Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες σε κλίμα ευφορίας οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων χάρις στην προσωρινή εκεχειρία στον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο, στην οποία κατέληξαν ΗΠΑ και Κίνα. Στο πλαίσιο της συνόδου των «Είκοσι», ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναίνεσαν να μην επιβάλουν εκατέρωθεν επιπρόσθετους δασμούς και να διεξαγάγουν νέο γύρο συνομιλιών, ώστε μέσα σε ορίζοντα τριών μηνών να καταλήξουν σε συμφωνία. Αν και οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στις εξελίξεις αυτές, oρισμένοι επισήμαναν ότι η έκβαση των συνομιλιών στο G20 ήταν ήδη αναμενόμενη από τις αγορές. Οπότε, τα περισσότερα ουσιαστικά θέματα θα εξεταστούν στις συνομιλίες που θα ξεκινήσουν. Ανοδικά κινούνταν πριν από το κλείσιμο και οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με τον Dow Joneς και τον S&P 500 να σημειώνουν κέρδη της τάξης των 0,98% και 0,93% αντιστοίχως.

Στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 1,03%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 είχε κέρδη 1,18%. Στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με άνοδο 1%, με 1,85% ο DAX στη Φρανκφούρτη, ο FTSE MIB στο Μιλάνο με κέρδη 2,26% και με άνοδο 1,13% ο IBEX 35 στη Μαδρίτη. Bοηθητικά στην περίπτωση της Ιταλίας λειτούργησαν δημοσιεύματα που έφεραν την κυβέρνηση της χώρας να διαπραγματεύεται με τις Βρυξέλλες για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ από το αρχικό 2,4%. Για τον ίδιο λόγο εξασθένησαν και οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο DΑΧ στο γερμανικό χρηματιστήριο, ο οποίος είναι ο πιο ευάλωτος ευρωπαϊκός δείκτης από τον σινοαμερικανικό πόλεμο, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 1,85%, φθάνοντας σε επίπεδα ναδίρ από τις 15 Νοεμβρίου. Οι κλάδοι οι οποίοι συνέβαλαν στη συνολική άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών χθες στη Γηραιά Ηπειρο ήταν αυτοί της εξόρυξης, των αυτοκινήτων, των τραπεζών, της υψηλής τεχνολογίας και του πετρελαίου. Η μετοχή της βρετανικής τράπεζας HSBC, με μεγάλη έκθεση στην Κίνα και στη νοτιοανατολική Ασία, είχε άνοδο 2,4%, καθώς οι επενδυτές πανηγύριζαν με την προοπτική της λήξης του εμπορικού πολέμου που αποδεκατίζει την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Τέλος, χθες το ευρώ ενισχύθηκε ως προς το δολάριο κατά 0,3%, στο 1,1355 δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή