Νέο τελεσίγραφο από Κομισιόν προς ΡΑΕ για διασύνδεση Κρήτης

Νέο τελεσίγραφο από Κομισιόν προς ΡΑΕ για διασύνδεση Κρήτης

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες ενστάσεις για τις δρομολογούμενες διαδικασίες υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης εκφράστηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Κομισιόν προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η αρμόδια γενική διεύθυνση της Κομισιόν με ακόμη μία επιστολή της προς τη ΡΑΕ και το υπουργείο Ενέργειας επαναφέρει προηγούμενο τελεσίγραφό της για την τήρηση των όρων που έχουν τεθεί από την ίδια, προκειμένου να μην απενταχθεί το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική από το ευνοϊκό καθεστώς χρηματοδότησης και αδειοδότησης των PCI. H Koμισιόν έχει θέσει προϋπόθεση για την παραμονή της διασύνδεσης στον κατάλογο των PCI την άρση των αποφάσεων της ΡΑΕ για την ανάθεση της διασύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ και φορέα υλοποίησής της την 100% θυγατρική SPV Ariadne Interconnection. Υπουργείο Ενέργειας, ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ πάντως εξακολουθούν να υποστηρίζουν την ορθότητα των αποφάσεων της ΡΑΕ και τη συμβατότητά τους με το ευρωπαϊκό πλαίσιο που διέπει τα έργα PCI, διαβεβαιώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα απένταξής τους. Στην πραγματικότητα αυτό που η ελληνική πλευρά φαίνεται να αναμένει είναι η εκπνοή της δεσμευτικής προθεσμίας της 31ης Δεκεμβρίου 2018 για τη δυνατότητα που δίνει ο ευρωπαϊκός κανονισμός στη ΡΑΕ να προχωρήσει στην υλοποίηση της διασύνδεσης ως εθνικού έργου. Τη δυνατότητα αυτή έχει επίσης αμφισβητήσει η Κομισιόν, ενώ η απάντηση της ΡΑΕ είναι ότι εάν ο κανονισμός το επιτρέπει, είναι κάτι που μπορούν να το κρίνουν μόνο τα δικαστήρια.

Στην περίπτωση που η διασύνδεση απενταχθεί από το καθεστώς του PCI, όπως η ίδια η Κομισιόν έχει επισημάνει σε παλαιότερη επιστολή της προς τις ελληνικές αρχές, χάνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης που φτάνει σε ποσοστό μέχρι και 60% αλλά και το ευνοϊκό καθεστώς αδειοδότησης. Η Κομισιόν έχει αναδείξει επίσης ως βαρύνουσας σημασίας θέμα τη μοναδική ευκαιρία που προσφέρεται για να τεθεί τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου από την ενιαία αγορά της Ευρώπης με την υλοποίηση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική ως τμήματος της διακρατικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος διασύνδεσης της Κύπρου με την ευρωπαϊκή αγορά. Η Ελλάδα είναι το πιο κοντινό κράτος-μέλος για τη διασύνδεση της Κύπρου, τονίζουν παράγοντες της Κομισιόν, επισημαίνοντας με έμφαση ότι δεν θα πρέπει να χαθεί η ευκαιρία άρσης της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, ενώ εκφράζουν την αισιοδοξία τους για υπέρβαση του αδιεξόδου εστιάζοντας στους ιδιαίτερους δεσμούς των δύο χωρών και το εύρος των διακρατικών σχέσεων Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με επίκεντρο τον ενεργειακό τομέα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Παρέμβαση για την άρση του αδιεξόδου μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, με πρωτοβουλία του επιτρόπου Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέντε. Ο επίτροπος έχει έρθει ήδη σε επαφή με την κυπριακή πλευρά και έχει δεσμευθεί για παρέμβαση προς την Ελλάδα υπέρ της υλοποίησης του έργου ως τμήματος του PCI Eλλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, κάτι που αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Η πλευρά της Κομισιόν φέρεται να έχει έρθει ήδη σε επαφή για το θέμα και με το γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς διαβλέπει αδιέξοδο στις συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας.

Η πλευρά του ΑΔΜΗΕ, τέλος, προχωρεί βάσει των αποφάσεων της ΡΑΕ στην προώθηση της διασύνδεσης με στόχο την προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή της στο πρώτο τρίμηνο του 2019. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι κατατέθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθώς επίσης και ότι είναι έτοιμη η αναλυτική έρευνα βυθού, ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκεται και η μελέτη για το σύστημα της Κρήτης μετά τις διασυνδέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή