Πρόταση ομολογιούχων για σπάσιμο της FF σε «καλή» και «κακή» εταιρεία

Πρόταση ομολογιούχων για σπάσιμο της FF σε «καλή» και «κακή» εταιρεία

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση των ομολογιούχων πιστωτών της για μεταβίβαση του υγιούς μέρους του ενεργητικού της σε μία νέα μη εισηγμένη εταιρική οντότητα με αντάλλαγμα τη διαγραφή ενός πολύ μεγάλου μέρους των υποχρεώσεών της προς αυτούς, έλαβε η Folli Follie.

Η πρόταση αποτελεί το προσχέδιο εξυγίανσης των πιστωτών που πρέπει να συμφωνηθεί με την εταιρεία και να υποβληθεί προς δικαστική επικύρωση διά του άρθρου 106δ. Ετσι, θα χωριστεί ο όμιλος σε καλή και κακή Folli Follie, με τη δεύτερη να παραμένει εισηγμένη και να διαχειρίζεται τα προβλήματα που δημιούργησε και την καλή να συνεχίζει με πρόσθετη χρηματοδότηση άνω των 40 εκατ. ευρώ από τους πιστωτές ως μια καθαρή και υγιής εταιρεία.

Η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Σύμφωνα με κορυφαίες πηγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις οποίες απευθύνθηκε η «K», η εν λόγω αρχιτεκτονική της συμφωνίας αφορά αποκλειστικά και μόνον την εταιρεία και τους πιστωτές της και υπόκειται στην έγκριση αποκλειστικά και μόνον της ελληνικής δικαιοσύνης και όχι τη δική της. Πλην όμως πηγές σε γνώση των όσων έλαβαν χώρα χθες Δευτέρα μετά την υποβολή του «Term Sheet» των ομολογιούχων, δηλαδή της πρότασης όρων συναλλαγής, αναφέρουν στην «Κ» πως ορισμένες πλευρές που πρόσκεινται στη διοίκηση Κουτσολιούτσου επιχειρούν να εμφανίσουν την εν λόγω κίνηση ως «έμμεση διαγραφή» της Folli Follie από το Χρηματιστήριο. Κάτι που ερμηνεύουν πως απαιτεί τη συναίνεση του 95% των σημερινών μετόχων της Folli Follie. Περίπτωση που αν ισχύει θα υπονομεύσει τη συγκεκριμένη πρόταση αφού είναι αδύνατο να παραστούν, πόσο μάλλον να συμφωνήσουν, τόσο πολλοί μέτοχοι.

Ορισμένες πηγές μάλιστα πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω και επικαλούνται γνώση συγκεκριμένων τακτικών ελιγμών της πλευράς Κουτσολιούτσου να εμφανίσει ως απαραίτητη τη συναίνεση του 95% ακριβώς για να μην προχωρήσει η συμφωνία και παράλληλα να μη φανεί πως είναι αυτή, η πλευρά Κουτσολιούτσου ως μέτοχος πλειοψηφίας, που δεν το υποστηρίζει. Αυτό το σκεπτικό, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, βασίζεται στην εκτίμηση πως η οικογένεια Κουτσολιούτσου επιχειρεί να φτάσει στην ύστατη στιγμή προ της πλήρους κατάρρευσης την εταιρεία, προκειμένου να πιέσει τους ομολογιούχους να της πουλήσουν έναντι κλάσματος της αξίας τους, τα ομόλογα. Να δεχτούν δηλαδή υπό την πίεση της προοπτικής του μηδενισμού της αξίας τους τιμές της τάξης των 5-10 σεντς ανά ευρώ. Υπενθυμίζεται πως οι ομολογιούχοι πιστωτές έχουν απαιτήσεις ονομαστικής αξίας ύψους 430 εκατ. ευρώ. Eτσι εξηγούν αυτοί που συμμερίζονται τα παραπάνω, και το πλήθος των καθυστερήσεων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα και οι οποίες αποδίδονται πανθομολογουμένως στον διευθύνοντα σύμβουλο Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.

Οι ίδιες, άριστα ενημερωμένες πηγές, ισχυρίζονται μάλιστα πως «έμπιστος νομικός σύμβουλος του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου επισκέφθηκε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μαζί με κάποια μέλη της διοίκησης, με σκοπό να εγείρει ζήτημα κατά πόσον η μεταβίβαση (σ.σ. σημαντικού μέρους) του ενεργητικού σε νέα καθαρή οντότητα αποτελεί έμμεση διαγραφή της Folli Follie από το Χ.Α. που απαιτεί απόφαση γενικής συνέλευσης με πλειοψηφία 95%, ποσοστό πολύ πάνω από αυτό που ελέγχει η οικογένεια Κουτσολιούτσου». Αλλά, όπως προαναφέρθηκε, τα στελέχη της Επιτροπής ξεκαθάρισαν πως το ζήτημα αφορά τους συναλλασσόμενος και το δικαστήριο στο οποίο θα γίνει η αίτηση επικύρωσης σχεδίου εξυγίανσης.

«Ερμηνείες»

Νομικοί κύκλοι, στους οποίους απευθύνθηκε η «Κ», επί του θέματος υποστηρίζουν ότι «η θέση περί έμμεσης διαγραφής, με τις συναφείς αυξημένες νόμιμες προϋποθέσεις για την υλοποίηση της πρότασης, είναι αυθαίρετη, διότι δεν στηρίζεται σε καμία διάταξη νόμου, ενώ οι σχετικές με την εξυγίανση αλλά και τη διαγραφή εισηγμένης εταιρείας διατάξεις, είναι ειδικές και συγκεκριμένες και γι’ αυτό δεν επιτρέπουν τέτοιες “ερμηνείες”». Εν τω μεταξύ χθες Δευτέρα τα μέλη της διοίκησης της Folli Follie που εμπλέκονται στην υπόθεση των παραποιημένων στοιχείων του 2017 και επί των οποίων η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε μεγάλα πρόστιμα για τις ευθύνες της χρήσης του 2017 το καλοκαίρι, έλαβαν κλήση για εξηγήσεις και για τη χρήση του 2016 και οφείλουν εντός των αμέσως επόμενων ημερών να απαντήσουν. Η υπόθεση αναμένεται να οδηγήσει σε νέα υψηλά πρόστιμα και παραπομπή στον εισαγγελέα, όπως ακριβώς έγινε και με τη χρήση του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή