Στα χέρια Αμερικανού συλλέκτη οι μοναδικές «φεγγαρόπετρες» που υπάρχουν στη Γη

Στα χέρια Αμερικανού συλλέκτη οι μοναδικές «φεγγαρόπετρες» που υπάρχουν στη Γη

39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις μοναδικές σεληνιακές πέτρες πωλήθηκαν σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, για 850.000 δολάρια ενώ η αρχική εκτιμώμενη τιμή ήταν 700.000 /1 εκατομμύρια δολάρια.

Οι τρεις «φεγγαρόπετρες» είναι τα μόνα σαφή και τεκμηριωμένα δείγματα από την Σελήνη, τα οποία περισυνέλεξε τον Σεπτέμβριο του 1970 και έφερε στη Γη το σοβιετικό το διαστημικό σκάφος Luna-16.

Τα σεληνιακά δείγματα βρίσκονται σε προσθήκη μέσα σε ένα γυαλί από ρυθμιζόμενο  φακό  με  την  ένδειξη  "ЧАСТИЦЫ  ГРУНТА ЛУНЫ-16" (ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΕΛΗΝΙΑΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ LUNA-16). 

Στα χέρια Αμερικανού συλλέκτη οι μοναδικές «φεγγαρόπετρες» που υπάρχουν στη Γη-1

Μετά τον θάνατο του διευθυντή του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος Σεργκέι Πάβλοβιτς Κορόλεφ, οι σεληνικές μικροσκοπικές πέτρες δόθηκαν τιμητικά στη χήρα του, Νίνα Ιβάνοβα Κορόλεβα.

Οι πέτρες είχαν πωληθεί και αλλάξει χέρια ξανά το 1993 έναντι 442.500 δολαρίων ενώ στην τελευταία δημοπρασία τα αγόρασε Αμερικανός συλλέκτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή