Μπάσκετ – Εθνική: Επαιξε όσο μπορούσε αλλά δεν άντεξε

Μπάσκετ – Εθνική: Επαιξε όσο μπορούσε αλλά δεν άντεξε

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον «Δρόμο του Μεταξιού» και της εξασφαλισμένης συμμετοχής της εθνικής ομάδας μπάσκετ στην τελική φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2019, η πορεία προς τα γήπεδα της Κίνας, έκανε την πρώτη «στάση» της με την ήττα από τη Σερβία (84-61) στο Βελιγράδι, παρότι στην… άλλη πλευρά της ζυγαριάς υπάρχουν εννέα νίκες στις ισάριθμες πρώτες αγωνιστικές.

Η ελληνική ομάδα έπαιξε χωρίς άγχος, σε αντίθεση με τους Σέρβους που «καίγονται» για την κατάκτηση της 3ης θέσης και της πρόκρισης που διεκδικεί η Γεωργία (νίκησε 71-69 το Ισραήλ, 5 νίκες-5 ήττες), αλλά έχασε την επαφή της με το σκορ στο πρώτο δεκάλεπτο (29-14), έχανε με διαφορά 17 πόντων (40-23) και ισορρόπησε στο τέλος του α΄ ημιχρόνου (44-35).

Η συνέχιση της αντεπίθεσης διήρκεσε ακόμα 5 λεπτά (49-46 στο 25΄), χωρίς να ολοκληρωθεί η ανατροπή στο σκορ. Η Σερβία πέτυχε σερί 11-0 και τελείωσε το παιχνίδι που δεν είχε άλλη «επιστροφή» για την Εθνική. Πρώτος σκόρερ του αγώνα ήταν ο Γιόβιτς (22 π.) και από την Εθνική οι Σαλούστρος (12 π.) και Μποχωρίδης (12 π.)

H ελληνική ομάδα, παρά την εξασφάλιση της πρόκρισής της, αποδείχθηκε «αχόρταγη» στις νίκες και έφτασε στην ένατη την περασμένη Παρασκευή, κόντρα στη Γερμανία (92-84) για την τρίτη αγωνιστική της δεύτερης προκριματικής φάσης, στην Πάτρα. Ο εθισμός στις νίκες απ’ όλους τους διεθνείς παίκτες που κλήθηκαν σ’ όλη την προκριματική διαδικασία και ουσιαστικά ήταν και αυτοί που άνοιξαν τον δρόμο πρόκρισης στην τελική φάση του Παγκοσμίου, ήταν ένα από τα σημαντικά οφέλη της ελληνικής ομάδας.

Ουσιαστικά, το υπόβαθρο των παικτών στην εθνική ομάδα, εκτός των πρωτοκλασάτων στελεχών της που έπαιξαν σε δύο από τους δέκα προκριματικούς αγώνες, έδειξε ότι έχει μεγάλες αντοχές. Στη σύνθεση της εθνικής ομάδας για τους δέκα προκριματικούς αγώνες «δέθηκαν» τρεις διαφορετικές γενιές παικτών και την επιτυχία πιστώνεται ο Θανάσης Σκουρτόπουλος που «άρπαξε από τα μαλλιά» την ευκαιρία που του δόθηκε στη θέση του πρώτου προπονητή και ενώ υπήρχε έντονη γενικότερη επιφυλακτικότητα για την επιλογή του από την ΕΟΚ.

Η συντομότερη εξασφάλιση της πρόκρισης δίνει στην Εθνική το χρονικό περιθώριο της καλής προετοιμασίας για τη συμμετοχή στην τελική φάση (31/8-15/9), περιμένοντας την ένταξη του Γιάννη Αντετοκούνμπο που έχει δηλώσει ότι θα φορέσει ξανά τη φανέλα της εθνικής ομάδας, της οποίας η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για τον Ελληνα σταρ των Μιλγουόκι Μπακς.

Την ίδια εκτίμηση κάνει και η διοίκηση της ΕΟΚ που χρειάζεται να επιχειρήσει μια νέα αρχή στη σχέση του Αντετοκούνμπο με την εθνική ομάδα, βάζοντας στο περιθώριο μεσάζοντες που επιχείρησαν πρόσφατα να τραυματίσουν με δηλώσεις και κατηγορίες προς την ομοσπονδία την απευθείας επικοινωνία του παίκτη με την εθνική ομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή