Το νέο καθεστώς τιμολόγησης των φαρμάκων

Το νέο καθεστώς τιμολόγησης των φαρμάκων

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο μείγμα της νέας φαρμακευτικής πολιτικής που θα ισχύσει κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στους εκπροσώπους της πολυεθνικής και ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης. Αρχικά, ως προς το σύστημα τιμολόγησης, η τιμολόγηση των νέων φαρμάκων θα εξακολουθήσει να γίνεται τέσσερις φορές τον χρόνο, ενώ η ανατιμολόγηση –διαδικασία κατά την οποία οι τιμές των φθηνών φαρμάκων μειώνονταν σημαντικά– θα γίνεται μία φορά έναντι δύο που ισχύει σήμερα.

Επίσης, πλέον αλλάζει το καλάθι των χωρών αναφοράς για τον προσδιορισμό της τιμής ενός φαρμακευτικού προϊόντος. Συγκεκριμένα, για την τιμή των on patent (πρωτότυπα) και των off patent (φάρμακα που έχουν χάσει την πατέντα τους) δεν θα λαμβάνεται πλέον υπ’ όψιν η μέση τιμή των τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε., αλλά ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης. Ωστόσο, για όσα on patent και off patent είναι πάνω από τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων της Ευρωζώνης οι τιμές θα μειώνονται σταδιακά μέχρι 10% τον χρόνο και μέχρι τις δύο χαμηλότερες. Αντίστοιχα όσα on patent / off patent είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης θα αυξηθούν σταδιακά (μέχρι 10% το χρόνο) και μέχρι τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης. Οσον αφορά τα γενόσημα, των οποίων οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 74,5% από το 2009 έως σήμερα, θα τιμολογούνται στο 65% της τιμής του off patent και μέχρι το κατώτατο όριο του ΚΗΘ (κόστους ημερήσιας θεραπείας).

Ως προς το φλέγον θέμα του clawback, ο υπολογισμός του θα γίνεται κατά 75% βάσει μεριδίου αγοράς της εκάστοτε εταιρείας και 25% βάσει του ρυθμού ανάπτυξης (growth) του προϊόντος στην αγορά έναντι αναλογίας 90-10 που ίσχυε σήμερα. Εντούτοις, από την παράμετρο του growth εξαιρούνται τα εμβόλια και τα νέα γενόσημα για τα δύο πρώτα χρόνια, καθώς και όσα φάρμακα θα έχουν περάσει από την επιτροπή διαπραγμάτευσης για την παροχή περαιτέρω εκπτώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή