Ενοχλημένος ο Ερντογάν από το Ριάντ

Ενοχλημένος ο Ερντογάν από το Ριάντ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ. Διόλου ικανοποιημένος δεν έμεινε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τον χειρισμό της υπόθεσης Κασόγκι από τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του G20, ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «διόλου αληθοφανείς» τις αιτιάσεις του διαδόχου του θρόνου του Ριάντ πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για τη δολοφονία Κασόγκι, ενώ κάλεσε το Ριάντ να προχωρήσει στην έκδοση των υπόπτων για τη δολοφονία του Κασόγκι στην Τουρκία, προκειμένου να δικασθούν.

Στο μεταξύ, τα προσωπικά μηνύματα του Κασόγκι προς φίλο του, Σαουδάραβα αντικαθεστωτικό, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του το CNN.

Σε περισσότερα από 400 μηνύματα μέσω της εφαρμογής WhatsApp, ο Κασόγκι χαρακτηρίζει τον διάδοχο του θρόνου του Ριάντ «κτήνος» και «πακ-μαν», ο οποίος καταβροχθίζει τα πάντα στο πέρασμά του.

«Οσο περισσότερα θύματα τρώει, τόσο περισσότερα θέλει να φάει. Δεν θα μου έκανε εντύπωση να στραφεί και εναντίον όσων σήμερα τον επαινούν», έγραφε ο Κασόγκι.

Ο φίλος του Κασόγκι, ο εξόριστος ακτιβιστής Ομάρ Αμπντουλαζίζ, αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι το τηλέφωνό του είχε πέσει θύμα «χάκινγκ». Σύμφωνα με στέλεχος του ινστιτούτου Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το λογισμικό παρακολούθησης που εντοπίσθηκε στο τηλέφωνο του Αμπντουλαζίζ σχεδιάσθηκε από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group, η οποία το πούλησε στη Σαουδική Αραβία. Το λογισμικό παρακολούθησης επέτρεψε στους Σαουδάραβες να διαβάζουν τα μηνύματα που ο Αμπντουλαζίζ αντάλλαξε με τον Κασόγκι. Πολλά από τα μηνύματα του Κασόγκι προς τον φίλο του στοιχειοθετούν εσχάτη προδοσία στη Σαουδική Αραβία. Σε ένα από τα μηνύματα αυτά, ο Κασόγκι έγραφε: «Ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν αγαπά την ισχύ, την καταπίεση των αντιφρονούντων και επιδιώκει να επιδεικνύει τις ικανότητές του. Η τυραννία, όμως, δεν έχει λογική».

Ο Ντέινα Ινγκλετον, υποδιευθυντής προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ανέφερε ότι ειδικοί της οργάνωσης εξέτασαν το τηλέφωνο του Αμπντουλαζίζ και επιβεβαίωσαν ότι σε αυτό είχε τοποθετηθεί λογισμικό παρακολούθησης και καταγραφής γραπτών μηνυμάτων, αλλά και φωνητικών κλήσεων, ακόμη και σε εφαρμογές που θεωρούνται απαραβίαστες, όπως αυτή της WhatsApp.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή