Ξέρετε τι είναι η αερόπρεσα;

Ξέρετε τι είναι η αερόπρεσα;

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το 2005 που εφευρέθηκε, απέκτησε αμέσως φανατικούς, χάρη στην ευκολία στη χρήση και στις επιλογές που προσφέρει.

Οι ειδικοί λένε πως δεν μπορείς να φτιάξεις κακό καφέ στην αερόπρεσα, και είναι αλήθεια. Η αερόπρεσα αποτελείται από δύο κυλίνδρους, που ο ένας μπαίνει μέσα στον άλλο. Όταν εφαρμόσουν, η συσκευή λειτουργεί σαν πρέσα. Το αποτέλεσμα στην κούπα ορίζεται από την ποσότητα του νερού, τον χρόνο που θα αφήσουμε τον καφέ να έρθει σε επαφή με το ζεστό νερό στην αρχή της παρασκευής, τον χρόνο ανακατέματος, τον χρόνο που θα διαρκέσει το πάτημα της πρέσας, την κοκκομετρία. Ανάλογα με τη συνταγή, ο καφές θα μοιάζει είτε με espresso είτε με φίλτρου. Το βασικότερο είναι πως καμία συνταγή και τεχνική δεν είναι λάθος. Ο πειραματισμός επιβάλλεται.

Η συσκευή κοστίζει περίπου 32 ευρώ και μπορείτε να την προμηθευτείτε από καταστήματα με είδη καφέ και καφετέριες. 

Για 1 μεγάλη κούπα θα χρειαστούμε:

  • 250 ml νερό, σε θερμοκρασία περίπου 80-85°C 
  • 18 γρ. καφέ φρεσκοαλεσμένο. Ζητάμε να μας αλέσουν τον καφέ σε κοκκομετρία μεταξύ εσπρέσο και χάρτινου φίλτρου (λίγο πιο χοντρό απ’ ό,τι θα ήταν για εσπρέσο και λίγο πιο λεπτό απ’ ό,τι θα ήταν για χάρτινο φίλτρο) 
  • 1 κανάτα ή 1 μεγάλη κούπα για την εκχύλιση

Πώς φτιάχνουμε καφέ στην αερόπρεσα:

1. Πρέπει να βεβαιωθούμε πως έχουμε τοποθετήσει σωστά τον ένα κύλινδρο μέσα στον άλλο, ώστε να μην υπάρξει διαρροή όταν θα προσθέσουμε το νερό. Βάζουμε το φίλτρο της αερόπρεσας μέσα στο καπάκι και το βρέχουμε πολύ καλά. Στερεώνουμε την αερόπρεσα στη ζυγαριά – αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ακριβείς με τη δοσολογία.

2. Ρίχνουμε στο δοχείο τον καφέ και προσθέτουμε περίπου 50 ml από το νερό. Περιμένουμε περίπου 20 δευτερόλεπτα και έπειτα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για περίπου 10-15 δευτερόλεπτα.

3. Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, με αργή ροή, μέχρι να φτάσει λίγο πριν από το χείλος του σκεύους. Κλείνουμε με το καπάκι και με μια γρήγορη κίνηση αναποδογυρίζουμε μέσα στο δοχείο (κανάτα ή κούπα) και πιέζουμε με σταθερή πίεση. Ο συνολικός χρόνος παρασκευής ιδανικά δεν θα πρέπει να ξεπεράσει το 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα. Σερβίρουμε.

Ξέρετε τι είναι η αερόπρεσα;-1

Κόλπα και συμβουλές

  • Αν αλέσουμε τον καφέ πιο λεπτό (άλεση για εσπρέσο), το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό. Προσθέτουμε 24 γρ. καφέ και 80 ml νερό και έχουμε ένα espresso lungo. Στο ίδιο ρόφημα, προσθέτουμε επιπλέον ζεστό νερό και έχουμε έναν καφέ «φίλτρου».
  • Αν προμηθευτούμε κόκκους καφέ που έχουν επεξεργασία washed (είναι όπως λέμε «πλυμένος»), αρκεί να χρησιμοποιήσουμε μόνο ένα φίλτρο στο καπάκι. Αν προμηθευτούμε έναν καφέ natural, καλό είναι να βάλουμε 2 ή 3 φίλτρα για να πετύχουμε πιο καθαρή επίγευση στο φλιτζάνι μας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή