Γαλλία: Νέα κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» στις 14 Δεκεμβρίου

Γαλλία: Νέα κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» στις 14 Δεκεμβρίου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ημέρες μετά τις ταραχές που ξέσπασαν στην καρδιά του Παρισιού, στο περιθώριο των κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων»  το συνδικάτο CGT κάλεσε σήμερα σε μια νέα μεγάλη ημέρα κινητοποιήσεων στις 14 Δεκεμβρίου, με αίτημα την άμεση αύξηση των μισθών, των συντάξεων και τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικής προστασίας.

«Η απουσία συγκεκριμένων και άμεσων απαντήσεων από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, η άρνησή τους να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις προκαλούν δικαιολογημένη οργή στον πληθυσμό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο αναφερόμενο στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», την οργή του οποίου σημειώνει ότι συμμερίζεται.

Το κοινωνικό αυτό κίνημα διαδηλώνει εδώ και μέρες, με την υποστήριξη του CGT , κατά της φορολογικής και κοινωνικής πολιτικής του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν,ενώ η δράση του έχει εξαπλωθεί και εκτός συνόρων: «κίτρινα γιλέκα» έχουν εμφανιστεί και στο Βέλγιο.

Η κυβέρνηση Μακρόν, η οποία δεν έχει περιθώριο να αντιμετωπίσει άλλη μια μέρα ταραχών όπως αυτές του Σαββάτου, δεν έχει κάνει διάλογο εδώ και τρεις εβδομάδες με το κίνημα αλλά σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ άρχισε να δέχεται σήμερα με τη σειρά αρμόδιους αξιωματούχους: τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό  και τους επικεφαλής των κύριων πολιτικών κομμάτων της Γαλλίας.

Αύριο, αναμένεται να έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των «κίτρινων γιλέκων».

Η γαλλική κυβέρνηση φαίνεται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης για να εμποδίσει την επανάληψη των βιαιοτήτων, που είναι οι χειρότερες που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία στη χώρα. 

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επίσης δεν έχει μιλήσει δημοσίως μετά την επιστροφή του από την Αργεντινή χθες Κυριακή, τηρώντας σιγή ιχθύος, και στέλνοντας στην πρώτη γραμμή τον πρωθυπουργό του για να προσπαθήσει να αποκλιμακώσει την πιο σοβαρή κρίση που έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του από την εκλογή του το 2017.

Πέθανε  γυναίκα που είχε τραυματιστεί από δακρυγόνο στη Μασσαλία

Μια 80χρονη η οποία είχε τραυματιστεί στο διαμέρισμά της από θραύσματα δακρυγόνου που εκτοξεύθηκε στη διάρκεια των επεισοδίων που ακολούθησαν τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στη Μασσαλία, πέθανε την Κυριακή στο χειρουργείο ενός νοσοκομείου της πόλης, δήλωσαν σήμερα συγκλίνουσες πηγές.

Η ηλικιωμένη, αλγερινής εθνικότητας, βρισκόταν στο σπίτι της, κλείνοντας τα παράθυρα του διαμερίσματός της, στον τέταρτο όροφο ενός κτιρίου κοντά στην Κανεμπιέρ, όταν ένα βλήμα τη χτύπησε στο πρόσωπο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η γυναίκα διακομίστηκε στο νοσοκομείο Τιμόν και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Κονσεπσιόν, χειρουργήθηκε αλλά πέθανε «από χειρουργικό σοκ», δήλωσε ο εισαγγελέας της Μασσαλίας, Ξαβιέ Ταραμπέ.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή