Μεγάλη άνοδος κατά 4,68% στο Χρηματιστήριο

Μεγάλη άνοδος κατά 4,68% στο Χρηματιστήριο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλά διμήνου έκλεισε ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού Χρηματιστηρίου, ύστερα από ένα «εκρηκτικό» ράλι στην πλειονότητα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης και ειδικά στις τραπεζικές, με τον κλαδικό δείκτη να σημειώνει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017. Οπως σχολιάζουν εγχώριοι χρηματιστικοί αναλυτές, η εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης αποτυπώνει εν μέρει την ανακούφιση της επενδυτικής κοινότητας από την ανακοίνωση του fund QCM, καθώς ο νέος short στόχος του δεν έχει ελληνικό ενδιαφέρον, αποδεικνύοντας έτσι πόσο μεγάλο ήταν το χτύπημα στην αξιοπιστία του Χ.Α αλλά και στην ψυχολογία των επενδυτών από την υπόθεση της Folli Follie. Σημαντικό ρόλο στο ανοδικό «ξέσπασμα» έπαιξε τόσο η ολοκλήρωση των εκροών από τις ελληνικές μετοχές, λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI, όσο και η κινητοποίηση των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών για την επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, σε συνδυασμό με το θετικό κλίμα που επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και στην αγορά ομολόγων. Το αποτέλεσμα είναι πως ύστερα από τις τρεις ημέρες συνεχούς ανόδου, τα κέρδη για το Χ.Α. διαμορφώνονται στο 9,4%, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο +22,7%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,68% στις 659,72 μονάδες, τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Ιούνιο του 2016, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε στο +5,13%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 4,68%, η μεσαία κεφαλαιοποίηση «έτρεξε» στο 5,32%, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε ράλι 9,66% στις 513,69 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 96,9 εκατ. ευρώ. H Alpha Bank έκλεισε στο +9,60%, η Εθνική στο +15,23%, η Eurobank στο +6,38% και η Πειραιώς στο +10,86%. Aξίζει να σημειώσουμε πως, παρά την ανάκαμψη των τραπεζών, το βρετανικό hedge fund Marshall Wace προχώρησε σε αύξηση των short θέσεών του στην Τράπεζα Πειραιώς στο 0,64% από 0,59% επί των μετοχών της, την Παρασκευή.

Για τον Δεκέμβριο, το εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη τοποθετείται μεταξύ των 580 και 680 μονάδων, εκτιμά η Merit. Η απόσυρση των αρνητικών καταλυτών στο εσωτερικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, σε συνδυασμό με την επιχειρηματική κίνηση Eurobank – Grivalia, προϊδεάζει για μια ανοδική εκτόνωση τις επόμενες συνεδριάσεις. Μια τέτοια κίνηση στηρίζεται φυσικά και στο εν εξελίξει «year end rally» στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή