Τζ. Πάιατ: «Οχι» σε πάγωμα των μεταρρυθμίσεων ενόψει εκλογών

Τζ. Πάιατ: «Οχι» σε πάγωμα των μεταρρυθμίσεων ενόψει εκλογών

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι λάθος να περιμένεις για να συνεχίσεις τις μεταρρυθμίσεις μετά τις εκλογές. Τώρα είναι θετική η συγκυρία». Με αυτά τα λόγια ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρεϊ Πάιατ, συνέστησε στην ουσία στην ελληνική κυβέρνηση και εν γένει στο ελληνικό πολιτικό σύστημα να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ, ο κ. Πάιατ, αν και αναγνώρισε ως σημαντικό βήμα την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, τόνισε ότι «έγιναν πολλά, αλλά είναι περισσότερα αυτά που μένει να γίνουν».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ κάθε άλλο παρά έκρυψε το ενδιαφέρον της χώρας του για επενδύσεις στην Ελλάδα, εκφράζοντας την προσδοκία για διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες σε ό,τι αφορά την άδεια για καζίνο στο Ελληνικό, την πώληση ποσοστού των Ελληνικών Πετρελαίων που σήμερα κατέχουν το ελληνικό Δημόσιο και ο όμιλος Λάτση, τα ναυπηγεία Ελευσίνας, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας για το φυσικό αέριο (IGB). Ο κ. Πάιατ τόνισε, εξάλλου, τη σημασία του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου στην Ουάσιγκτον, επισημαίνοντας ότι αυτός θα αξιοποιηθεί προκειμένου να υπογραμμισθούν οι ευκαιρίες, αλλά και να προωθηθούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Την ανάγκη να μην ανατραπεί το μεταρρυθμιστικό έργο τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. «Η έξοδος από τα μνημόνια δεν εξασφαλίζει και μια επιτυχημένη μεταμνημονιακή πορεία. Η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που στηρίζονται στην υψηλή φορολόγηση δεν είναι διατηρήσιμη πολιτική και σίγουρα δεν είναι παράγοντας ανάπτυξης. Πέρα από την έκφραση πολιτικής βούλησης η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στην οικονομία απαιτεί αφύπνιση της κρατικής μηχανής, συγκρότηση ενός συνεκτικού αναπτυξιακού σχεδίου και συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου και οπωσδήποτε όχι την ανατροπή του», ανέφερε ο κ. Σίμος Αναστασόπουλος. Ο ίδιος άσκησε κριτική στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, λέγοντας ότι η υπεραπόδοση της οικονομίας έγινε εις βάρος της πραγματικής οικονομίας. Και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε μια οικονομία που θα μπορεί να παράγει νέο πλούτο και να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Η παραμονή σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ισοδυναμεί με στασιμότητα και διαιώνιση του φαύλου κύκλου των χαμηλών εισοδημάτων, της χρησιμοποίησης των αποταμιεύσεων για την αποπληρωμή των δυσβάσταχτων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, της αποεπένδυσης, της υψηλής ανεργίας και της χαμηλής αγοραστικής δύναμης. Και αυτή θα ήταν η συνταγή της αποτυχίας που έχει και προδιαγεγραμμένο τέλος, την επιστροφή στα μνημόνια, την ύφεση και τη λιτότητα».

«Να το ξεχάσουμε ότι η πολιτική μπορεί να ασκείται με όρους επικοινωνιακούς», προέτρεψε τους πολιτικούς ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθ. Σαββάκης λέγοντας με νόημα: «Δεν έχουμε διαβεί τον Ρουβίκωνα επειδή βγήκαμε από τα μνημόνια. Είναι επικίνδυνη αυταπάτη για όποιον από το πολιτικό προσωπικό το πιστεύει αυτό».

Την ανάγκη για απρόσκοπτη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων τόνισε από την πλευρά του και ο κ. Δ. Μαλλιαρόπουλος, επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Ελλάδος. Επισημαίνοντας δε τη σημασία της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας είπε χαρακτηριστικά: «Η οικονομική ανάπτυξη είναι συνάρτηση της ποιότητας των θεσμών. Και στην Ελλάδα η ποιότητα των θεσμών είναι χαμηλή». Ο ίδιος δε τόνισε ότι στην Ελλάδα η αναδιάρθρωση ξεκίνησε ασύμμετρα και η ανταγωνιστικότητα έχει αποκατασταθεί μόνο σε όρους κόστους εργασίας. Ο κ. Μαλλιαρόπουλος ανέφερε ότι έως τον Οκτώβριο οι άμεσες ξένες επενδύσεις είχαν φτάσει τα 2,8 δισ. ευρώ, ποσό-ρεκόρ που οφείλεται όμως κατά κύριο λόγο στις ιδιωτικοποιήσεις και προέβλεψε ότι ίσως το 2018 θα κλείσει με ύψος ΑΞΕ στα 3 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή