρτικου πόλης στην καρδιά του Παρισιού – Δεκάδες τραυματίες, εκατοντάδες συλλήψεις-7

Έβαλαν φωτιά σε κτίριο κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου ενώ η βία εξαπλώνεται κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.

Σκηνές αντάρτικου πόλης στην καρδιά του Παρισιού – Δεκάδες τραυματίες, εκατοντάδες συλλήψεις-8

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή