Υπέρ της μεταρρύθμισης του ΠΟΕ η G20

Υπέρ της μεταρρύθμισης του ΠΟΕ η G20

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στραμμένο στο κρίσιμο δείπνο μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως στήριξαν την αναδιάρθρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που ρυθμίζει τις διεθνείς εμπορικές διαφορές.

Ο σύμβουλος του προέδρου Τραμπ σε θέματα εμπορίου Πίτερ Ναβάρο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνιούτσιν, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ο γαμπρός του αμερικανού προέδρου και σύμβουλός του, ο Τζάρεντ Κούσνερ, και ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτιτζερ ήταν παρόντες στη συνάντηση Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, η οποία για πολλούς έχει τη δυναμική να σταματήσει, τουλάχιστον προσωρινά, ένα κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.

Με τις ΗΠΑ και την Κίνα «εγκλωβισμένες» σε συνεχείς διαμάχες για το εμπόριο και την ασφάλεια, οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές την επόμενη εβδομάδα θα κινηθούν με βάση το αποτέλεσμα των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών. Εξάλλου, η πρώτη μέρα της συνόδου κορυφής της G20 έκλεισε με την αίσθηση προόδου μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, παρά τις προγενέστερες απειλές για επιβολή νέων δασμών, γεγονός που θα ενίσχυε τις ήδη υπάρχουσες εντάσεις που επιβαρύνουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

«Συνεργασία με τις ΗΠΑ για ειρήνη και ευημερία»

Αν και πριν από το δείπνο – που θεωρείται ως η πιο σημαντική συνάντηση μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων ηγετών εδώ και χρόνια – οι δύο πλευρές τόνισαν ότι οι διαφορές τους παραμένουν και το αποτελέσμα των συνομιλιών τους ήταν αβέβαιο, ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την έναρξη του δείπνου, δήλωσε ότι ανάμεσα σε εκείνον και τον Σι Τζινπίνγκ έχει δημιουργηθεί μια «πολύ καλή σχέση». 

Υπέρ της μεταρρύθμισης του ΠΟΕ η G20-1

Τόνισε δε ότι η συζήτηση για το εμπόριο θα λήξει όταν θα βγει κάτι καλό και για την  Κίνα και για τις ΗΠΑ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας δήλωσε ότι «μόνο με συνεργασία με τις ΗΠΑ, μπορύμε να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την ευημερία. Η συνεργασία είναι η καλύτερη επιλογή και για τις δύο χώρες». 

Aναγκαία η μεταρρύθμιση του ΠΟΕ

Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου της G20 στο Μπουένος Άιρες που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα, αναγνώρισε το εμπόριο ως σημαντική κινητήρια δύναμη στη παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά έκανε μόνο μια αναφορά στα «υφιστάμενα εμπορικά προβήματα», ενώ απείχε από οποιαδήποτε καταδίκη του προστατευτισμού.

Τονίζουν επίσης ότι το πολυμερές εμπορικό σύστημα «χάνει τους στόχους του» και «υποστηρίζουν την αναγκαία μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», στην διακήρυξη αυτή που αποτέλεσε αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν τις αντιπαραθέσεις με τους εμπορικούς τους εταίρους.

Όσον αφορά το κλίμα, τα κράτη μέλη της G20, με εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στη συμφωνία του Παρισιού για το περιβάλλον που έχει στόχο να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, στο τελικό ανακοινωθέν.

Εάν οι υπογράφοντες τη συμφωνία του Παρισιού υπογραμμίζουν τον «μη αναστρέψιμο» χαρακτήρα του κλίματος στην τελική ανακοίνωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπενθυμίζουν σε ξεχωριστή παράγραφο ότι απέρριψαν αυτό το κείμενο, αλλά δηλώνουν ότι δεσμεύονται υπέρ της «οικονομικής ανάπτυξης, της πρόσβασης στην ενέργεια και στην ασφάλεια, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών και πηγών ενέργειας, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή