Ανάμεσα σε Ρωσία και Σ. Αραβία οι αποφάσεις για τον «μαύρο χρυσό»

Ανάμεσα σε Ρωσία και Σ. Αραβία οι αποφάσεις για τον «μαύρο χρυσό»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μόλις ώρες προτού αρχίσει η σύνοδος του G20, αλλά και έξι ημέρες πριν από την ετήσια σύνοδο του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, ανέκαμψαν αιφνιδιαστικά οι τιμές του πετρελαίου. Είχε προηγηθεί η υποχώρησή τους κατά 20% στη διάρκεια του Νοεμβρίου, που οδήγησε το Brent κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, ενώ μόλις τον Οκτώβριο βρισκόταν στα 85 δολάρια το βαρέλι.

H ανάκαμψη δεν διήρκεσε αρκετά, αλλά ήταν στην αρχή δυναμική. Μέσα σε λιγότερο από μία ώρα η τιμή του Brent αυξήθηκε κατά 2%. Αιτία της ήταν ότι νωρίτερα είχε διαρρεύσει στο Reuters πως η Ρωσία σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή της και η κυβέρνηση Πούτιν ενημέρωσε σχετικά τους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς, ανάμεσα στους οποίους τις Rosneft, Gazprom και Novatek.

Η χρονική στιγμή, όμως, δεν φαίνεται να ήταν τυχαία. Ενδεχομένως έχουν ήδη ληφθεί οι αποφάσεις που θα καθορίσουν τις τιμές του «μαύρου χρυσού» στη συνάντηση που είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα στο περιθώριο του G20. Θεωρητικά, βέβαια, οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να ληφθούν στη σύνοδο του ΟΠΕΚ στις 6 Δεκεμβρίου στη Βιέννη. Ωστόσο, τα επίπεδα της παραγωγής πετρελαίου αποφασίζονται πλέον όχι στους κόλπους του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου αλλά ανάμεσα στην ντε φάκτο ηγετική του δύναμη, τη Σαουδική Αραβία, και τη Ρωσία,. Εδώ και δύο χρόνια η Μόσχα αποτελεί σχεδόν άτυπο μέλος του ΟΠΕΚ και συνδιαμορφώνει την πολιτική του. Αν ο Σαουδάραβας πρίγκιπας συμφώνησε με τον Πούτιν στο Μπουένος Αϊρες, οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ αναμένεται να συμμορφωθούν και η σύνοδος στη Βιέννη απλώς θα επικυρώσει όσα αποφάσισαν οι δύο «μεγάλοι». Στα τέλη του 2016, κι ενώ μείζων αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου ήταν η παραγωγή αμερικανικών σχιστολιθικών υδρογονανθράκων, η Μόσχα είχε συμφωνήσει με τον ΟΠΕΚ, ουσιαστικά με το Ριάντ, την από κοινού μείωση της παραγωγής. Επέτυχαν έτσι να ανακτήσουν ώς ένα βαθμό τον έλεγχο των τιμών του «μαύρου χρυσού».

Η συνεργασία τους συνεχίστηκε ακόμη κι όταν μεσολάβησε η επαναφορά του εμπάργκο κατά του Ιράν. Εκτοτε οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες έλαβαν την απόφαση να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου για να αναπληρώσουν την έλλειψη του ιρανικού πετρελαίου και να ανταποκριθούν στο αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ για φτηνό πετρέλαιο. Δεδομένης της υποχώρησης των τιμών, η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να μειώσει εκ νέου την παραγωγή. Εχει, ωστόσο, καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να κινηθεί μονομερώς εάν δεν ακολουθήσουν οι άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες και, βέβαια, ο κρίσιμος παράγοντας είναι η Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή