Στέγαση και υπηρεσίες σε περισσότερους από 1.000 ασυνόδευτους ανηλίκους προσέφερε ο ΔΟΜ από την αρχή του έτους

Στέγαση και υπηρεσίες σε περισσότερους από 1.000 ασυνόδευτους ανηλίκους προσέφερε ο ΔΟΜ από την αρχή του έτους

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στέγαση και εξειδικευμένες υπηρεσίες σε περισσότερα από 1.000 ασυνόδευτα ανήλικα άτομα έχει προσφέρει από την αρχή του 2018, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενου προγράμματος από την ΕΈ, τα παιδιά διαμένουν σήμερα σε 13 ξενοδοχεία στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, τα οποία λειτουργούν ως προσωρινοί χώροι φιλοξενίας. Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι διέμεναν προηγουμένως είτε σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά είτε βρίσκονταν υπό καθεστώς προστατευτικής φύλαξης.

«Η παροχή κατάλληλης στέγασης σε ασυνόδευτους ανηλίκους που φτάνουν στην Ελλάδα είναι μία από τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Ο ΔΟΜ, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εφαρμόζει αυτό το πρόγραμμα με στόχο την παροχή προσωρινής φιλοξενίας σε αυτούς που δεν μπορούν να παραπεμφθούν αμέσως στους ξενώνες», τονίζει ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Τζιανλούκα Ρόκο, και προσθέτει: «Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν ξενώνες, ωστόσο, οι θέσεις δεν επαρκούν. Μέσω αυτού του προγράμματος, αυξάνουμε τις κατάλληλες θέσεις φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανηλίκους».

Όπως αναφέρει ο ΔΟΜ, «μέχρι και την 31η Οκτωβρίου, η πλειονότητα των παιδιών προέρχεται από το Αφγανιστάν (453), το Πακιστάν (395), τη Συρία (104), το Ιράκ (36) και το Μαρόκο (20), σε σύνολο 27 χωρών καταγωγής, συμπεριλαμβανομένων του Σουδάν, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, της Σομαλίας και της Υεμένης».

Παράλληλα, ο ΔΟΜ σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας συμβάλλει στην πρόσβαση των ασυνόδευτων ανηλίκων στο ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης.

«Από τον Σεπτέμβριο του 2018, 220 ασυνόδευτοι ανήλικοι έχουν εγγραφεί στα ελληνικά σχολεία, εκ των οποίων 96 στη Βόρεια Ελλάδα και 124 στη Νότια Ελλάδα.

Από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Οκτωβρίου του 2018, οι Γιατροί του Κόσμου σε στενή συνεργασία με τον ΔΟΜ, παρείχαν συνολικά 13.900 ιατρικές υπηρεσίες σε ασυνόδευτους ανηλίκους. Το ίδιο χρονικό διάστημα, πραγματοποιήθηκαν από τους Γιατρούς του Κόσμου 587 εμβολιασμοί, 1.568 παραπομπές σε άλλες εγκαταστάσεις δευτεροβάθμιας περίθαλψης, δόθηκαν 4.443 συνταγές και καλύφθηκαν 7.302 συνεδρίες», επισημαίνει ο ΔΟΜ.

«Οι Γιατροί του Κόσμου ανταποκρίνονται στο έπακρο για την κάλυψη των ιατρικών αναγκών των ασυνόδευτων ανηλίκων, οι οποίοι βρίσκονται παγιδευμένοι σε κατάσταση προσωρινότητας και αβεβαιότητας στη χώρα μας», υπογραμμίζει η συντονίστρια από τους Γιατρούς του Κόσμου, Ιωάννα Νικολαΐδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή